Knjigotapljenje in večer novomeške kulture na Dunaju

9.12.2016 | 11:30

Knjigotapljenje in večer novomeške kulture na Dunaju

Dunaj, Novo mesto - Knjižnica Mirana Jarca je skupaj s projektnim partnerjem Slovensko iniciativo Dunaj, katerega cilj je podpirati slovensko kulturno delovanje na Dunaju bodisi za odrasle bodisi za otroke, pripravila projekt Knjigotapljenje: slovenska knjižna srečevanja.

Knjigotapljenje in večer novomeške kulture na Dunaju

Kot pravi Petra Kovič, v okviru projekta skrbijo za dostopnost knjig v slovenskem jeziku skupnosti Slovencev na Dunaju in z različnimi aktivnostmi promovirajo novomeško kulturo, njene kulturne ustanove in ustvarjalce ter spodbujajo in nagovarjajo predvsem mlade, ki izgubljajo svojo slovensko identiteto zaradi močne vklopljenosti v avstrijsko okolje.

Tako so v Centru avstrijskih narodnosti najmlajšim pripovedovali pravljice v slovenskem jeziku ter v spremstvu škrata Rudija, maskote novomeške knjižnice, predali knjige, ki smo jih skozi leto zbirali za njih. Sledila je ura slovenskega jezika, na kateri je novomeški pisatelj in režiser Nejc Gazvoda s prikazom in napotki za pisanje scenarijev in snemanje filmov navdušil slovenske najstnike. V večernih urah so program nadaljevali z literarnim in filmskim večerom v Klubu slovenskih študentk in študentov, kjer je Gazvoda predstavil svoj drugi celovečerni film Dvojina.

Knjigotapljenje in večer novomeške kulture na Dunaju

Srečanje so zaključili naslednji dan na Veleposlaništvu Republike Slovenije na Dunaju pri kulturni atašejki Barbari Koželj Podlogar. Z atašejko so se srečali predstavniki Knjižnice Mirana Jarca Novo mesto, Slovenske iniciative Dunaj, Mestne občine Novo mesto in Nejc Gazvoda. Knjižnica se zahvaljuje vsem, ki so podprli projekt Knjigotapljenje.

L. M., foto: Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto

Galerija

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava