kultura

Dolenjci jantar zapisali v kamen

16.6.2017 | 11:30 | I. V.

Foto: I. Vidmar

Foto: I. Vidmar

Novo mesto - Kiparska skupina Dolenjski ustvarjalci v kamnu je ob podpori novomeške krajevne skupnosti Drska, ki letos obeležuje štiridesetletnico obstoja, pripravila kiparsko kolonijo Jantarni zapis v kamnu. Ustvarjalci so jantar, ki mu je posvečeno letošnje leto v novomeški občini, povezali z bogato situlsko figuraliko in s tem z novomeško prazgodovino. Skulpture, ustvarjene v delavnici, razstavljajo na spodnjem platoju nedokončane novomeške avtobusne postaje ob Topliški cesti.

Utrujeni popotnik si tako v neposredni bližini novomeškega zbirališča avtobusov odpočije na kamnitem prestolu ali pa posedi na kamnitih klopeh ob ovalni kamniti mizi. Prestol z izklesano stilizirano jantarno jagodo z vgrajenim pravim jantarjem naj bi tako prinašal srečo, zdravje, srečo v ljubezni pa menda tudi moč in pamet. V obod mize so vklesali besedo jantar v vseh jezikih ljudstev na jantarni poti od Baltika do Novega mesta in naprej in podobo halštatskega konjenika z opremo in vprego, s katero naj bi jantar prevažali po jantarni poti.

V okviru projekta Jantarni zapis v kamnu so šest ton slovenskega kamna pod mentorstvom Francija Kocjana obdelovali Stane Jakopin, Jožica in Rudolf Škof, Andrej Hudoklin, Rado in Gabrijela Čepič, Ivo Ferkolj, Lado Vidic in Skeder Bajrovič.

‹ nazaj

Galerija (11)

Jantar v kamnu - 01
Jantar v kamnu - 02
Jantar v kamnu - 03
Jantar v kamnu - 04
Jantar v kamnu - 05
Jantar v kamnu - 06
Jantar v kamnu - 07
Jantar v kamnu - 08
Jantar v kamnu - 09
Jantar v kamnu - 10
Jantar v kamnu - 11

Komentarji (1)

17.6.2017OceniFranc 
Zelo domiselno in zelo lepo!

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava