dolenjska

Ugotovitve Arsa: požarna voda v Zalogu ni povzročila okoljske škode

12.9.2017 | 15:15 | S. G.

Požarna voda ob julijskem požaru v podružnici podjetja Ekosistemi v Zalogu ne povzročila okoljske škode, pravijo na Arsu. (Foto: arhiv DL)

Požarna voda ob julijskem požaru v podružnici podjetja Ekosistemi v Zalogu ne povzročila okoljske škode, pravijo na Arsu. (Foto: arhiv DL)

Dušan Krštinc, župan občine Straža (Foto: atrhiv DL)

Dušan Krštinc, župan občine Straža (Foto: atrhiv DL)

Zalog, Straža - Agencija RS za okolje (Arso) in inšpektorat sta danes predstavnikom straške občine ter civilne pobude Loke-Zalog predstavila poročilo o onesnaženju zemljine ob julijskem večjem požaru v podružnici podjetja Ekosistemi v Zalogu. Kot poudarjajo, pri tem ni nastala okoljska škoda.

Straški župan Dušan Krštinc je za STA povedal, da bodo kljub poročilu, ki navaja, da požarna voda zemljišča, na katerega se je iztekala, ni bistveno onesnažila, od ministrstva za okolje in prostor ter Arsa pisno zahtevali, da naj jim sporočijo, na podlagi česa so prišli do omenjene ugotovitve.

Kot je pojasnil, so jih omenjene ugotovitve, glede na to, da je bila podtalnica očitno onesnažena, presenetile. Sicer pa bodo pristojno ministrstvo hkrati vnovič pozvali, naj za nadzor sanacije požarišča in njegove okolice ustanovi posebno komisijo in vanjo imenuje tudi predstavnike lokalne skupnosti.

Danes so se še dogovorili, da bodo predstavniki straške občine in civilne pobude pristojne vnovič opozorili, da naj glede na to, da so bile naprave in stavbe v zaloški podružnici podjetja Ekosistemi v požaru uničene, izdajo sklep in odločbo o prenehanju okoljevarstvenih dovoljenj zanje.

Sicer pa sanacija območja omenjene podružnice po dopisu, ki ga je podjetje poslalo pristojnemu ministrstvu, po županovih besedah poteka po načrtu, ki so ga Ekosistemi poslali ministrstvu za okolje in prostor. Do zdaj naj bi tamkajšnje odpadke premestili na utrjene površine in jih pokrili, iščejo pa tudi mesto, kamor naj bi jih odpeljali.

Del teh naj bi namreč odložili na deponijo, del pa glede na izdano soglasje izvozili na Slovaško, je še povedal Krštinc.

‹ nazaj

Komentarji (4)

12.9.2017–1 (0) (1)Ocenibralec 
A je ta župan popoln teleban??
12.9.2017OceniZdravje 
Potem oa si kar nalijte polne čaše te zdrave vode in jo dnevno pijte
12.9.2017OceniPavel 
Papir in naplahtan ldje use prenesejo. Za papir sem prepričan, ldem pa upam, da bo kmal prekipel.
12.9.2017 1 (1) (0)OceniPeter in Pavla 
Ne zakaj toliko filozofiranja kaj pa, če bi gorela Krka ali Revoz ali se bi morali tudi oni izseliti. Ne vem zakaj ne preverijo največjega onesnaževalca v Straži to je predpotopni Novoles. Prav bi bilo izvesti analize zraka in toksični odpadkov v reko Krko. Gremo g.župan in g.Plut v akcijo. Jaz sem bila šokirana, ko sem prišla do teh informacij.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava