dolenjska

Na Dolenjskem je zapuščenih mačk iz leta v leto več

3.9.2017 | 15:00 | Besedilo in foto: L. Markelj

Vesna Plavec v mačkarni.

Vesna Plavec v mačkarni.

Novo mesto - V odnosu do živali se kaže tudi naš odnos do sočloveka in kot opažajo v Društvu za zaščito živali Novo mesto, ta ni najboljši. Vesna Plavec, predsednica društva, pravi, da je opozarjanje lastnikov na odgovornost do živali, ki si jih izberejo, nikoli končano delo.

O tem priča tudi vse več zapuščenih mačk na našem koncu, tako v samem centru mesta, kot na vrtovih Ragovske ulice, na Drski, ter v bolj vinogradniških območjih. Tu je zelo problematična Trška gora, Ljuben, Straška gora, itd. »Res so se preveč namnožile. Letos bomo imeli projekt odlova nikogaršnjih mačk na Trški gori, kjer se mački čez poletje, ko imajo super pogoje in veliko hrane od vikendašev, namnožijo, zima pa je zanje lahko usodna. Seveda se člani društva potem srečujemo s težavo, kam s temi mucki,« pove Plavčeva.

Vesna Plavec.

Vesna Plavec.

V konjeniškem centru Češča vas imajo urejene hišice za prostoživeče mačke in zunanji hlev, kamor namestijo do štiri mačje mladiče. V centru mesta so lani pri vhodu v atrij LokalPatriota uredili mačkarno, kjer mucam redno nudijo svežo hrano, vodo in zatočišče pred mrazom. Predvsem v spomladanskem in jesenskem času za večino mačjih mladičev poskrbijo začasni skrbniki, ki pa jih vedno primanjkuje

PROBLEM MAČJA KUGA

V društvu najprej uredijo te stvari, saj živali bodočim lastnikom oz. tistim, ki jih sprejmejo začasno, vedno oddajajo veterinarsko oskrbljene, torej cepljene, sterilizirane oz. kastrirane in razparazitirane. Cepljenje proti kužnim boleznim je nujno, saj je po besedah Plavčeve prav letos zelo v porastu mačja kuga. »Mucek izgubi apetit, bruha, bolezen hitro napreduje in veliko mačk pogine, še zlasti so za to bolezen dovzetni mladiči, ki še nimajo povsem razvitega imunskega sistema,« pove. Več zapuščenih mačk je tudi v času poletnih dopustov.

Da Društvo za zaščito živali Novo mesto lahko opravlja svoje poslanstvo, potrebuje seveda denar. Financira se s članarinami, prostovoljnimi prispevki in prihodki od dohodnine, del katere jim namenijo posamezniki. Nekaj podpornikov imajo, a potrebovali bi jih več. Na treh različnih krajih v Novem mestu lahko najdete njihove skrinjice, kamor lahko donirate prostovoljne prispevke ali pa denar nakažete na njihov tekoči račun. Vse podatke najdete na njihovi Facebook strani. »Hrano pa lahko prinesete ali kupite v trgovini Mr.Pet. Hrano namenimo hraniteljicam prosto živečih mačk ali pa jo podarimo ljudem, ki nimajo veliko sredstev,« pove Plavčeva.

Da se problem množenja mačk brez nadzora pravočasno ustavi, jih je treba pravočasno sterilizirati oz. kastrirati.

Na Dolenjskem je zapuščenih mačk iz leta v leto več

Društvo se je letos že tretje leto prijavilo na občinski razpis za pridobitev sredstev. Denar namenijo za subvencioniranje sterilizacij in kastracij lastniških mačk. Na ta način občanom Novega mesta omogočijo posege po nižji ceni, in sicer je letos to 30 evrov za sterilizacijo in 28 evrov za kastracijo, redne cene posegov pa se sicer gibljejo okoli 80 evrov. »Večini je to veliko denarja, a se je potrebno zavedati, da gre za enkratni znesek in da je zaenkrat to najbolj učinkovita in humana metoda za preprečevanje nezaželenih legel, ki se jih ljudje po navadi znebijo na različne načine ali pa računajo na to, da bo zanje poskrbela narava: mačke poginejo zaradi bolezni, odnese jih lisica, povozi jih avto…,« pove Plavčeva.

‹ nazaj

Komentarji (8)

3.9.2017 3   (5)   (2)   OceniOBČAN 
Bolje bi bilo, če bi več skrbi posvečali otrokom, ne pa mačkam. Veliko otrok je brez vzgoje, prepuščenim ulici, nihče pa zanje ne skrbi. Zakaj? Zato, ker to ni ''pompozno''!
3.9.2017 2   (3)   (1)   Ocenimuca 
daj občan ti poskrbi za svoj problem, mi bomo pa za muce.. Ok?
4.9.2017 1   (2)   (1)   Ocenirazmišljanje 
Treba znižat ceno sterilizacije, tudi sama imam muco, ki so mi jo pustili, dala sem jo sterilizirat in sedaj lepo skrbim za njo in nimamo mladine
4.9.2017—   (1)   (1)   OceniKar je res, je res 
muca prav si povedala. Torej poskrbite za zapuščene mačke, toda ne z davkoplačevalskim denarjem! Izkažite svojo ljubezen do kosmatink in odprite svoje tošle , ne samo srca ;-))! Ostali pa se bomo trudili za revne in zapuščene otroke in njihove starše ! Vi rešujte svoje, mi pa težave, ki bi jih morala reševati država!
4.9.2017 2   (2)   (0)   OceniVesna 
Kar je res je res. Tudi za zapuščene živali bi morala poskrbeti država pa ne. V bistvu za njih ne skrbijo niti lastniki, čeprav je zakon jasen. Za otroka pa je odgovoren vsak starš in ne država.
4.9.2017 2   (4)   (2)   Ocenimačja mama 
Žalostno, kakšnega razmišljanja smo deležni v 21. stoletju, od ljudi, ki zase radi pravijo, da jim ni vseeno za mesto, za njihov živelj; bodisi živalski ali človeški. Človek se zgrozi, ko prebira mnenja nekaterih od vas, dragi bralci in bralke Dolenjskega lista. Kako je možno, da se ljudje v mestu do živali obnašajo, kot se nekateri? Lahko vam čisto odkrito povem, da tile ljudje na društvu, tile so zelo požrtvovalni. Glede na denar, ki ga društvo dobiva, gre za minimalna sredstva, ki jih sicer dobivajo tudi ostala društva. Ne razumem, kako to, da se nihče ne obregne ob npr, Društvo upokojencev, ali različna športna društva...Veste; vsi pridobijo določen znesek in ne vem , čemu bi to naj bil problem, da je med temi društvi tudi Društvo za zaščito živali Novo mesto?? Zakaj smo vedno priča samo nekemu metanju polen pod noge, ne najde se pa eden, ki bi te prizadevne posameznike in posameznice pohvalil, izrazil takšen in drugačen suport..Tega pa ne; rajši udrihat pa šinfat, bognedaj, da bi šlo komu dobro. Sej ne gre za njih, sej gre tudi navsezadnje za nas, ostale občane! Se zavedate, da te nikogaršnje mačke prenašajo različne bolezni?? Se sploh zavedate, kakšno vlogo imajo Društva, kot je novomeško , v državi ( in ne zgolj na lokalnem nivoju, kot je razbrati iz komentarjev )?? Ljudje božji, navsezadnje smo humana, odprta družba, ki izraža solidarnost, pomoč sočloveku in živalim..Nekdo je lepo zapisal, da družba, ki ne vidi in ne skrbi za živali, je družba, obsojena na propad. Za te brezdomne živali nekdo pač mora poskrbeti, ne? Tako kot recimo Društvo za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto skrbi, da vašim otrokom med počitnicami ni dolgčas in tudi skozi celo šolsko leto. Tako ima tudi omenjeno društvo pod okriljem gospodične Vesne, svoj namen! Prenehajte že s tem denarjem. Nič ni zastonj. Kolikor ga to društvo dobi, verjemite, še enkrat toliko gre iz privat žepov. Žepov tistih, ki imajo radi živali. Plača se hrana, veterinarska oskrba...kdo od vas je pa še toliko neumen, da resnično misli, da ena mačka nič ne stane. Pa tukaj ni ena mačka, tukaj jih je na stotine!! Po Trški gori, v centru mesta..Če jih VI ne vidite, to še ne pomeni, da jih ni. Žival se skriva, ker se ljudi boji! Da je stanje takšno kot je, si nihče ne želi, verjemite. Društvo z prizadevnimi posamezniki samo rešuje kar lahko. Največ seveda lahko vi kot lastniki teh živali naredite sami. Tako da jih cepite, date sterelizirat, kastrirat, skratka; ste tudi v praksi odgovoren lastnik. Mačke niso psi in nikoli ne bodo. Pa to zdaj pomeni, da ne obstajajo, da zahtevajo manj nege?? Ravno toliko, ene pa še več. Še 1x polagam na srce; ne obsojajte, ne pametujte, če zadeve ne poznate. Na društvu so ljudje, ki vam z veseljem razložijo kako zadeve v praksi potekajo, seveda tudi pokažejo in ni vrag, da potem ljudje ne boste pisali neumnosti. LP
4.9.2017—   (2)   (2)   OceniKatkiller 
Problem z maćkama lahko takoj reši terminator MSNZ iz Plave ljagune. Uspešno je rešio problem na Svetoj geri. Udri sa ljopat i muc, muc odeee...
12.9.2017–1   (1)   (2)   Ocenijože 
včas smo to dal v žakl pa v krko in ni blo nobene nesnage...

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava