dolenjska

Sokolski dom: Sodišče odločilo, umetniki se bodo pritožili

7.6.2017 | 10:00 | M. Martinovič

Člani AKC Sokolc so tudi na sodišču dokazali, kako so vsa leta po lastnih močeh vzdrževali objekt in v njem izvedli vrsto kulturnih in humanitarnih dogodkov. Že mesec dni v njem med drugim nastaja Dobrodelni triptih (na sliki Sebastijan Šeremet, triptih sicer soustvarjata še Nejc Smodiš in Igor Obradinovič). Ta je poskrbel za več kot 20 koncertov vrste glasbenikov, od Tretjega kanuja in Borta Rossa do Mrfy in Tokca ter Tučota iz Dan D, ki projekt podpirajo. Zaključil se bo s petkovo javno dražbo ob 19. uri v galeriji Narodnega doma, izkupiček pa bodo namenili družinam in posameznikom v stiski. (Foto: I. Vidmar)

Člani AKC Sokolc so tudi na sodišču dokazali, kako so vsa leta po lastnih močeh vzdrževali objekt in v njem izvedli vrsto kulturnih in humanitarnih dogodkov. Že mesec dni v njem med drugim nastaja Dobrodelni triptih (na sliki Sebastijan Šeremet, triptih sicer soustvarjata še Nejc Smodiš in Igor Obradinovič). Ta je poskrbel za več kot 20 koncertov vrste glasbenikov, od Tretjega kanuja in Borta Rossa do Mrfy in Tokca ter Tučota iz Dan D, ki projekt podpirajo. Zaključil se bo s petkovo javno dražbo ob 19. uri v galeriji Narodnega doma, izkupiček pa bodo namenili družinam in posameznikom v stiski. (Foto: I. Vidmar)

Novo mesto - Okrajno sodišče v Novem mestu je v pravdni zadevi med Mestno občino Novo mesto in Društvom za kulturno osveščanje razsodilo, da je društvo dolžno izprazniti Narodni dom in ga v 15 dneh po pravnomočnosti sodbe, tj. do začetka julija, vrniti občini, da ne bo izvršbe. Na občini sodbe do njene pravnomočnosti ne želijo komentirati, Avtonomna kulturna cona (AKC) Sokolc pa se kot naslednik omenjenega društva namerava pritožiti.

Spomnimo, da omenjeno društvo oz. AKC v Narodnem domu deluje (in ga deloma vzdržuje) že več let, kar jim je med drugim omogočal sklep prejšnjega župana Alojzija Muhiča z dne, 14. marec 2011. Sedanji župan Gregor Macedoni je 10. oktobra lani Muhičev sklep preklical in jih pozval, da se v treh dneh izselijo, predvsem zaradi načrtovane sanacije strehe in ostalih vzdrževalnih posegov. A so se temu uporabniki doma uprli, 17. oktobra je sledila neuspešna primopredaja objekta, ki so ga člani AKC z notranje strani zabarikadirali, kot so povedali, da bi zaščitili svoje imetje, saj je občina zamenjala ključavnico in Narodni dom pustila odklenjen.

Občina je nato omenjeno društvo tožila za izpraznitev in po pregledu celotne listinske dokumentacije ter zaslišanju petih prič je sodišče ugotovilo, da tožena AKC objekt sedaj uporablja brez veljavnega pravnega naslova.

Hkrati sodišče ni povsem verjelo trditvam občine, da je treba objekt izprazniti zaradi njihove varnosti med rekonstrukcijo ostrešja: »Če bo tožeča stranka pristopila k celoviti obnovi objekta, je jasno, da ta ni možna, če so v stavbi prisotni stanovalci ali uporabniki. Če se obnova stavbe ne bo pričela v ustreznem razumnem roku po izselitvi tožene stranke, potem je obravnavana tožba le sredstvo, s katerim se skupini ljudi – članom tožene stranke- preprečuje njihovo nadaljnje delo in družbena aktivnost, ki bi morala biti prepoznana v širši skupnosti, najbolj pa pri tožeči stranki, ki omogoča delovanje na področju kulture na širšem območju.«

Podrobneje o sodbi, odzivu AKC Sokolc in načrtih MO Novo mesto z Narodnim domom pa v jutrišnji tiskani izdaji Dolenjskega lista.

‹ nazaj

Komentarji (72)

7.6.2017 8 (9) (1)OceniAkc-squat 
Ti ubogi umetniki ki zastonj dobijo vse v roke. Le kaj bodo sedaj? Za trak v revoz? Ali jim bo vrata odprla pumpnca.
7.6.2017–7 (1) (8)OceniDirty old town 
Spor občine s tako im. Sokolci je umetno izzvan konflikt ene strani , zaradi lakomnosti določenih občinskih mega apetitov posameznikov, katerim je tako uspelo zavesti javnost pa tudi zdajšnje uporabnike, , ki so žal le naivni statisti raznih zakulisnih interesnih dejavnost...ima pa ta igra lahko tudi drugačen končni epilog, saj se s časom zadeve lahko iskristalizirajo in pokažejo v pravi barvi. Smatram da je pritožba uporabnikov ravno zaradi tega dejstva še kako utemeljena. Srečno v raspletu:)Čas bo pa povedal svoje.
7.6.2017–7 (0) (7)OceniDirty old town 
Pa še tlole, nikakor se ne gre znebiti vtisa, da so bile občasno v tem "navideznem sporu " uporabljene tudi nekatere politične stranke, oz. njihovi jurišni oddelki podmladka z uporabo odvratne simbolike preteklosti , kateri kot storilci nikoli niso bili odkriti, oz. javno identificirani ali kakorkoli sankcionirani, čeprav so v nekem trenutku s svojimi izpadi celo ogrožali širšo javnost v namen dvigovanja tenzij in ustvarjanja napetosti med občani NM..kar je ven vsake pameti , logike in "kulture" s katerio se tako rada pohvali lasnica objekta :) Ali to - ne bo nikoli del rasprave na sodišču? Toliko o tem tako im. strašnem konfliktu :) z moje točke videnja zadeve.
7.6.2017–7 (2) (9)Ocenisven 
Ozadja ne poznam je pa tale triptih občudovanja vredna zadeva in upam da se bo našel kakšen ljubitelj umetnosti ki ima kaj pod palcem in odkupil, mene bi že zanimalo če bi imel $$$
7.6.2017 7 (8) (1)OceniAkc-squat 
Naj kar kupi da bodo imeli s cim racune za poravnati
7.6.2017 6 (7) (1)OceniBraalec 
Kakšna umetost pa je to......lol
8.6.2017–5 (0) (5)OceniDirty old town 
Beboti zaplankani. malomeščanski podgurci.. :) Kar naj vam še naprej nabijajo položnice za komunalo, vrtce itd..itd....prav vam je . Kar naprej še podpirajte bando. Piarji rotovški:)
8.6.2017–4 (1) (5)Ocenisven 
Mene res ne gane če dobim še sto minusov, nikol še nism stopu v tale dom al kar pač že je niti nisem iz Nm. Govorim o sliki, ki mi je všeč če pa tebi Braalec ni pa ti men povej kaj je umetnost ajde da te slišim
8.6.2017 5 (5) (0)Oceninovomeščanka 
Nimam nič proti, da so notri, ampak baje občina "stanejo" letno 10 tisoč €. Zato naj položnice oz. stroške, ki jih sami ustvarijo, plačajo sami in ne državljani oz. Novomeščani.
8.6.2017–4 (3) (7)OceniSlaven Sokol 
Hm, draga "novomeščanka", če je znesek stroškov za delovanje Narodnega doma res okoli 10.000 evrov letno, je to še vedno precej manj, kot občani namenjamo za plačo zgolj enega/ene od zaposlenih na novomeški občini. Potem pa razmisli, kaj se nam občanom bolj splača ...

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava