FOTO: Šolarji tudi na OŠ Loka in SŠ Črnomelj znova v šolskih klopeh

4.9.2017 | 10:55

Osnovnošolci v Loki so s poukom začeli danes, 1. september pa bodo nadomeščali v soboto, 30. septembra. (Foto: Sabina Gosenca)

Osnovnošolci v Loki so s poukom začeli danes, 1. september pa bodo nadomeščali v soboto, 30. septembra. (Foto: Sabina Gosenca)

Del Kidričeve ceste je še vedno gradbišče, vhod v vrtec je otežen, a urejen.

Del Kidričeve ceste je še vedno gradbišče, vhod v vrtec je otežen, a urejen.

Cestišče pri OŠ Loka in Srednji šoli Črnomelj naj bi preplastili še ta teden.

Cestišče pri OŠ Loka in Srednji šoli Črnomelj naj bi preplastili še ta teden.

FOTO: Šolarji tudi na OŠ Loka in SŠ Črnomelj znova v šolskih klopeh

Črnomelj - Zaradi rekonstrukcije Kidričeve ceste se je šolsko leto za učence OŠ Loka in dijake Srednje šole Črnomelj začelo danes, in ne minuli petek. Kljub hladnemu in meglenemu jutru je bilo pred šolo zelo živahno. Prvošolčkom so pripravili poseben sprejem, v družbi staršev so si ogledali lutkovno predstavo Mojca Pokrajculja v izvedbi gledališča Zapik ter se po nagovoru ravnateljice Damjane Vraničar odpravili v razrede.

V neposredni bližini vrtca in šole je sicer zaradi obsežne rekonstrukcije Kidričeve ceste še vedno gradbišče. Sploh pri vrtcu asfalta še ni, dostop je otežen. Bo pa v nekaj dneh urejeno tudi to, zatrjujejo pristojni. Predvsem pa bo pot do šole in vrtca zdaj bolj varna. Kot je povedala ravnateljica OŠ Loka Damjana Vraničar, bodo pridobili nekaj več površin za pešce - pločniki  bodo širši, na posameznih delih pa bodo dvignjeni prehodi za pešce (trapezne ploščadi za umirjanje prometa).

Kot so zapisali na občinski spletni strani, dela sicer potekajo po načrtih. Zaključuje se prva faza, saj je dokončana prva plast asfalta na Kidričevi cesti, od Viniške ceste do priključka za Srednjo šolo Črnomelj. V drugi fazi izgradnje, ki že poteka, se bo dogradil tudi pločnik in uredilo parkiranje pred vrtcem. Urejena je kompletna komunalna infrastruktura, in sicer zgrajena je cestna kanalizacija, obnovljeno pa mešana kanalizacija, vodovod in javna razsvetljava. Na nekaterih delih je prestavljena tudi elektrika. V kratkem bo z zaključnim slojem asfalta in prometno signalizacijo dokončana prva faza. Prav tako bo vzpostavljeno novo optično omrežje od Vodnikove ulice naprej.

Kot je za Dolenjski list še povedala ravnateljica OŠ Loka Damjana Vraničar, imajo v tem šolskem letu 54 prvošolčkov v treh oddelkih. Na podružnici Griblje so sprejeli tri prvošolčke, na podružnici Adlešiči pa šest. Skupno je na OŠ Loka v tem šolskem letu vpisanih 486 otrok, v Adlešičih jih šolo obiskuje 33, v Gribljah pa 19.

Črna pika omenjene šole in nasploh občine Črnomelj pa so dotrajani deli stavb, v katerih potekajo pouk in ostale šolske in vrtčevske dejavnosti. Letošnje šolsko leto imajo denimo na OŠ Loka več oddelkov in jim primanjkuje učilnice. Zato bo en oddelek 5. razreda imel pouk v prostorih Srednje šole Črnomelj, je povedala ravnateljica. "Stari del  na matični šoli Loka je letos star 50 let in je namenjen rušitvi. V zadnjem letu smo intenzivno sodelovali pri pripravi projektne dokumentacije za gradnjo šole in delno rekonstrukcijo starega dela. Upamo, da bomo še to jesen pridobili gradbeno dovoljenje in skupaj za občino Črnomelj uspešno pridobili finančna sredstva, " je še izpostavila Vraničarjeva.  

Podrobneje o tem in o drugih načrtih, povezanih s šolami in vrtci v Črnomlju, pa bomo poročali v četrtkovi tiskani izdaji našega časopisa.

Besedilo in foto: Sabina Gosenca

Galerija

Komentarji (7)

4.9.2017 3   (4)   (1)   Oceniopazovalec 
Vse rekonstrukcije, ki se nanašajo na šolo bi bile lahko končane pred začetkom pouka tako v Črnomlju kot v Adlešičih itd... Izgleda da so slabe pogodbe z izvajalci del. Pogodba bi morala vsebovati člen v katrem bi bilo zapisano, da se za vsak zamujen dan plača npr 1000 eur. Ponavadi so pogodbe napisane tako, da se lahko izvleče še kak evro jasno vse na račun poštenih ljudi ki plačujemo davke.
4.9.2017 1   (2)   (1)   Oceniobčan 
in spet sami jaški,po sredini,ob strani cestišča,vse površno narejeno,kam dajemo denar za pol narejeno delo,kitajci bi dosti boljše naredili.lubi buh,no,dej županja odpri te lene oči,dej,dej
5.9.2017 3   (4)   (1)   Oceniobčanka ne bom več volila DESUS IN SD 
Za vse je kriva črnomaljska izvršna oblast (županja Mojca Čemas-STJEPANOVIĆ). Dela bi se lahko začela prej in bi bila pravočasno končana tudi pri vrtcu,da bi šli otroci varno v šoloin domov. Človek .ki ne zna razumno odločat ne more bit župan ali pa podžupan. Saj bojo kmalu volitve
5.9.2017OceniLegat. 
" Za vse je kriva črnomaljska izvršna oblast (županja Mojca Čemas-STJEPANOVIĆ). Dela bi se lahko začela prej in bi bila pravočasno končana tudi pri vrtcu,da bi šli otroci varno v šoloin domov. Človek .ki ne zna razumno odločat ne more bit župan ali pa podžupan. Saj bojo kmalu volitve." Podobne komentarje pričakujem tudi ob gradnji drugega tira, še posebno ostre , če Janši uspe draga referendumska akrobacija.Da. Volitve se bližajo in desni pluvači že nabirajo izpljuvke....
5.9.2017 3   (3)   (0)   Ocenieva 
Županja in njena ekipa obiskujejo borčevske maškarade za kaj resnega pa zmanka časa pol so pa zmude in vsi drugi so krivi
5.9.2017 3   (3)   (0)   Ocenires hudo 
Legat ti si strokovnjak zakaj ni rekonstrukcija narejena pred pričetkom šole a je kriv JJ ali nesposobna ekipa županje
6.9.2017Ocenilegatka 
legat ali teleban

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava