Narodni dom: Hladen tuš z ministrstva za kulturo

25.6.2017 | 15:35

Foto: M. M., arhiv DL

Foto: M. M., arhiv DL

Novo mesto - Narodni dom bo, kot kaže, še dolgo čakal na prepotrebno prenovo, za kar (tokrat) ne gre kriviti Avtonomne kulturne cone Sokolc. Novomeško občino so namreč zavrnili na razpisu kulturnega ministrstva, naslednjega pa lahko pričakujemo šele konec prihodnjega leta. Občina se bo sicer zaradi tega pritožila.

Spomnimo, da je MO Novo mesto lani za interventne posege od ministrstva za kulturo prejela 56.000 evrov, a ker Narodnega doma njegovi sedanji uporabniki niso želeli zapustiti, je morala denar vrniti. V tem času je na sodišču sprožila tožbo za izpraznitev objekta proti enemu od društev, ki tam delujejo, in bila pri tem uspešna, o čemer smo v Dolenjskem listu že poročali. A sodba pretekli petek ni postala pravnomočna, saj so se umetniki, sedaj združeni v AKC, nanjo pritožili, kar zna postopek še zavleči. Na občini sodbe do njene pravnomočnosti ne komentirajo, glede prenove Narodnega doma pa so v začetku tega meseca zapisali, da bodo projekt prijavili na razpis za Celostne teritorialne naložbe na podlagi sprejete Trajnostne urbane strategije in njenega izvedbenega načrta. Ob tem pa so zamolčali, da so jim z ministrstva za kulturo že sredi maja podoben projekt zavrnili.

OD 112 ODOBRENIH 44

»Projekt, ki smo ga v januarju 2017 prijavili na javni razpis ministrstva za kulturo, obsega menjavo strehe in stavbnega pohištva (okna, vrata) ter delno obnovo fasade. Celotna vrednost predvidenih del znaša 384.000 evrov, zaprosili smo za polovično sofinanciranje, tj. 192.000 evrov,« so na naše vnovično poizvedovanje odgovorili z MO Novo mesto. Na omenjeni spomeniško-varstveni projektni razpis je ministrstvo za kulturo sicer prejelo 145 vlog, od tega je bilo formalno popolnih 112, formalno nepopolnih oz. vlog, ki so jih vložile neupravičene osebe, pa 33. Odobrili so 44 projektov, za katere bo država primaknila 1,5 milijona evrov oz. le slabo tretjino od vseh zaprošenih sredstev v višini 5,7 milijona evrov. Ministrstvo v tem času odločbe še vroča, zato nam končnih rezultatov razpisa niso posredovali, a – kot omenjeno – med 44 projekti novomeškega Narodnega doma ne bo.

Na ministrstvu so za Dolenjski list še pojasnili, da je tovrstni razpis edini način za (so)financiranje projektov obnove kulturnih spomenikov, ki niso v lasti države, kot je primer Narodnega doma. Le izjemoma lahko minister izda sklep o financiranju iz interventnih sredstev.

»Vloga je bila zavržena, ministrstvo pa je v zavrnitvi z dne 15. maja 2017 zapisalo, da je za dela potrebno gradbeno dovoljenje, čeprav smo priložili pojasnilo, da gradbeno dovoljenje po zakonu o graditvi objektov v tem primeru ni potrebno,« so še pojasnili z rotovža. A ministrstvo meni drugače: »Komisija za odpiranje vlog je iz vloge MO Novo mesto in priloženega popisa del ugotovila, da gre za dela, ki predvidevajo zamenjavo dotrajane in preperele strešne konstrukcije z novo (lege, špirovci idr.) in predstavljajo rekonstrukcijo objekta. Za tovrstna dela bi morala stranka pridobiti gradbeno dovoljenje.«

SLEDI PRITOŽBA

»MO Novo mesto je v roku za dopolnitev vloge v dopisu ministrstvu navedla, da na osnovi natančnejšega pregleda ostrešja pri obnovi strehe ne bo prišlo do menjave konstrukcijskih elementov ostrešja, kot je bilo predvideno v popisu, zato gradbeno dovoljenje ni potrebno,« so v nadaljevanju še pojasnili na ministrstvu in dodali, da »skladno s prvim odstavkom 116. člena zakona o uresničevanju javnega interesa za kulturo lahko stranka vlogo dopolnjuje in spreminja samo do preteka razpisnega roka, zato pojasnila niso bila upoštevana«.

