Nadzor nad delodajalci bo še večji

7.9.2017 | 08:35

Nadzor nad delodajalci bo še večji

Finančna uprava RS (FURS) bo v drugi polovici tega meseca izvajala poostrene aktivnosti nadzora pri delodajalcih, ki za svoje zaposlene ne oddajajo obračunov prispevkov za socialno varnost (v nadaljevanju: REK obrazci) in tako za njih ne plačujejo prispevkov.

Že izvedeni nadzori v zadnjih letih so bistveno pripomogli k večjemu številu oddanih REK obrazcev (v zadnjem letu 15 % manj nepredlagateljev, kot leto poprej). Ker gre za občutljivo področje kršenja temeljnih pravic delavcev in pereč problem vsakega posameznika, ki se v takšni situaciji znajde, bo FURS izvedel še dodatne nadzorne aktivnosti, so zapisali v sporočilu za javnost.

Preverjanje po vsej državi

V drugi polovici septembra bodo namreč uslužbenci mobilnih enot FURS izvajali obsežne aktivnosti nadzora na tem področju. V okviru teh aktivnosti načrtujejo več sto nadzorov po vsej Sloveniji.

Mobilne enote FURS bodo na terenu preverjale ali delodajalci, ki REK obrazcev niso oddali, dejansko tudi niso izplačali plač. Če bo v postopkih nadzora ugotovljeno, da so zaposleni prejeli plače (oziroma druga izplačila, ki dejansko predstavljajo plačo), prispevki pa niso bili obračunani in plačani, bo FURS zoper te delodajalce uvedel ustrezne postopke. Če pa bo v postopkih nadzora ugotovljeno, da plače dejansko niso bile izplačane in obveznost predložitev REK obrazca ni nastala, bo FURS informacije o neizplačilu plač posredoval Inšpektoratu RS za delo, ki je pristojen za ukrepanje zoper delodajalce, ki s tem, ko ne izplačajo plače svojim zaposlenim, kršijo Zakon o delovnih razmerjih.

Zagrožena je visoka globa ali celo zaporna kazen

Predvidene globe za neoddajo REK obrazcev ob izplačilu dohodka so od 800 evrov do 30.000 evrov za delodajalca in od 600 evrov do 4.000 evrov za odgovorno osebo.

Neplačevanje prispevkov za socialno varnost pa lahko predstavlja kršitev temeljnih pravic delavcev in se obravnava kot kaznivo dejanje v skladu s 196. členom Kazenskega zakonika. Za to kaznivo dejanje je za odgovorno osebo delodajalca zagrožena zaporna kazen do treh let.

Število kršiteljev se zmanjšuje

Kot so še sporočili s FURS, je bilo v času od 1. 1. 2015 do 30. 6. 2017 v 2.086 nadzorih ugotovljenih za več kot 40 mio evrov dodatnih davčnih obveznosti. Seznam delodajalcev, ki niso poravnali svojih obveznosti, je javno objavljen, kar pa očitno vpliva na zmanjševanje števila delodajalcev, ki prispevkov ne obračunavajo na predpisan način. Od prve javne objave nepredlagateljev leta 2013 pa do danes se je njihovo število namreč zmanjšalo za 23,4 %.

S. G.

Komentarji (12)

7.9.2017 1   (1)   (0)   OceniSlovenc 
Zelo dobro bi bilo, če bi država preverjala sama sebe, namesto vseh ostalih. Kam so šle miljarde za teš 6?
7.9.2017OceniResnica 
Slovenc res bi bilo dobro preveriti - državo! Vsaj ali ima za državljane pravo družbeno ureditev ali ne. To pa je tudi vse. Dragec , država je skupnost državljanov inj ne fevd ali lastnina posameznih prepotentnih politikov. Zaenkrat bi bilo bolj smiselno preverjat politike. Tako bi izvedeli tudi, da je poosamosvojitvena ad hoc zakonodaja pokvarjencem omogočila rop tisočletja! To zakonodajo in smer Slovenije pa je zakoličila prva desna vlada, ki je s svojo nepremišljenostjo in apetitom po oblasti ustvarila pogoje za vse kriminalne lumparije!! Vemo, kdo so bili v tej vladi, vemo pa tudi kdo jo je vodil!! Začeti bi morali torej z njimi in nadaljevati vse do danes! Pa ne glede kateri politični opciji so pripadali! Zaenkrat to še ni mogoče, saj so za desnici krivi izključno le levičarji in nekakšni namišljeni komunisti! To pa veš, da niti približno ni res!!
7.9.2017 2   (2)   (0)   OceniLagati 
Kučan je bil 12 let predsednik vlade. Pod njegovo roko se je začelo krasti
7.9.2017OceniKar na smeh mi gre 
Lagati ;-)))!!! Hahhahahahaaaaa, pa ti me boš nasmejal do smrti !!! Hahahahahahahah!! Kučan nikoli ampak res NIKOLI ni predsedoval slovenski poosamosvijitveni vladi!! Sej pravim nebeško kraljestvo je rezervirano izključno le za uboge na umu !!! Hahahahahahahahaha ......
7.9.2017 1   (1)   (0)   OceniLagati 
Pa ja.Za predsednika Republike Slovenije je bil izvoljen neposredno tudi 1992 in 1997 in je to dolžnost opravljal še v dveh mandatih in sicer med 1992-1997 in 1997-2002.
7.9.2017Oceniposavje 
Škoda da ne preverjajo kako se z delovno silo dela.... Mobing je pri nas v Sevnici v tišlariji je nekaj normalnega, če pa kaj rečeš pa dobiš odpoved.....
7.9.2017Ocenidolenjc123 
@posavje, mobing je posledica tega da delavci očitno nismo dovolj zašćiteni. Sindikati nas očitno ne ščitijo. Če se sam nekako zaščitiš oz. se narediš nezamenljivega, potem še gre. Recimo vozniki zdaj štrajkajo, ker rečejo da so utrujeni in da gre za človeška življenja. Ne vem mogoče pa bi moral kak razlosan del tišlarskega stroja prileteti v koga, da bi se kaj spremenilo,...
7.9.2017–2   (0)   (2)   OceniKar je res, je res 
Opica Lagati : lepo te prosim!! Preden zapišeš popolno trašarijo se vsaj malo prepričaj kdo je v katerem času opravljal določene funkcije ;-))! Lej , samo da ti malo v možgane posvetim : Milan Kučan je bil dolgoletni predsednik Republike Slovenije, izvoljen s plebiscitarno večino slovenskih državljanov! Nikoli ni vodil slovenske vlade ali predsedoval slovenskemu poosamosvojitvenemu parlamentu! ( parlament je, da boš vedel , najvišje zakonodajno telo v Republiki Sloveniji, ki je sestavljen po volji ljudstva in ne po strankarskih željah. Vem da ti bo to dejstvo nerazumljivo, ampak če ni razumljivo celotni SDS tudi tebi ni zameriti ;-))!! ) Funkcija predsednika Republike Slovenije je tako kot predsedniška funkcija v Avstriji le častna ! Predsednik države nima nikakršnih pristojnosti vmešavanje v delo parlamenta.Še manj pa lahko o pomembnih gospodarskih, mednarodnih ali političnih vprašanjih odloča!! Takorekoč je le oseba , ki ji je glede na zasluge večina državljanov z glasovanjem podelila ta več ali manj le častni naslov!Ko in če boš od navedenega vsaj malce dojel, boš vsaj občasno tudi kaj pametnega zapisal ;-))!! Naj pšonovim že stokrat povedano -: BLAGOR UBOGIM NA UMU, ZAKAJ NJIHOVO JE NEBEŠKO KRALJESTVO :-)))!
7.9.2017–2   (0)   (2)   OceniUps!!! 
@posavje - to je tisti pravi neoliberalni kapitalizem, opevan s strani slovenske ultra neonaci desnice. Slovenčki smo zanj glasovali in zdaj ga imamo.... Napačno je mnenje, da delavce sindikati ne morejo zaščitit. Delavstva ne ščiti zakonodaja! Če pa že, jo nihče ne izvaja!!! Še manj pa spoštuje !! Rešitev je samo v samoorganizaciji delavstva in v radikalnih dejanjih!
7.9.2017OceniDolenjec 
Pa kaj ni to stalno delo FURSa? Za kaj ga pa sploh imamo, če ne, da to vedno kontrolirajo sproti. Kakšno neoddajanje REK? Če drugi mesec ni oddano se blokira račune TRR in možnost davčne potrditve računov in rešena stvar! Kaj si mislim o slovesnkih uradnikih pa sploh ne smem več javno zapisat!

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava