Ustanovili so čebelarsko sekcijo invalidov na vozičkih

13.3.2017 | 08:00

Semič - V Kulturnem centru Semič je bilo prvo mednarodno srečanje čebelarjev invalidov, na katerem so pod pokroviteljstvom Zveze paraplegikov Slovenije in Čebelarskega društva Semič ustanovili Čebelarsko sekcijo invalidov na vozičkih in drugih invalidov. Na idejo o tovrstni sekciji je prišel dolgoletni čebelar Andrej Sever.

Pred štirimi leti je Čebelarsko društvo Semič na semiškem učnem vrtu, nedaleč od doma paraplegikov, postavilo čebelnjak. In tako so prišli na idejo, da bi morda tudi katerega od invalidov zanimalo čebelarjenje.

Prisotne so nagovorili predsednik Apimondie Phil McCabe, predsednik Čebelarskega društva Semič Bojan Pavlin, semiška županja Polona Kambič, podpredsednik državnega zbora Primož Hainz, Andrej Sever, podpredsednik Čebelarske zveze Slovenije Aleš Rodman, predsednik Zveze paraplegikov Slovenije Dane Kastelic in direktorica Kulturnega centra Semič Irena Plut. Jadranka Luketa, invalidka na vozičku iz Zagreba, je predstavila vključevanje invalidov in starejših v čebelarstvo. Pavel Zdešar pa je predaval o tehnologiji čebelarjenja za invalide na vozičkih.

Kot rečeno, so na prireditvi, ki so ji dali naslov Tudi jaz sem lahko čebelar, ustanovili čebelarsko sekcijo. V kulturnem programu sta sodelovala tamburaška skupina Carmen Cord iz Metlike pod vodstvom Mateja Matkoviča ter harmonikar Luka Kambič.

Besedilo in fotografije: M. Bezek-Jakše

Galerija

Komentarji (9)

13.3.2017 2   (2)   (0)   Ocenimarko 
Čestitam dolgoletnemu čebelarju Andreju Severju, ki je res prava zakladnica idej. Ker se od dobrih idej, do sedaj še nobeden žep ni raztrgal, bo potrebno pljuniti v roke in kaj konkretnega v dobrobit invalidom tudi narediti.
13.3.2017 2   (4)   (2)   Oceniabecedarij 
poln idej kot žaba dlak...vsekakor pa se končno lahko poprime za konkretno delo in dela z invalidi čebelarji...da ne bo mučil ostalih belokranjskih čebelarjev z vsem mogočim, kar naj bi bilo narobe in kako so ga na vseh področjih neki drugi zafrknili....sedaj ima možnost postati novi mučenik ...kot Anton Slomšek, Alojzije Stepinac ali Mati Terezija...
13.3.2017 2   (2)   (0)   OceniJanez 
Ideja je dobra, ampak govoriti o mednarodni udeležbi invalidov je pa malo prehuda, ker se v članku govori le o eni invalidki iz Zagreba. Pa še to morda bi se keri od invalidov že odločil za čebelarjenje a kaj ko na učnem vrtu v Semiču ni urejen dostop za invalide na vozičku. Tako bo lahko ing. Sever prešel od idej k dejanjem. Zavihati bo moral rokave, da se naredi dostop do čebelnjaka in kandidatom za bodoče čebelarje bo lahko posredovati svoje bogate izkušnje z delom pri čebelah. Lepo bi bilo čez eno leto izvedeti kako se izvaja v članku omenjena ideja in koliko so čebelarji v svoje vrste pridobili novih članov invalidov.
13.3.2017–1   (0)   (1)   Oceničebelar 
Bravo Andrej!
13.3.2017 1   (2)   (1)   Ocenijure 
ha ha ha - optimisti, važno je Severijada uspela, delali pa bodo semiški čebelarji
13.3.2017 2   (2)   (0)   Oceničebelar 
Prosim tiste, ki imate preveč negativne energije v sebi, da ne pišete komentarje. Danes je bil lep dan jutri bo tudi......
13.3.2017Ocenipripomba 
Čebelar, večina tistih s pozitivno energijo so nad komentiranjem že davno obupali. Največ boš za svojo psiho higijeno naredil, če jih sploh ne bereš. Ni to za občutljive ljudi. Toliko v vednost in upoštevanje.
14.3.2017—   (1)   (1)   OceniLojze 
Paraplegični čebelarji. Sedaj manjka samo še profesionalni pevski zbor Gluhih in naglušnih Novo mesto in Plesno društvo invalidov. No, pa saj to že imamo v občinski stavbi
14.3.2017 4   (4)   (0)   Oceniopazovalec 
Lojze je tudi danes dežurni negativno pisoči model :-)

Komentiraj prispevek