Če povzamemo, bi lahko občini po razpisnem roku in zaprosilu za dopolnitev vloge s projektom uspelo le z dopolnitvijo v obliki gradbenega dovoljenja, ne pa s spreminjanem same vloge. S tem se na rotovžu ne strinjajo: »Zoper sklep bomo vložili tožbo na upravno sodišče v Ljubljani, saj menimo, da je bila naša vloga popolna, zavrnitev pa neupravičena.«

Članek je bil objavljen v 25. številki Dolenjskega lista z dne, 22. junij 2017.

Mirjana Martinović

Komentarji (33)

26.6.2017—   (2)   (2)   OceniChe Guevara 
Viva la Liberta! Long live freedom, tako kot ves čas trdimo nekateri tu. Nekdo to vse vidi in zapelje po poti pravice ,ki je počasna toda neizbežna. Duh Narodnega doma je spregovoril No paseran! Kakšen dilentantizem tistih, ki si kao pravno lastijo stavbo.....in njihovih butastih setelitkov . Tu se pokaže vsa raskošnost anti talenta. Katasrofa.
26.6.2017 4   (6)   (2)   Oceniobčan 
Popolnoma neinteligentno, neprofesionalno, netaktno, konfliktno in diletantsko ošabno postopanje lokalne oblasti.
26.6.2017–1   (4)   (5)   Ocenislovencelj 
Me samo zanima, koliko najemniki plačujejo najemnino in koliko delavne dobe imajo
26.6.2017 3   (4)   (1)   Ocenirambo 
Mene pa zanima koliko "zgledni" šerifi MONM na vodstvenih funkcijah dobijo plače od nas davkoplačevalcev vsacga 10 v mescu, koliko v žepe potrpajo, ter koliko za to dobijo še delovne dobe za nagrado? Za konec me pa zanima kolikšne procente bodo za te "zasluge" dobili naslednje leto 2018 na volitvah. Hvala. In seveda še čisto za konec ali imajo za tako "uspešnost" že bookiran exclusive sweet room tam pri Mirni ?
26.6.2017Ocenislovencelj 
Plače šerifov ki smo jih izvolili imaš objavljene na internetu.
26.6.2017–3   (0)   (3)   Ocenikaravana gre dalje 
Haha .. Sami nevoščljivci, samo da sosedu krava crkne
26.6.2017—   (2)   (2)   OceniChe Guevara 
Karavana, to ni sosed - to smo mi sami sebe crknili s takimi ki jih ti zagovarjaš in povsem verjetno tudi voliš. Tebe bi bilo potrebno pred obličje postavit in tebi podobne, vi ste krivi za današnje stane v NM in okolici.
26.6.2017 4   (4)   (0)   OceniVolkonja 
slovencelj, zastonj so v tej zgradbi, še več MONM izdatno plačuje elektriko, vodo... Narodni dom naj bi bil namenjen narodu kakor to veli že samo ime, ne pa zgolj neki ožji populaciji katera ga uporablja in ga oblikuje po mili volji.
27.6.2017 1   (1)   (0)   Oceniobčan 
Volk kaj bi raje videl ga upravlja par profitnežev preko slamnatih društev kot je bil prvotno sicret plan ? Pod plaščem ZAVODA. pa dajte no folk, ne delajte se bolj neumne kot ste. maske so že zdavnaj padle. V bistvu takoj ko so se nadele:) Račun za tko bebavo obnašanje že prihaja in bo šele prišel v času ki je pred nami. Na vseh področjih...
27.6.2017–1   (1)   (2)   OceniJan 
Vzemi predpisane tablete. Ti gre hudo na slabše. Seveda mora občina/država skrbeti za upravljanje Narodnega doma. Ne pa ena skupina zastonkarjev, ki ni usposobljena niti štekerja zamenjat. In stavba mora biti pod določenimi pogoji in z uradnimi urami namenjena vsem zainteresiranim društvom. Ne samo enim okupatorjem.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava