Pred nami je najhujši vročinski val tega poletja

30.7.2017 | 17:00

V vročih dneh bodo mnogi osvežitev poiskali v Krki in Kolpi. (Foto: I. V., arhiv DL)

Pred nami je četrti letošnji vročinski val, ki bo najdaljši in tudi najbolj vroč v tem poletju, pravijo meteorologi z Agencije RS za okolje. Temperature bodo pogosto presegale 35 stopinj Celzija, vročina pa se bo od jutri dalje stopnjevala. Agencija opozarja na veliko toplotno obremenitev v prihodnjih dneh.

Prihajajoči teden bo nad naše kraje v višinah od jugozahoda pritekal zelo topel in suh zrak. Po pričakovanjih meteorologov bo v glavnem sončno vreme brez popoldanskih ploh in neviht, vročina pa se bo stopnjevala.

JUTRI NAJBOLJ VROČE V BELI KRAJINI

Že jutri bodo najvišje dnevne temperature med 29 do 35 stopinj Celzija, najbolj vroče bo predvidoma v Beli Krajini. V torek in sredo bodo po pričakovanjih še višje temperature, do 37 ali 38 stopinj Celzija. Podobne vrednosti meteorologi pričakujejo tudi v četrtek in petek, verjetno še v soboto. Prihodnjo nedeljo ali šele v ponedeljek, 7. avgusta, bo vročina začela popuščati.

Pred nami je tako precej dolgo obdobje izrazito toplega vremena, zaradi česar je Agencija RS za okolje (Arso) danes izdala opozorilo o veliki toplotni obremenitvi predvsem sredi dneva in popoldne od ponedeljka do predvidoma prihodnjega ponedeljka. Še posebej velika bo toplotna obremenitev sredi tedna in v drugi polovici tedna, ko bodo precej tople tudi noči. Zaenkrat je Arso izdal drugo oz. oranžno stopnjo vremenske ogroženosti, a morda bo treba razmisliti tudi o najvišji stopnji vremenske ogroženosti zaradi zelo velike toplotne obremenitve, za kar so se nekatere evropske države že odločile.

MORDA CELO 40 STOPINJ CELZIJA

Prihajajoči vročinski val bo namreč zajel Balkan, območje Panonske nižine, Italijo, segal bo tudi proti severu nekje do Poljske. V zahodni Evropi ne bo takšne vročine. Po 7. avgustu se verjetnost za padavine pri nas nekoliko poveča, ampak kakšne izrazite osvežitve zaenkrat ni videti. Temperature naj bi šle malce navzdol, a ne prav izrazito.

Četrti vročinski val letos bo tako najdaljši in tudi najbolj vroč v tem poletju, z nekaj "sreče" pa bodo morda kje izmerjene temperature okoli 40 stopinj Celzija.

L. M.

Komentarji (2)

31.7.2017OceniTone (iz poda) 
Uf na čolnarjenje pridite. Imam toliko čolnov, da na dan zaslužim cca jurja hmmm.........
31.7.2017 1   (1)   (0)   Ocenitina 
zato se tem letnem času reče poletje,torej naj bo poletje ko se šika,ne jamrat,prosim,dok je kupa taka,juhuuhuu marice i stevoti,evo nas

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava