Dan odprtih vrat novomeške splošne bolnišnice

6.4.2017 | 16:30

V novomeški bolnišnici so dan odprtih vrat naslovili »Skupaj v zdravstvu - več zdravja v skupnosti«. (Foto: M. Ž.)

Novo mesto - Splošna bolnišnica Novo mesto je danes ob Dnevu zdravja, ki ga sicer obeležujemo jutri, pripravila Dan odprtih vrat. Nadeli so mu slogan »Skupaj v zdravstvu - več zdravja v skupnosti«, s čimer so, kot je poudarila direktorica Milena Kramar Zupan, želeli pokazati in povedati, da lahko celovito in skupno povezovalno zdravstveno oskrbo nuditi našim bolnikom samo skupaj, s povezovanjem, sodelovanjem, spoštovanjem in razumevanjem vseh deležnikov, ki sodelujemo v procesu zdravljenja bolnika.

»Naš zdravstveni sistem nudi bolnikom sicer veliko, žal pa je sistem precej organizacijsko tog, nepovezan, kompliciran in zato pogostokrat za bolnika tudi neprijazen. Bolnike se pošilja od vrat do vrat preko napotnice različnih specialistov, pri tem pa se izgublja dragoceni čas, viri, podaljšujejo se čakalne vrste in tudi ustvarja nezadovoljstvo s strani bolnikov. Tudi Svetovna zdravstvena organizacija, ki je sodelovala v analizi našega zdravstvenega sistema, je kot eno največjih težav in problemov našega zdravstva izpostavil prav celovito integrirano povezovalna oskrba v procesu zdravljenja bolnikov,« je dejala.

Dodala je, da je bolnišnica le eden od deležnikov v procesu zdravljenja. »Začne se že z osnovnim zdravstvom - splošnimi bolniki, pri nadaljnjem zdravljenju pa imajo izjemno pomembno vlogo društva bolnikov, domovi starejše občane, socialne in druge inštitucije, lokalne skupnosti s svojimi preventivnimi in drugimi aktivnostmi, ki pripomorejo za več zdravja bolnikov,« je še poudarila.

Pripravili so pester program, obilo zanimivih strokovnih predavanj, denimo o možganski kapi in rehabilitaciji po njej, demenci, multipli sklerozi, motnjah dihanja v spanju, malignem melanomu, o šoli za starše otrok od 0 do 18 let …, in vodene oglede po dializi, porodniškem, otroškem in radiološkem oddelku ter urgentnemu centru, po hodnikih pa se je predstavilo 23 društev, povezanih z najrazličnejšimi boleznimi.

»Ko zbolimo za akutno boleznijo, pridemo skozi vrata v zdravstveni sistem in z nekaj sreče smo v nekaj dnevih ali morda tednih ozdravljeni in nadaljujemo normalno življenje. Ko pa posledice te bolezni ostajajo trajne ali zbolimo za kakšno kronično boleznijo, se naše življenje bistveno spremeni. Bolezen nas spremlja ponavadi celo življenje in z njo se moramo naučiti živeti in jo obvladovati. Takrat pa ni dobro, da smo sami. Zato se bolniki s podobnimi težavami povezujejo v društva, kajti spoznali so, da skupaj zmorejo več,« je dejal strokovni direktor prim. Milivoj Piletič, strokovni direktor in dodal, da so zato medse povabili društva pa tudi predstavnike zdravstvenih domov, domov za starejše občane, šole, delovnih organizacij in občin. »Pomembno je, da je tudi okolje, v katerem bolniki živijo, prijazno do njih, da sliši njihove potrebe,« je med drugim poudaril.

M. Ž.

Galerija

Komentarji (5)

6.4.2017 8   (8)   (0)   OceniDepriviligiran 
Zbrali so se sami bolniki.
9.4.2017 3   (3)   (0)   Oceninmščan 
Toliko kritik čez Urgentni center kot slišim zadnje čase, je bolje, da ga zaprejo. To je postal zatočišče osebja, ki se jim ne ljubi delat in ne vedo zakaj so tam in jih vsak človek, ki pride z težavo tam samo moti pri njihovem lenarjenju in posmehovanju ljudem. Če imajo težave z sistemom, človeka obdolžijo, da nima zavarovanja in grozijo z samoplačništvom. Očitno so izobraženi toliko, da lahko odganjajo ljudi, naj si kupijo lekadol ali nalgesin, da tako nobenemu nič ni.
9.4.2017–2   (0)   (2)   OceniLej ga lej ga cepčka 
nmščan kaj pa hodiš tja? Sej se tako pameten, priden pa še tako zelo študiran in vsestransko izobražen lahko pozdraviš sam. Kaj hudiča hodiš delat gužvo že tako preobremenjenim in dalšaš čakanje res potrebnim zdravniške pomoči! Veš, k psihiatru greš lahko tudi samoplačniško, če nimaš zavarovanja ali pa če ga imaš.
9.4.2017 1   (1)   (0)   Oceninmščan 
si pa res budulo-a, očitno eden od tam, ki samo nucate stole z svojimi zadnjimi.... take res potrebne odslavljajo in pošiljajo domov..... živelo javno zdravstvo in davkoplačevalski denar za podpiranje lenobe in nesposobnosti.....
9.4.2017OceniZadovoljen 
Edina stvar ki jo je bolnišnično osebje sposobno sproducirati je en brezvezen komentar. Le zakaj vas plačujemo.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava