Pohodniki za Aleppo so se ustavili ob žici na meji

3.3.2017 | 21:15

Foto: M. L.

Foto: M. L.

Foto: M. L.

Foto: M. L.

Foto: M. L.

Foto: M. L.

Rigonce - Danes popoldne so v Rigonce prispeli mirovniki, ki so 26. decembra lani iz Berlina odšli proti Aleppu v nasprotni smeri po poti, ki so jo naredili migranti.

Pohodniki za Aleppo, ki potujejo pod geslom #CivilMarchForAleppo, so se v Rigoncah ustavili ob žični ograji na travniku ob Sotli, kjer je bil predlani v največjem migrantskem valu prehodni sprejemni center.

Med pohodniki so tudi tisti, ki se zavzemajo za sožitje med Palestinci in Izraelci.

V mednarodni skupini danes v Rigoncah je bilo okrog trideset pohodnikov. Kot je povedala Zala Opara iz Sežane, ki se je skupini pridružila na poti skozi Slovenijo, se število članov skupine dnevno spreminja. Kot je rekla, s pohodom izražajo nestrinjanje z odnosom Evrope do migrantov in s tem, da so oblasti na mejo postavile ograjo.

Mirovniki večinoma hodijo, sicer pa imajo tudi dva spremljevalna kombija.

Kot je povedala še ena od slovenskih udeležencev, Neva Pirc, bodo danes prespali v bližini Rigonc, na Velikem Obrežu, kjer so jim prostor dali gasilci.

Danes so šli na pot na Bizeljskem, kjer so pred tem prespali. V tem dnevu so prehodili približno petnajst kilometrov.

»Nekaj časa smo hodili med vasicami od Bizeljskega proti Brežicam. Kakšno uro ali uro in pol smo hodili čez močvirje, tako da imamo čisto mokre noge. Kar pa je velika realnost beguncev na poti, ker hodijo čez močvirja in reke in so premraženi. Po stranskih poteh gremo tudi zato, ker je hoja po glavnih cestah zaradi prometa nevarna,« je rekla Neva Pirc.

Kot je omenila, je javnost naklonjena projektu CivilMarchForAleppo. Zadovoljna je, da so projekt med potjo lahko predstavili, npr. v mariborskem mladinskem centru Pekarna in drugje. »Zelo podpirajo to iniciativo. Čisto vsi želijo mir,« ugotavlja Neva Pirc.

Dogajanje so opazovali tudi nekateri domačini in, tako je videti, ti pohod sprejemajo, kakor je zamišljen - kot mirovniško dejanje.

Ko so bili pohodniki pri ograji v Rigoncah, to je na sami slovensko-hrvaški meji, se je med svojim rednim nadzorom meje mimo pripeljala slovenska policijska patrulja. Skupine ni odvračala, kar se tudi da razumeti kot znamenje razumevanja in podpore ideji pohoda Berlin-Aleppo.

Pohodniki bodo jutri dopoldne pot nadaljevali na Hrvaško.

M. L.

Galerija

Komentarji (7)

3.3.2017 2   (2)   (0)   Ocenimiro 
Čista neumnost.Gre za 80% ekonomskih migrantov in ne beguncev.
4.3.2017 2   (2)   (0)   Ocenijoc 
@ znamenje podpore itd... Znate pa vse obrnit po svoje. Policija si noče mazati rok s takimi, ker samo čakate, da bi se zgodilo nekaj, kar bi izkoristili za svoje neumne ideje. Podpore nimate nobene!!!
4.3.2017 1   (1)   (0)   Ocenivalerija 
me res zanima,s čim se ti ljudje sicer ukvarjajo,da imajo čas in denar za vandranje po svetu
4.3.2017 1   (1)   (0)   Ocenivalerija 
glede na to,da se migranti-ne begunci-množično in vsiljivo naseljujejo po Evropi,ne bi bilo nobene škode,če bi ti pohodniški dušebrižniki kar ostali v Siriji,če bodo do tam sploh prišli in to menda celo peš, S svojo akcijo razsvetljevanja ljudi bodo imeli čez glavo dela celo do Pakistana-upam,da jih bodo tudi v teh državah oskrbeli vsaj približno tako kot oskrbi Evropa migrante iz teh dežel
4.3.2017Ocenipob 
Izvidnica. Ogled terena in reakcije prebivalstva in policije za naslednje.
4.3.2017Oceniah 
Naj se ustavijo, so vsaj videli kakšno sranje so naši levičarji postavili in zmetali na kupe denarja....Žica bi morala biti taka kot na Madžarskem!
4.3.2017 2   (2)   (0)   OceniSantos 
Upam, da tam tudi ostanejo in se ne vrnejo nazaj.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava