Tudi brez poroke je na Semiški ohceti pestro in zabavno

27.8.2017 | 15:30

Semič - Danes že tretji in torej zadnji dan poteka v Semiču 23. Semiška ohcet, ki je največja prireditev v tej po številu prebivalcev najmanjši belokranjski občini. Čeprav tudi tokrat ni bilo mladoporočencev, ki bi si obljubila večno zvestobo, pa je bilo dogajanje na prireditvi zelo razgibano, pestro in zagotovo je vsak – od najmlajšega do najstarejšega – našel kaj zase.

Najbolj živahno je bilo včeraj – del dogajanja si lahko ogledate v galeriji – ko si je bilo mogoče ogledati pripravo zavitkov, plesne nastope, blagoslov kolesarjev in motoristov, prisluhniti petju, glasbi. Na številnih stojnicah je bilo mogoče kupiti spominček, zelo poskrbljeno je bilo za zabavo otrok, pri katerih je bilo največ zanimanja za vlakec Svatek. Na voljo je bilo tudi več delavnic. Skratka, v starem trškem jedru je vse potekalo zelo spontano in v veliko zadovoljstvo obiskovalcev, ki niso prišli zgolj iz Bele krajine.

Zvečer je bil še osrednji program prireditve, na katerem so nastopile folklorne skupine Semiška ohcet, Leščeček, Kalinka, Kres in veterani Akademske folklorne skupine Študent Maribor.

Danes boste ob 17. uri lahko prisluhnili koncertu belokranjskih vokalno-tamburaških skupin, ki se bo nadaljeval z zabavo z Miho Veseličem in zaključkom pohoda od zidanice do zidanice po semiških vinskih goricah.

Besedilo in fotografije: M. B.-J.

Galerija

Komentarji (10)

28.8.2017 1   (2)   (1)   Ocenišokci, šokci 
Udeležba zgolj na enem dogodku je premalo za realno oceno prireditve, zato upam, da je moj vtis napačen. Zdi se mi, da je semiška ohcet neka mešanica vsega, kaj jim pride pod roke. Res ne vidim povezave med poroko in blagoslovom motorjev in koles. A se je nevesta na semiški ohceti slučajno peljala z Golfom enko kabrio? So poslušali na poroki Quine? Jedli čevapčiče in en dan stare lepinje? Manjka mi rdeča nit prireditve. Pa še to: semiška ohcet - pa se nihče ne poroči. Mislim, da bi v takem primeru morali najeti igralce - upam, da ste jih, in se jaz motim. Piše, da obiskovalci niso prišli zgolj iz Bele krajine ... če si tam, imaš občutek, da je 99% tujcev. Zakaj? Ker ne nejdeš napisa v slovenskem jeziku, temveč zgolj v angleškem: self service. Tega pa si prireditev o belokranjski in hkrati slovenski dediščini ne bi smela privoščiti. Kako želim si, da se v vsem motim in je moj vtis o SO zgrešen.
28.8.2017—   (1)   (1)   Oceniabecedarij 
pljuni istini u oči
28.8.2017Oceniandrej 
A kavboji, to je Semiško izročilo
28.8.2017Ocenibelokranjec 
Semiška ohcet že vrsto let ni to kar bi morala biti. V njej namreč ne najdeš ohranjanja belokranjskih poročnih obredov in plesov pač pa le neko kombinacijo umetno ustvarjenega programa. Nastopajoči so z vseh koncev in program kot tak nima nobenih pravih temeljev. Šele ob predpostavki, da se pokaže stoletno izročilo semiške ohceti z vsemi bistvenimi značilnostmi semiške poroke je tisto pravo zaradi česar si velja ogledati prireditev in to v Semiču pogrešamo. Na tej osnovi pa je možno dodajati in spreminjati kamenčke, ne pa povsem zrušiti osnove in pozabiti tisto kar je dejansko originalno in naše. Organizatorji bodo morali resno razmisliti kako naprej in povabiti k sodelovanju nekdanje predsednike turističnega društva, ki so imeli posluh in znali pritegniti ljudi, da so ob plesalcih oz. folkloristih realizirali vse kar sodi pod semiško ohcet. Škoda je namreč denarja, ki ga občina namenja za ta dogodek in njeno promocijo (sejem Turizem, reklame na TV, v časopisih, radiu...), če pa prireditev ni več odsev tistega kar bi morala biti in kot taka ni zanimiva za širšo javnost. V zadnjih letih je semiška ohcet postala kot danes rečejo mladi "kar nekaj". Zanima me, kaj pa drugi mislite o tem?
28.8.2017OceniZvonka 
Bom jaz nagovorila Ivota, da se poroči na semiški ohceti. Vam povem, da bo to ohcet stoletja.
29.8.2017OceniZvonka Klara 
zanimivo, zanimivo :) očitno imam "dvojnika", ki si upa pisat v mojem imenu...bi ga bilo zanimivo odkrit...
4.9.2017Ocenikislosemiško vino 
vesele mlade vdove na kupu,morda bi se one rade oženile z mladimi fanti,kdo zna,šokice vdove so prave
4.9.2017Oceniabecedarij 
rešitev so istospolne poroke...to je zdaj inn...važn da dogaja...
5.9.2017OceniHjaaaaa 
Da... Gor enak se že veseli .....Sam kdo bo njega vzel ;-))?? No, Janez si zadnje čase razgleduje po Beli krajini ....
12.9.2017OceniSemčanka 
Belokranjec: 100% te podpiram. Ravno to zadnja leta trobim oz. opozarjam prireditelje. Tudi v prisotnosti glavne ga. županje. Ni jim pomembno. Hočejo nekaj novega - kar neki in popolnoma izgubljajo realnost oz. nit z imenom prireditve in običajem. Predlagam jim: DAJTE PRIREDITVI NOVO IME!!!!

Komentiraj prispevek