Že četrt stoletja novoletnih koncertov PO Krka

19.12.2016 | 11:00

Pihalni orkester Krka z dirigentom Matevžem Novakom (Foto: I. Vidmar)

Novo mesto - Pihalni orkester Krka  je v soboto v Kulturnem centru Janeza Trdine pripravil tradicionalni že 25. novoletni koncert.Orkester je svoj letošnji koncert nekoliko za šalo začel s skladbo, ki jo tradicionalno zaigra za konec novoletnega koncerta, Radetzkyjevo koračnico, pravi uvod v koncert pa je bila Handelova Glasba za kraljevi ognjemet, ki ji je sledil koncert za tubo Edwarda Gregsona s solistom tubistom Dobovčanom Urošem Vegljem. V nadaljevanju koncerta se je orkester z Božično uverturo poklonil svojemu novemu prijatelju, britanskemu kraljevemu dvornemu skladatelju Nigelu Hessu, ki je letos aprila preživel tri dni na vajah pihalnega orkestra Krka v Rumanji vasi, orkester pa se je z njegovo skladbo East coast pictures maja predstavil na koncertu v Slovenski filharmoniji v Ljubljani.

Po skladbah Saula Gomeza Solerja Avern in Gozdovi v mesečini Tomaža Habeta, ki je bil tudi gost koncerta, je sledil Circus Renz, ki ga je leta 1894 napisal Gustav Peter in je najbrž ena najbolj priljubljenih in prepoznavnih skladb, ki jih izvajajo cirkuški orkestri. Pihalni orkester Krka je skladbo zaigral v priredbi Matevža Novaka s solistom ribniškim tolkalistom Matijo Bartolom. Ob koncu koncerta se je orkestru pridružil pevski zbor Orkestraža, ki so ga ustanovili in ga sestavljajo nekdanji in zdajšnji člani Pihalnega orkestra Krka.

Pihalni orkester Krka, ki se je razvil iz pihalne godbe Straža oziroma kasneje Novoles, bo prihodnje leto praznoval 60-letnico in bo ob tej priložnosti prav gotovo pripravil kakšno presenečenje.

I. V.

Galerija

Komentarji (1)

20.12.2016 6   (6)   (0)   OceniArt 
Stoječe ovacije so povedale svoje. Pozitivna energija je objela celo dvorano. Hvala.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava