dolenjska

Začeli so novo, čebelam in mestu naklonjeno zgodbo

23.5.2017 | 16:45 | J. S., foto: G. Stopar

Začeli so novo, čebelam in mestu naklonjeno zgodbo
Začeli so novo, čebelam in mestu naklonjeno zgodbo
Začeli so novo, čebelam in mestu naklonjeno zgodbo

Višnja Gora  - Občina Ivančna Gorica in Čebelarska zveza Slovenije sta danes v starem mestnem jedru Višnje Gore s krajšo prireditvijo začeli skupni projekt postavitve spominskega obeležja kranjski čebeli, ki ima dom v okolici Višnje Gore, natančneje v bližnjem Gradu Podsmreka.

Na Gradu Podsmreka pri Višnji Gori je namreč v 19. stoletju aktivno delovala čebelarska družina Rothschütz, ki je zaslužna za današnjo prepoznavnost, ugled in razširjenost kranjske čebele v svetu. Gre za izjemno kulturno dediščino na eni strani, po drugi pa svetovno znana kranjska čebela bolj kot kdaj koli prej potrebuje pomoč, da jo zaščitimo in ohranimo, so sporočili z občine Ivančna Gorica.

Na slovesnosti je ivanški župan Dušan Strnad ponosno dejal, da sta občina Ivančna Gorica in Čebelarska zveza Slovenije našli skupni jezik, da v Višnji Gori postavita to obeležje. »Spominsko obeležje od danes naprej stoji pod lipo pred staro osnovno šolo, ki jo nameravamo prenoviti. Pred njo bomo zgradili spominski park, v šolo pa dali čim več vsebin, ki bodo opozarjale na pomembnost kranjske čebele in starodavnost Višnje Gore. Ob tej priložnosti želimo oživeti tudi mesto Višnja Gora, ki bo ravno v naslednjem letu praznovalo 540 letnico pridobitve mestnih pravic. Lahko zagotovim, da bo ta današnji projekt lepo darilo za Višnjane in Občino Ivančna Gorica, tudi v smislu turistične promocije«.

»Ponosni smo, da smo danes začeli veliko skupno zgodbo z ivanško občino, kjer bomo postavili še kako pomemben spomenik kranjski čebeli, na katero smo lahko Slovenci izredno ponosni. Lahko zagotovim, da bo tu v letu 2018 stalo pravo obeležje, kjer si bodo lahko obiskovalci iz celega sveta prišli pogledati od kje izvira naša kranjska čebela,« pa je ob tej priložnosti dejal Boštjan Noč, predsednik Čebelarske zveze Slovenije.

Današnjo prireditev so z bogatim kulturnim programom popestrili otroci Vrtca Polžek Višnja Gora, učenci Podružnične šole Višnja Gora, citrarka Eva Medved in godalna zasedba Gross upi, so še zapisali v sporočilu za javnost.

‹ nazaj

Galerija (14)

Postavitev obelezja_001
Postavitev obelezja_002
Postavitev obelezja_003
Postavitev obelezja_004
Postavitev obelezja_005
Postavitev obelezja_006
Postavitev obelezja_007
Postavitev obelezja_008
Postavitev obelezja_009
Postavitev obelezja_010
Postavitev obelezja_011
Postavitev obelezja_012
Postavitev obelezja_013
Postavitev obelezja_014

Komentarji (1)

24.5.2017Oceniaseve10 
Izredno "LEP" odnos predsednika ČZS do kranjske sivke in dolenskih čebelarjev-zakaj imamo svečane obleke? Še cigani se lepše lepše oblečejo. Svečanost pa je pripravila čebelarska zveza Petra Pavla glavarja in občani Ivančne gorice in ne ČZS

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava