Podjetniki pred prenovo trga opozarjajo, da je ogroženih 200 delovnih mest

13.9.2017 | 11:00

Načrtovana enoletna prenova osrednjega trga buri duhove že pred začetkom. Trgovci z Glavnega trga se sprašujejo, kako bodo preživeli? (Vir: MO Novo mesto)

Načrtovana enoletna prenova osrednjega trga buri duhove že pred začetkom. Trgovci z Glavnega trga se sprašujejo, kako bodo preživeli? (Vir: MO Novo mesto)

Novo mesto - Na novinarski konferenci novomeški župan Gregor Macedoni ta čas podrobneje predstavlja za ponedeljek napovedani začetek priprave gradbišča ob prenovi mestnega jedra. Kot smo poročali, sta zaenkrat znani dve fazi, prva zajema območje od Hiše kulinarike do Kandijskega mosta ter Pugljevo ulico. Zaradi tega bo spremenjen tudi prometni režim. Na medije se je danes obrnil tudi novomeški zavod Grem v mesto, ki združuje trgovce, obrtnike in podjetnike iz mestnega središča.

Kot so zapisali v sporočilu za javnost, ki ga v celoti objavljamo v priponki spodaj, se z obnovo, ki naj bi potekala na tak način, ne strinjajo. Zavod je bil z elaboratom o spremembah prometnega režima obveščen v petek zvečer, svoje pripombe so posredovali do ponedeljkovega jutra. Drevi se bodo sicer na rotovžu sestali tudi z županom.

V zavodu so med drugim nezadovoljni z načinom, kako jih investitor oz. občina seznanja o projektu, ki bo bistveno vplival na njihovo poslovanje: »Edina komunikacija s strani občine glede poteka prenove je bilo povabilo na sestanek 29.8.2017, kjer smo izvedeli, da se zelo verjetno zapira celotno mestno jedro. Kar je bila čisto nova informacija in v nasprotju z vsemi, ki smo jih uspeli pridobiti pred tem in ki jih je župan podal ob raznih priložnostih. Nazadnje na tiskovni konferenci ob podpisu pogodbe z izvajalcem del. Zato smo od tega sestanka naprej na občino in pristojne pošiljali predloge in vprašanja. Razen pavšalnih odgovor nismo prejeli nobene konkretne informacije.«

V zavodu Grem v mestu so oblikovali svoj predlog načina prenove, ki bi po njihovem prepričanju omogočal lažji dostop tako stanovalcem kot poslovnim subjektom in ostalim občanom v središču mesta. (Vir: zavod Grem v mesto)

V zavodu Grem v mestu so oblikovali svoj predlog načina prenove, ki bi po njihovem prepričanju omogočal lažji dostop tako stanovalcem kot poslovnim subjektom in ostalim občanom v središču mesta. (Vir: zavod Grem v mesto)

Kot omenjeno, so nato v petek prejeli elaborat o zaporah cest, s katerim se ne strinjajo (»… po predlaganem elaboratu in poteku del bo Glavni trg pretežni del prenove nedostopen za dostavo in zelo oteženo dostopen za obiskovalce in prebivalce od samega začetka«) in predlagajo drugačen potek prenove.

Iz elaborata, kot poudarjajo v zavodu, ni rešena dostava oz. dostop za vse poslovne subjekte in prebivalce od Glavnega trga 8 do Glavnega trga 29 (tj. 32 poslovnih subjektov in kar nekaj prebivalcev), kako bo omogočen dostop do Glasbene šole Marjana Kozine, kakšna bo ureditev prometa na Kandijski cesti, kako bo urejeno praznjenje trezorjev za banke, prav tako pa elaborat ne ponuja nobenih časovnih informacij …

Kot omenjeno, so obrtniki oblikovali svoj predlog (priponka spodaj) in še enkrat poudarili, »da so za trgovce zadnji meseci leta zelo pomembni, predvsem december, in da je dobro poslovanje v tem času preživetvenega pomena.«. Kot navajajo, je s tem ogroženih okoli 200 delovnih mest na Glavnem trgu.

O zadnjih spremembah glede načina oz. poteka prenove mestnega jedra ter odzivu tako zavoda Grem v mestu kot KS Center bomo podrobneje poročali tudi v jutrišnji tiskani izdaji Dolenjskega lista.

Predlogi tudi iz SMC

Na zadnje sporočilo občine o ponedeljkovem začetku del se je sicer odzval tudi občinski svetnik Borut Škerlj iz SMC, ki je hkrati županu oz. občini predlagal, da v času prenove zagotovi in prikaže peš in kolesarske prehode v času gradnje na in po Glavnem trgu; brezplačno parkiranje za vse ob Hotelu Kandija; določi posebna parkirna mesta in peš dostope do lokalov za dostavna vozila za celotni čas gradnje, za dostavo blaga trgovinam na Glavnem trgu; oprosti lastnike delujočih lokalov na Glavnem trgu plačila nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča in pa povrne polovico najemnine najemnikom lokalov za čas zapore.

M. Martinović

Komentarji (15)

13.9.2017 4   (4)   (0)   Ocenipripomba 
Kasneje se bo izkazalo, da so upravičeno opozarjali.
13.9.2017 4   (4)   (0)   Ocenipripomba 
Ko pogledaš tole sliko nove ureditve trga, se lahko upravičeno vprašaš, če so prenovo pripravili strokovnjaki, živeči na luni. Realnost je in bo drugačna in prinesla bo spremebe vsaj deloma po starem načinu in spet bo sam prepir.
13.9.2017 3   (3)   (0)   OceniJOŽE 
Glavni trg v Novem mestu bo bil prazen kot ni bil še nikoli. Ampak takrat bo prepozno. g. Macedoni takrat ne bo več župan, mesto pa bo prazno, brez trgovin, lokalov in brez prebivalcev. Kdo si želi tak Glavni trg?
13.9.2017 4   (4)   (0)   OceniStrošek 
Jože, Glavni trg je in bo prazen in Macedoni bo še kar župan. Prazen pa bo, ker se Macedoni problemov loteva na (naj)manj pomembnem koncu, torej pri tlakovanju ... Trg je res strašno grd, ker ga pač ne znajo normalno vzdrževati. Če bi ga, sploh ne bi bilo treba celovito prenavljati in zapravljati 6 milijoniov evrov. 6.000.000 evrov! Dajte teh 6 milijonov evrov za napolniti lokale in ustvarjati program, pa bo trg cvetel od življenja in še tlake bodo počasi poštimali in še kako drevo zasadili nazaj ... Tako pa bodo v trg vrgli 6 milijonov evrov, sicer bo lepši, a še vedno pust. Mi pa bomo še kar hodili v qlandio in btc in ...
13.9.2017–4   (2)   (6)   OceniJajo 
Menim, da bo tole vrhunska stvar in da bo s prenovo mestno jedro zaživello. Treba je imeti jajca in nekaj narediti. Bifeji in ostale štacune bodo šele zaživele, ko se bo ves ta ferker umaknil iz jedra mesta. treba mu je dati še pametno vsebino, da se tam nekaj dogaja. Jaz se te prenove veselim, in jo tudi podpiram. Kar se pa stroška tiče, če je nekaj dobro ne more biti par kovačev! Ne se dati provocirati raznim pepetom!!!
13.9.2017 10   (10)   (0)   Ocenijaz 
Župan misli, da gradi Ljubljansko Slovensko cesto, vendar pozablja, da NM ni prestolnica. zapravit 6 MIO za nekaj sto metrov, po drugi strani pa stiskati šole in vrtce za vrat, za vsak cent. Pa se upam trdit, da nas ima največ občanov interes po dobrih razmerah za šole in vrtce (tako prostorske kot z vidika mehkih vsebin - nadstandarda) in ne za nekaj 100 metrov tlakovcev. Ampak, zlati spomenik - simbol napuha in nadutosti oblasti, si je očitno treba postaviti. Žalostno.
13.9.2017–2   (1)   (3)   OceniAndrej 
Končno se premika!
13.9.2017 3   (3)   (0)   OceniObčinarji 
V napačno smer !
14.9.2017—   (1)   (1)   Ocenimiro 
Res nima smisla graditi mesto za malomeščansko miselnost kot jo imamo.Občudujem ljubezen Mariborčanov do svojega mesta.Zidanice so glavni krivec za to.
14.9.2017–1   (0)   (1)   OceniPok. Sandi Čolnik 
Tukaj se z Mirom kar strinjam.Samo s to razliko, da so zidanice posledica in ne vzrok. Dokler v Nm ostanejo samo tisti, ki delajo v javni upravi, pri starših ali pa imajo končano 3 letno sredno šolo, situacija ne more bit drugačna.Za kritično maso je potrebna kritična misel.jebiga.In ja, spremenit je potrebno vse, slabše ne more bit, zato prenovo podpiram.Bo ps prevzgoja ljudstva trajala vsaj 2 generaciji.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava