posavje

Raka materničnega vratu bi lahko izkoreninili

20.3.2017 | 18:45 | Besedilo in fotografije: B. B.

Predsednica posavskega in obsotelskega društva za boj proti raku Alenka Krenčič Zagode.

Predsednica posavskega in obsotelskega društva za boj proti raku Alenka Krenčič Zagode.

Urška Ivanuš, dr. med., specialistka javnega zdravja

Urška Ivanuš, dr. med., specialistka javnega zdravja

Priznanja Zveze slovenskih društev za boj proti raku so v imenu svojih organizacij prevzele (od leve): ravnateljica OŠ Brežice Marija Lubšina Novak, novinarka Televizije Novo mesto Branka Dernovšek in direktorica Dolenjskega lista Marjana Čančar.

Priznanja Zveze slovenskih društev za boj proti raku so v imenu svojih organizacij prevzele (od leve): ravnateljica OŠ Brežice Marija Lubšina Novak, novinarka Televizije Novo mesto Branka Dernovšek in direktorica Dolenjskega lista Marjana Čančar.

Čatež ob Savi - Posavsko in obsotelsko društvo za boj proti raku je na Čatežu ob Savi pripravilo spomladansko srečanje, ki so ga izkoristili tudi za podelitev priznanj in skupščino.

Zbrane sta uvodoma pozdravili predsednica društva Alenka Krenčič Zagode in podpredsednica Zveze slovenskih društev za boj proti raku Fani Čeh, osrednja tema tokratnega srečanja pa je bilo cepljenje proti virusu HPV, za katerega od leta 2003 vemo, da je nujen (a še ne zadosten) dejavnik za nastanek raka materničnega vratu, ki je eden od najpogostejših rakov pri ženskah.

Cepljenje in redni pregledi

Predavala je Urška Ivanuš z onkološkega inštituta, ki je poudarila, da o raku materničnega vratu vemo dovolj, da ga lahko s cepljenjem in rednimi preventivnimi pregledi skoraj povsem preprečimo, "z visoko stopnjo precepljenosti populacije pa bo to sploh prvi rak, ki ga bomo povsem izkoreninili."

Cepljenje pri nas izvajamo od leta 2008 in je za deklice brezplačno, priporočljivo pa je tudi za dečke, saj je virus HPV lahko dejavnik tudi pri nastanku drugih vrst rakov (grla, jezika, na penisu, zadnjiku, ...) in nekaterih drugih boleznih, npr. genitalnih bradavic.

Virus HPV je zelo kužen in močno razširjen, a v večini primerov nenevaren. Prenaša se s spolnim stikom, pri katerem penetracija sploh ni potrebna, zato kondom ne nudi 100-odst. zaščite. Po ocenah zdravnikov je bila z njim vsaj enkrat v življenju okužena vsaka spolno aktivna oseba.

Virus HPV postane problematičen takrat, ko telo ne odpravi okužb, ampak virus v njem latentno prebiva vrsto let ali celo desetletij. Taka dolgotrajna okužba lahko povzroči predrakave spremembe in kasneje tudi raka. Zgodnjih simptomov bolnik ne zazna, je pa predrakave spremembe moč dokaj preprosto in zelo učinkovito odstraniti, zato je Ivanuševa še posebej opozorila na reden obisk pri ginekologu in odzivanje na vabila presejalnega programa Zora, ki je namenjen zgodnjemu odkrivanju predrakavih sprememb na materničnem vratu.

Priznanje tudi Dolenjskemu listu

Zanimivemu petkovemu predavanju je sledila podelitev priznanj, ki jih Zveza slovenskih društev za boj proti raku vsako leto podeljuje ob tednu boja proti raku. Posavsko in obsotelsko društvo je letos predlagalo tri dobitnike, in sicer Dolenjski list in Televizijo Novo mesto za bronasti priznanji ter Osnovno šolo Brežice za plaketo.

‹ nazaj

Galerija (14)

drustvo za boj proti raku 01
drustvo za boj proti raku 02
drustvo za boj proti raku 03
drustvo za boj proti raku 05
drustvo za boj proti raku 06
drustvo za boj proti raku 07
drustvo za boj proti raku 08
drustvo za boj proti raku 09
drustvo za boj proti raku 10
drustvo za boj proti raku 11
drustvo za boj proti raku 12
drustvo za boj proti raku 13
drustvo za boj proti raku 14
drustvo za boj proti raku 15

Komentarji (7)

23.3.2017–1 (0) (1)Oceniosat 
BS! Cepljenje naredi toliko skode, da se se vragu gravza! Pametna teta... pejd mal na iternet pogledat kaksne IZJEMNE posledice ima cepljenje. Ne razumemk, ako to, da nekdo se vednov ztraja na cepljenju posledicam navkljub!
23.3.2017OceniJan 
Ena hujših bolezni 21. stoletja je ta, da vsak ki ima internet in 5 minut časa, postane večji strokovnjak na področju zdravstva, kot so kvalificirani zdravniki. Da ne govorimo o pametovanju glede cepljenja otrok. Vsi se na vse spoznajo po novem. Bolj kot strokovnjaki.
23.3.2017 1 (2) (1)Ocenipripomba 
Janči, strokovnjaki ti kot običajnemu pacientu ne bodo povedali dejstva. Zavezani so določenim pravilom delovanja. Upoštevaj to !
24.3.2017OceniHvaležni za najvišjo inteligenco, imenovano "internetni trači" 
Res je. Strokovnjake tik pred diplomo oblečejo v črne kute, jim dajo v roke meč in žerjavico, pa morajo pri tem priseči, da bodo ljudem celo življenje do zadnjega diha lagali. Hvala Bogu pa, da imamo internet. Tam nas lahko o zamolčanih znanstvenih skrivnostih podučijo "upokojene delavke iz proizvodnje". To, da prav te cele dopoldneve čakajo po čakalnicah in tam izsiljujejo doktorje za zdravila za njihove namišljene bolezni (ki so jih tudi same odkrile preko interneta), je pa zgolj naključje.
24.3.2017Oceniluli 
Veliko inovacij v zdravstvu je prišlo od ljudi ki niso imeli zdravstvene izobrazbe, hoteli pa so samo pomagati. Znano pa je da diabetiki vedo več o svoji bolezni kakor zdravniki ki jih zdravijo. Ne sodi drugih po sebi.
24.3.2017OceniJan 
Daj povej še koliko bedarij je prišlo od neizobraženih ljudi, ki jih drugi neizobraženi poslušajo in upoštevajo nasvete? Koliko škode? Če je razmerje boljše od 1:100 pojem klobuk. Ne se igrat z zdravjem.
24.3.2017Ocenidecima 
veliko škode tudi strokovnjaki sami napravijo. napr. tisti tip, ki je trdil, da se od cepljenja dobi avtizem.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava