FOTO: Prvi dan sojenja za umor Andreja Cekute; obtožena trdila, da so bili močno pijani

17.7.2017 | 16:45

Aleš Olovec in Martin Kovač sta bila danes zelo samozavestna. Njun najpogostejši odgovor na "kritična" vprašanja je bil, da sta bila pijana.

Aleš Olovec in Martin Kovač sta bila danes zelo samozavestna. Njun najpogostejši odgovor na "kritična" vprašanja je bil, da sta bila pijana.

Krško - Na krškem okrožnem sodišču se je danes pred petčlanskim sodnim senatom (v njem so poleg predsedujoče sodnice Cvetke Ogorevc Sotelšek in sodnika Gojmirja Pešca še trije sodniki porotniki) začelo sojenje 20-letnemu Alešu Olovcu in 29-letnemu Martinu Kovaču.

Obtožnica ju bremeni, da sta v noči na 13. februar v neposredni bližini Kovačevega doma v Žabjeku v Podobčju tako hudo pretepla prijatelja 26-letnega Andreja Cekuto, da je ta zaradi poškodb dan pozneje umrl v UKC Ljubljana. Omenjena sta izživljanje snemala in ga predvajala na Facebooku.

Tožilka Mateja Roguljič je tako kot na predobravnalnem naroku še enkrat prebrala dolg seznam poškodb, ki jih je med večurnim obračunom utrpel Cekuta: odrgnine, podplutbe, zlomljen nos, poškodbe oči, zadnjice, ram, komolca, hrbta, raztrganine ustnic, oteklost in krvavitve možganov, krvavitve v trebuhu in možganskem deblu. Očitata se jima dve kaznivi dejanji: umor in neupravičeno snemanje, za kar je zagrožena kazen od 15 do 30 let zapora oz. do enega leta zapora.

ŽALIL MAMO

Olovec je v svojem zagovoru izpostavil, da je Cekuta tri mesece žalil njegovo mamo. »Ni nehal, čeprav sem ga opozoril, da ga bom zaradi tega premikastil. Nisem mu imel namena vzeti življenja. Ni šlo za umor ali naklepen umor, ker sem ga na koncu dal na bok,« je trdil Olovec in poudaril, da so bili takrat vsi trije pijani. Rekel je, da je bil tako pijan, da se ni zavedal vsega, kar je počel, niti ne tega, da je Cekuta tako hudo poškodovan.

Aleš Olovec

Aleš Olovec

»Po tistem sem imel krvave, otečene in razpokane členke na rokah. Ker so bili krvni madeži tudi po pesku, mislim, da nisem udarjal le Cekute po obrazu, ampak sem mikastil tudi po pesku.«

Povedal je še, da sta se s pokojnim nekaj ur prej pomerila v dogovorjenem dvoboju. »Andrej me je izzval, hotel je vedeti, kdo je močnejši. Rekel sem mu, da se nočem tepsti, a me je izzival toliko časa, dokler nisem privolil. Snemal naju je Martin z mojim telefonom, pobudo za snemanje pa je dal Andrej,« je še povedal Olovec in nadaljeval, da so po tistem šli v Kovačevo hišo, nekaj časa so še pili in igrali karte, nato naj bi Martin Andreju dal denar, da je šel po cigarete, a se je vrnil brez denarja in cigaret. »Ko se je vrnil, sva ga midva čakala na poti pred hišo,« je opisoval situacijo preden se je začel obračun, zaradi katerega Cekute danes ni več med živimi.

NAJPREJ MIRIL

Kovačeva zgodba je bila malenkost drugačna, saj je rekel, da sta Cekuto, ki je šel po cigarete, z Olovcem pričakala v kuhinji. Potem je svojo izjavo popravil, da pa je mogoče Olovec šel ven, malo kasneje še on.

Martin Kovač

Martin Kovač

»Andrej je »zajebaval« Aleša. Rekel sem jima, naj se umirita, a je Andrej še naprej »jebal« mamo Alešu, ta pa je ponavljal, naj neha. Andrej tega ni razumel. Potem sta se stepla,« je opisoval Kovač in omenil, da mu je Olovec v roke potisnil telefon in mu naročil, naj snema. Spomnil se je, da je Olovec Cekuto vrgel po tleh, ga boksal in metal z dvorišča proti travniku.

Priznal je, da je tudi on Cekuto dvakrat ali trikrat brcnil v hrbet in enkrat ali dvakrat v glavo. »Kaj drugega nisem počel. Prenehala sva, ko sva videla, da se Andrej ne odziva. Alešu sem rekel, da bi poklicala rešilca, pa je rekel, da ne. Klical sem Andrejevega brata, da bi mu rekel, naj pride, a se ni javil.«

Povedal je še, da je pokojni Cekuta v pijanem stanju vedno »zajebaval« ljudi, včasih je bil tudi fizično agresiven. Ni znal povedati, zakaj se je vmešal v obračun med prijateljema, in na koncu poudaril, da je bil pijan.

IZVEDENCA

Danes so zaslišali tudi dva izvedenca, in sicer Boruta Štefaniča (sodne medicine) in Mateja Kravosa (psihiatrične stroke). Prvi je dejal, da je večina Cekutnih poškodb nastala z brcanjem. "Šlo je za seštevek poškodb, ni enega udarca, ki bi jasno izstopal," je rekel Štefanič in dodal, da če bi žrtev bila deležna takojšne pomoči, bi imela nekaj možnosti za preživetje, tako pa ji ob prihodu reševalcev ni bilo več mogoče pomagati.

Izvedenec Kravos je izpostavil, da je šlo za tridnevno popivanje vseh treh vpletenih - žrtve in obtožencev - , zato ni mogoče govoriti o enkratnem dogodku ali nekem izjemnem zunanjem dejavniku, ki bi vplival na dejanja. Na vprašanje, ali bi lahko govorili o neprištevnosti, je rekel, da ne, saj samo alkohol ne more biti dovolj za takšno stanje.

Poudaril je, da je v tem primeru, ko sta obtoženca dejanje posnela, moč sklepati, da sta bila vendarle sposobna razmišljanja, saj je bilo treba telefon nastaviti. "Dojemanje situacije ni bilo patološko," je trdil psihiater in dodal, da je alkohol v tem primeru pripeljal le do večje brezbrižnosti.

Mateja Roguljič

Mateja Roguljič

Okrožna tožilka Mateja Roguljič kljub temu, da se Olovec in Kovač sklicujeta na to, da sta bila močno pijana in se ni spominjata dogajanja, vztraja pri obtožbi. Kovačev zagovornik Dušan Medved bo skušal dokazati, da njegova stranka ni zadala usodnega udarca, zato je vložil dodaten dokazni predlog, in sicer si bo izvedenec sodne medicine ogledal vse tri posnetke, ki so nastali v kritični noči, in skušal ugotoviti, kakšne posledice je imel kateri udarec.

Sojenje se bo z zaslišanjem prič nadaljevalo prihodnji ponedeljek.

Tekst in foto: J. Ambrožič

Galerija

Komentarji (16)

17.7.2017 5   (5)   (0)   Ocenidušica 
se ne strinjam z njima,ne rečem da od alkohola ne dellaš piz....ampak umor??ne in ne,ni kriv alkohol,to je njihova krvna bolezen,sovražnost,psihopatsko in še kej bi se našlo
17.7.2017—   (1)   (1)   OceniTITO 
Pa kaj če sta bila pijana, kdo je v njih zlival alkohol! Vsak je za svoja dejanja odgovoren!! Dokler se bo gledalo s te strani, da je nekdo ob dejanju neprišteven se bo to DOGAJALO!!!!!!! Še nobenega ni povozilo na semaforiziranem prehodu za pešce, tako, da vsak pazi in spremlja semafor!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
17.7.2017 1   (1)   (0)   Ocenisven 
odvisno kok mata fanta denarja za odvetnike, marsikaj se da rešit z dobrim odvetnikom kar je žalostno. pravo pač ni enako pravica, vsaj v sloveniji ne
17.7.2017 6   (6)   (0)   Ocenipepelnik 
Takih primerov skrajno agresivno nastrojenih mladostnikov je v Sloveniji veliko in sam jih poznam precej. To so specialni povratniki, ki nikoli ne odnehajo. Vsem je skupno eno, pa če bo kdo to verjel in jemal za verodostojno ali pa ne. Izredno slaba vzgoja s strani matere. Večina takšnih ima matere, ki jih stalno zagovarjajo, prilagajajo resnico možem, sorodnikom, okolici. To so matere, ki v svojih otrocih vidijo zaščito in so zanje zlati. Na sodišče bi bilo potrebno privesti tudi matere obeh obsojenih in jih skupaj z njima vreči v zapor za 30 let v poduk vsem ostalim morebitnim tovrstnim problematičarjem.
17.7.2017 1   (1)   (0)   Ocenivohljač 
Fanta nimata denarja za odvetnike; to so odvetniki po uradni dolžnosti. Plačala bova pa ti in jaz.
17.7.2017Ocenijoze 
Na žalost eden od njih nima več mame,ne kar na pamet nekaj govorit,si pa zaslužita kazen tako kot sta jo onadva prizadijala pokojnemu Cekuti.
18.7.2017 1   (1)   (0)   OceniLeljačina 
Če s povsem mirno roko snemaš potek umora že nisi toliko nadelan, da ne bi vedel kaj počneš! Pijanost NE sme biti olajševalna okoliščina, kvečjemu obramenilna. Dejte ga biksat! Če si dobro nažgan še stat ne moreš, kaj šele da bi lahko z vso silo smrtnonosno razmahoval , brcal poleg pa v odmoru še snemal in pošičjal na splet!!! Tisti, ki trdi da je tak človek zmanjšano ali v celoti neprišteven se mora povprašati po lastni prištevnosti - v treznem stanju!!
18.7.2017 1   (1)   (0)   OceniLeljačina 
P.S. je pijanost kot zmanjšana prištevnost in olajševalna okoliščina upoštevana tudi v prometu?NI! Tudi pri umoru ne bi smela biti. V prav nobenem primeru!!!
18.7.2017Ocenideset 
Umor je sneman, torej zavestno namensko dejanje! Konec debate!. Brutalno. To je bilo čisto in premišljeno izživljanje.. Ki zasluži največjo možno kazen! V poduk in v zaščito okolice. ta dva sta potencialna povratnika, vidi se jima po obnašanju in načinu obrambe, navkljub letom smrkavec nasploh tamlajši ! ....Taki se vračajo, naslednjič še bolj brutalno! Ni mislosti za taka dejanja!.Če bo tukaj upoštevana neprištevnost potem lahko nekdo podobno naredi z našimi politiki ter sodniki in bo oproščen....? nebi več naprej razvijal to temo - ni ukusno ! Katastrofa vse skupaj...beda družbe in države!
18.7.2017Ocenipripomba 
To moraš dopovedati naši sodni veji oblasti. Dvomim, da jim boš kaj tako enostavnega, uspel dopovedati.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava