Najstarejši Slovenec znova praznoval v družbi predsednika države

30.8.2017 | 10:10

Foto: STA

Foto: STA

Najstarejši Slovenec Nikolaj Dragoš, po rodu Belokranjec, je v nedeljo, 27. avgusta, dopolnil 110 let, včeraj pa ga je na praznovanju v poljanski enoti ljubljanskega Doma upokojencev Center, kjer biva zadnjih nekaj let, obiskal tudi predsednik države Borut Pahor. V krajšem pozdravnem nagovoru je poudaril, da takšen jubilej tudi drugim daje upanje v krepko zdravje in kakovostno bivanje v visoki starosti (glej video spodaj)

Foto: STA

Foto: STA

Kot je pred nekaj meseci za Dolenjski list povedal najstarejši živeči Slovenec, recepta za tako dolgo življenje ni, saj vsak živi v drugačnih razmerah in ima drugačne življenjske navade. Zase pravi, da je vedno trdo delal, že kot deveti otrok v kmečki družini, potem v vojski in nazadnje v policiji. »Če zmerno ješ, piješ in dovolj spiš, si že na dobri poti, potem pa svoje dodajo še geni in nekoliko sreče. O tem, da bom dočakal tako starost, se mi še sanjalo ni," je dejal takrat.

Nikolaj Dragoš je še do nedavnega pisal pesmi, poleg tega je v 100. letu napisal avtobiografijo. Sluh ga je v zadnjem obdobju nekoliko zapustil, a ne toliko, da se ne bi s tamburico za nekaj pesmi pridružil orkestru, ki je skrbel za prešerno vzdušje na praznovanju, je poročala STA. Slavljencu je Pahor včeraj podaril glasbeno skrinjico, slovesnost pa so s kulturnim programom popestrili še priložnostni zbor doma upokojencev, folklorna skupina Dolsko in tamburaški orkester Bisernica.

Po statističnih podatkih je ob polletju v Sloveniji živelo več kot 220 ljudi, ki so dopolnili sto ali več let. V spletni enciklopediji Wikipedia, ki se v veliki meri naslanja na medijska poročanja, pa naj bi bili edini ženski v slovenski zgodovini, ki sta dosegli starost 110 let, Katarina Marinič in Marija Vencelj Maggi.

S. G.

Video, objavljen na Facebook strani Boruta Pahorja

Komentarji (2)

30.8.2017Ocenibralec 
Ta gospod je pravi Belokranjec. Izgleda še zelo v redu. Naj še poživi dosti let.
31.8.2017OceniTulipan 
A je Borči naredil kakšen selfi z Dragošem??

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava