dolenjska

Na Javorovici spet obujali spomin na tragičen dogodek

20.3.2017 | 10:00 | L. Markelj, foto: Mojca Kastelic, Jožica Blatnik

Na Javorovici spet obujali spomin na tragičen dogodek

Javorovica - Občina Šentjernej, Združenje borcev za vrednote NOB Novo mesto in Krajevna organizacija borcev za vrednote NOB Šentjernej ter Skupnost borcev brigade Ivana Cankarja in Skupnost borcev Gorjanskega bataljona so v soboto na Javorovici pripravili tradicionalno komemoracijo oz. spominsko slovesnost v spomin na tragične dogodke izpred 73 let.

Kot je med drugim povedal predsednik KO borcev za vrednote NOB Šentjernej Matjaž Zagorc, so 16. marca leta 1944 na Javorovici  Nemci z bojno skupino dveh let in dela SS - policijskega bataljona skupaj z okrog petsto oboroženih mož ob pomoči belogardistov in domačih izdajalcev napadli partizane. V krvavem spopadu je obležalo 113 partizanov 4. bataljona Cankarjeve brigade.

Nagovor ministrice.

Nagovor ministrice.

Katičeva: »Slovenci smo pogumen narod«

Ministrica za obrambo Andreja Katič, ki je bila slavnostna govornica na spominski slovesnosti pri spominskem hramu na Javorovici, na kateri so se poklonili padlim borcem 4. bataljona Cankarjeve brigade, je izrazila spoštovanje do slovenskega narodno osvobodilnega  partizanskega boja in pretresenost nad tako okrutnimi zločini, kot je bil ta na Javorovici, ko je »zaradi izdajstva rojakov izgubilo življenje toliko naših predanih bork in borcev za svobodo, socialno pravičnost in boljšo prihodnost. Ko se je zgodila kršitev vseh etičnih načel. Ko se je zgodil zločin proti lastni domovini. Proti sočloveku. Proti svetosti življenja in smrti.«

Na Javorovici spet obujali spomin na tragičen dogodek

Poudarila je, da smo pogumen narod, ki v odločilnih trenutkih zna stopiti skupaj, obenem pa se je dotaknila tudi pogostih kritik na svoj račun, da sta Slovenska vojska in sploh obrambni resor finančno podhranjena. A rezultati lanskih in letošnjih ukrepov ministrstva menda že dajejo boljše rezultate. »Dejstvo pa je, da je varnost dolgoročna investicija. Zato se zavedamo, da se bomo morali čim prej približati tudi drugemu mejniku, to je znatnemu povečanju sredstev za obrambo, ki bo omogočal razvoj Slovenske vojske, primerljiv s časi pred krizo. Verjamem, da smo na pravi poti in da delamo najboljše za obrambni resor in za našo državo,« je dejala ministrica Katičeva.

Premk: »Preobračanje zgodovine je postalo sprava«

Na Javorovici spet obujali spomin na tragičen dogodek

Zbrane, med katerimi so bili tudi mnogi nekdanji borci - tudi še preživela udeleženka boja na Javorovici Malči Jakša - Miša, pa svojci padlih, poslanci DZ RS Alenka Bratušek, Matjaž Han in Violeta Tomič, je uvodoma pozdravil tudi župan Občine Šentjernej Radko Luzar. Spregovoril pa jim je še zgodovinar in kustos Vojaškega muzeja Slovenske vojske dr. Martin Premk. V govoru je poudaril, da je današnja samostojna Slovenija nastala tudi na temeljih partizanskega boja, »a na žalost se skušajo vse pridobitve in vrednote protifašističnega boja izbrisati, ne samo pri nas, temveč tudi drugod po Evropi.

Položitev venca obrambne ministrice v spominskem hramu.

Položitev venca obrambne ministrice v spominskem hramu.

Dogodke iz druge svetovne vojne se uporablja za netenje novih delitev in spodbujanje sovraštva, čeprav so zgodovinska dejstva jasna in neizpodbitna. Po navadi se takšno netenje sovraštva začne s potvarjanjem ali spreobračanjem dejstev ter poveličevanjem tistih, ki so se borili na strani nacizma in vojno izgubili.  Pri nas  je že kar pojem spreobračanja zgodovine postala »sprava«, ki takšna kot je, ko enači pripadnike zavezniške partizanske vojske s pripadniki organizacije SS, povzroča samo še razdor in sovraštvo. Na žalost jo pri tem del politike spodbuja, nekateri zgolj zaradi svoje »všečnosti na vse strani«. Žal se s takim potvarjanjem dolgoročno dela velika škoda, ker se spodkopavajo temelji, na katerih je nastala naša  država. Ko se bo o drugi svetovni vojno govorilo pošteno ter na podlagi dejstev, in ko bo tudi s strani države jasno opredeljeno, da je bil boj za svobodo plemenit boj, na katerem temeljimo, in da je bilo izdajstvo sprevrženo dejanje, bo sprava med ljudmi prišla sama od sebe,« je prepričan Premk.

Slovesnost, ki jo je povezovala Elizabeta Kušljan Gegič, so popestrili nastopi šentjernejskih osnovnošolcev, ter ljudski pevci iz Vrhpolja.

Kot je povedal Zagorc, so letos na dan poboja po maši, ki je tudi tradicionalni dogodek, podpisali pravni akti o skupnem sodelovanju in služnosti za skupno uporabo spominske kapele med Župnijskim uradom Šentjernej in Zvezo borcev za vrednote NOB. Pogodbo sta podpisala župnik Anton Trpin iz Župnije Šentjernej in Jože Florjančič, predsednik Združenje borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja Novo mesto.

‹ nazaj

Galerija (34)

JAVOROVICA_001
JAVOROVICA_002
JAVOROVICA_003
JAVOROVICA_004
JAVOROVICA_005
JAVOROVICA_006
JAVOROVICA_007
JAVOROVICA_008
JAVOROVICA_009
JAVOROVICA_010
JAVOROVICA_011
JAVOROVICA_012
JAVOROVICA_013
JAVOROVICA_014
JAVOROVICA_015
JAVOROVICA_016
JAVOROVICA_017
JAVOROVICA_018
JAVOROVICA_019
JAVOROVICA_020
JAVOROVICA_021
JAVOROVICA_022
JAVOROVICA_023
JAVOROVICA_024
JAVOROVICA_025
JAVOROVICA_026
JAVOROVICA_027
JAVOROVICA_028
JAVOROVICA_029
JAVOROVICA_030
JAVOROVICA_031
JAVOROVICA_032
JAVOROVICA_033
Ministrica

Komentarji (6)

21.3.2017–12 (2) (14)Oceniorganika 
Osebno nimam nič proti tej in takim proslavam, ljudje smo pač družabna bitja in se radi družimo ob zvokih harmonike, ob dobri malici ter kozarčku rujnega. Sicer se strinjam s komentarjem, da je obdobje druge vojne eno najbolj žalostnih obdobij v zgodovini Slovencev, saj je šlo za bratomorno vojno in je bilo več žrtev pobitih med sabo, kot pa v pravih bitkah z okupatorjem. Tudi na povojna grozodejstva ne smemo pozabiti, ko se je tako kruto in mnogokrat po krivici, predvsem pa glede na ideološko pripadnost in materialni status, masovno pobijalo. Moti me zgolj to, da se te proslave izkoriščajo za dnevno politične potrebe, tako na primer je s Hanom prišla tudi Bratuškova, ki se na vse pretege trudi priti v SD, saj se dobro zaveda, da je sicer njena politična kariera mrtva. Tudi Dražgoše so zanimive, ko je na oblasti desnica, se politiki obnašajo, kot da so prišli na obračun pri O.K. Koralu, ko vlada levica, se tudi v medijih komaj omenijo. Imam samo eno veliko upanje, da bodo zanamci s trezno glavo znali ugotoviti kaj se je zares dogajalo in takrat bo tudi Javorovica samo lep spomladanski piknik, brez bodočih hanov in bratuškovk.
21.3.2017 2 (7) (5)OceniLeljačina 
organika imej na umu, da vzrok poraja posledice in ne posledice vzroka. Brez ambicioznosti in norosti Hitlerja in Mussolinija vojne zelo verjetno ne bi bilo. Brez slovenskih izdajalcev pa nobenih povojnih pobojev. Kaj pa te moti prisotnost Matjaža Hana in Bratuškove? Lansko leto so spomin na pomorjene počastili številni slovenski politiki. Med njimi tudi Vida Čadonjič - Špelič. Tudi letos ni bilo dosti drugača. Politikov tako z levice, kot desnice kar precej. Razen seveda iz SDS nobenga. Ti hodjo na komemoracije v čast izdajalcem, kjer pa še nihče ni vedel uradnih predstavnikov ZDA, Rusije ali Kitajske. Te motijo tudi predstavniki teh držav?? Jasno. Politiki se radi kažejo med ljudmi. Vse je v redu vse dotlej, dokler ne začno obiskovalce posiljevat s svojimi videnji " reševanja" Slovenije in Slovencev. A to zeloooo rad počne naš vrli in "edini" osamosvojitelj cankarjevega kavdra, zato je res najbolje, da se na Javorovici nikoli ni in se nikoli ne bo pojavil. Ko boš skapirala vsaj to, potem boš razmišljala in komentirala malček drugače.
22.3.2017–5 (5) (10)Oceniresnica 
Zakaj so nastale Vaške straže - za obrambo pred pobijanjem Slovencev s strani hostarjev.
22.3.2017 6 (10) (4)OceniKomandant Franc Rozman Stane 
resnica je , da vaških straž ne bi bilo če se domači izdajalci ne bi zlizali z okupatorjem ! Smradi. Zakaj niste organizirali vaške straže proti okupatorju...? Smradi.
22.3.2017—   (4) (4)Oceniobčanka 
komunistična revolucija in drzavljanska vojna je bla ko so pobijali kmete obrtnike podjetne
22.3.2017 1 (4) (3)OceniKar je res, je res 
občanka spoštovanje do slovenstva izkažeš z vsaj približno pravilno uporabo slovenskega jezika. S svojim zmedenim stavkom tega osnovnega spoštovanja ne izkazuješ.Za slovenstvo ti je pač toliko mar, kot je bilo med vojno izdajalskim dušam - NIČ!

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava