Kako se je Darja soočila z rakom

9.11.2016 | 12:05

Darjo Molan Požun je na kratko predstavila Zala Štamcar (na desni).

Darjo Molan Požun je na kratko predstavila Zala Štamcar (na desni).

Škocjan - Sinočnje predavanje Darje Molan Požun v dvorani Metelkovega doma je žal privabilo bolj malo poslušalcev, pravzaprav poslušalk, pa bi bilo prav, če bi bilo drugače. Darja, ki prihaja iz brežiškega konca, je namreč odkrito spregovorila o svojem soočenju in boju z rakom na dojki, ki ga je k sreči premagala.

Kot 30-letna mamica samohranilka je zbolela za to kruto boleznijo in brez njenega vztrajanja in zavzetosti, da so raka, ki je bil zelo invaziven in hitro napredujoč, sploh odkrili in hitro začeli z ustreznim zdravljenjem, je danes ne bi bilo več na tem svetu. Darja Močan Požun zdaj ceni življenje in ve, kaj je pomembno - k sreči ji ob strani vseskozi stojijo njeni najbližji, družina, prijatelji ... Pri zdravljenju pa ji je zelo pomagalo tudi pisanje blogov, ki so ga zelo spremljali mnogi in ji dajali spodbude. Darja se je odločila, da izdaj knjigo Vem, da zmoreš, Darja, Moje soočanje z rakom dojke, ki jo je včeraj v Škocjanu tudi predstavila. V prvem delu so zapisi njenih blogov, drugi del pa je bolj strokovne narave, z zapisi različnih strokovnjakov ter predstavitvijo tem, ki so vsakomur, ki se sreča s to težko preizkušnjo, gotovo v pomoč.

Darja je na predavanje prinesla tudi model dojke in prikazala samopregledovanje.

Darja je na predavanje prinesla tudi model dojke in prikazala samopregledovanje.

»S knjigo in predavanji želim storiti, kar lahko - ozavestiti ženske o tem, kako pomembno je redno samo pregledovanje dojk in da se je treba zavzeti zase. Če tako rešim vsaj kako življenje, bom vesela,« je dejal Molan Požunova. Rak dojke je namreč v porastu, na letu zboli 1300 oseb, tudi umrljivost je velika, žal tudi med mladimi, sicer pa so najbolj ogrožene ženske med 45. in 55. letom starosti. Napovedi so, da bo vsaka 10. ženska zbolela za rakom dojke in če se že tega ne da preprečiti, je pomembno vsaj zgodnje odkrivanje.

Predavanje sta v Metelkovem domu organizirala Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto oz. njena Krajevna knjižnica Škocjan ter Društvo podeželskih žena Škocjan. Predavateljico je predstavila vodja krajevne knjižnice Zala Štamcar.

Besedilo in foto: L. Markelj

Galerija

Komentarji (1)

9.11.2016OceniIrena 
Knjiga je super in jo priporočam. Več izvodov imajo tudi v Knjižnici Mirana Jarca NM. Še to: za samopregledovanje dojk je na https://www.youtube.com/ več filmčkov.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava