FOTO: Na Glavnem trgu sekajo drevesa, občina pojasnjuje, zakaj

27.9.2017 | 10:10

Foto: S.G.

Foto: S.G.

Foto: S.G.

Foto: S.G.

Novo mesto - Novomeško mestno jedro je zaprto, prenova je v teku. Potem, ko so v ponedeljek postavili cestne zapore in je zdaj v prvi fazi del Kandijski most prevozen le v eno smer (iz centra mesta), so delavci CGP-ja danes dopoldne znova v akciji. Podirajo namreč drevesa, v načrtu je tudi odstranitev spomenikov. 

Mimoidoči žalostni opazujejo dogajanje, nemalo kritik na račun načrtovalcev prenove, po kateri bodo umaknjena drevesa ponekod nadomestili z drugimi, pa je tudi na družbenih omrežjih.

Kot so že pred dnevi sporočili iz Mestne občine Novo mesto, se bodo arheološka izkopavanja in gradbena dela predvidoma začela v ponedeljek, 2. oktobra.

Dopolnjena objava ob 13.10:

Kot omenjeno, je današnji posek povzročil nemalo zgražanja številnih Novomeščanov in ostalih. MO Novo mesto je ob tem sporočila:

Spoštovani občanke in občani. Opazili ste, da danes poteka odstranjevanje dreves na Glavnem trgu, o čemer smo že obveščali. Nismo pa tega posebej izpostavljali, saj se zavedamo, da gre za izjemno občutljivo tematiko, s katero nismo želeli vnaprej vznemirjati. Dejstvo je, da je ključni del prenove menjava podzemne infrastrukture, ki predstavlja izjemno obsežen in zahteven poseg v območje mestnega jedra. Stanje infrastrukture je v delih mestnega jedra, kjer ta že leta ni bila obnovljena, slabo, zaradi dotrajanih materialov pa imajo pristojne službe težko nalogo zagotavljanja osnovnih javnih služb, predvsem komunalne. V sklopu del bo tako izvedena tudi obsežna obnova celotne podzemne infrastrukture. Za potrebe infrastrukturne prenove bo v skoraj celotni dolžini Glavnega trga zgrajen t. i. infrastrukturni kolektor, kar pomeni, da bo v enem trenutku skoraj celotna dolžina Glavnega trga v koridorju kolektorja odprta kot gradbišče. V ta kolektor bo premaknjena vsa relevantna infrastruktura (kanalizacija, vodovod, energetika in telekomunikacije). Posebej zahteven projekt je preklop telekomunikacijskega omrežja. Pod Glavnim trgom namreč poteka največja »komunikacijska avtocesta« na Dolenjskem, saj se z internetno povezavo preko Glavnega trga napaja ne samo velik krog zasebnih uporabnikov, ampak tudi vse naše velike gospodarske družbe, ki jim izpad internetne povezave pomeni ogromno gospodarsko škodo. Zaradi navedenega del ni mogoče izvajati brez odstranitve dreves in spomenikov na Glavnem trgu. Prizadevali smo si za njihovo ohranitev z začasno premestitvijo, a smo po preučitvi možnosti ocenili, da to ne bo izvedljivo. Glede na stanje dreves, ta so namreč že precej stara, nekatera pa tudi bolna, so možnosti, da bi se drevesa po izkopu in presaditvi ponovno prijela, majhne. Hkrati so s tem povezani tudi bistveno višji stroški (izkop, žerjav za premik, začasna presaditev in ponovna zasaditev), kar pomeni izrazito negospodarno ravnanje z javnimi financami, zato moramo v tej situaciji ravnati tudi racionalno. Vsa ta drevesa bodo nadomeščena z novimi, predvidene pa so večje sadike z debelino debel 15 do 20 cm. Prav tako bomo v zgornjem delu Glavnega trga ohranili vsa drevesa, ki jih bo možno ohraniti (pred Arkade barom, založbo Goga in ob spomenikih), sicer jih bomo nadomestili z novimi, pred stavbo bivšega Muellerja pa bo zasajeno dodatno drevo. Ob tem želimo poudariti, da smo si na podlagi pobud občanov prizadevali tudi za zasaditev še dodatnih dreves, kar pa zaradi konservatorskega načrta, na podlagi katerega Zavod za varstvo kulturne dediščine izdaja kulturno-varstveno soglasje in pogoje za prenovo, kljub našim intenzivnim prizadevanjem ni bilo mogoče. Konservatorski načrt namreč predvideva ohranitev srednjeveške podobe trga, ki pa ni imela dreves.

Besedilo in fotografije: Sabina Gosenca

Galerija

Komentarji (85)

27.9.2017 8   (12)   (4)   Ocenifreud 
Umobolno, psihopatsko, bolano, tako kot Neron ki je dal požgati Rim svojčas. Pacienti. Prepričan sem da tudi na citre igrajo gledajoč tam iz stolpnice in svršavajo. To je kot Hitler ki je prišel svojčas na oblast, le tu so Žide zamenjala drevesa in neposlušni občani, ki jih je treba "odžagat".Definitivno bolano in zrelo za zdravstveno ustanovo.Vse se počne za isključno za politične točke in iz revanšizma do preteklih časov. RKC klerikalno maščevanje. Če pa to ni bolano do amena ....se sprašujemo kaj je ? Bolniki vladajo temu mestu.
27.9.2017 2   (2)   (0)   Ocenilili 
Res lep pogled.................
27.9.2017 10   (11)   (1)   OceniHrast 
Pa ka ta župan lahko neha vseprek sekat in žagat mestno drevje? Bedno. Butasto. Škodljivci ... Sama škoda, sama škoda ... In potem bodo spet sadili nove rožice in novo drevje in veselo zapravljali naš denar ... Prej ali slej bomo tudi te občinske škodljivce morali odžagati z njihovih položajev.
27.9.2017 6   (9)   (3)   OceniAna 
Spet se kaže hinavščina določenih osebkov, ki so pljuvali po hotelu Center oziroma lastniku hotela zaradi enega podrtega drevesa zaradi nujno potrebnega parkirnega prostora. Dejstvo je, da je bilo v načrtu, da se drevje na Glavnem trgu zaradi gradbenih del podre, kar je vedel tudi mestni svétnik, ki je bil najbolj glasen in nesramen nasprotnik poseka tega enega drevesa, a je, če je pri skledi, sigurno vedel za načrt MO. Kako pokvarjeno! Kje ste zdaj vsi tisti, ki ste noreli zaradi poseka enega drevesa? Ne boste noreli še zdaj, ko se vse podira? Hinavci.
27.9.2017 2   (2)   (0)   Ocenifreud 
Ana, Nm folk je na robu do eksplozije -boš videla. Tihe frustracije in potlačena agresija, jeza so najbolj nevarni za okolje.. nekateri se tega ne zavedajo.
27.9.2017OceniMIha 
Hrast narobe. Prej bi mislili. Ko norce spustiš med normalne ljudi pričakuj svašta. Prepozno. :)
27.9.2017–1   (0)   (1)   OceniPipa 
Bunch of tree hugging hippies. Go home.
27.9.2017–5   (0)   (5)   Ocenimiha 
Zakaj tako razburjanje?! Kdor se je seznanil z načrtovano prenovo, je vedel, da se drevesa podrejo in nadomestijo z drugimi. Seveda ni lep prizor, ampak je enostavno del prenove...
27.9.2017 2   (3)   (1)   OceniDirty old town 
Prenove nekaterih žepov misliš?.
27.9.2017 11   (11)   (0)   OceniMihurina 
Mihec, pejt se ti prenovit. Drevo raste 50 let. Potem pa ga enostavno požagaš, čeprav je zdravo, lepo, nekako negovano? Pa od kje si ti? Ja, in res nismo načrtov študirali v nulo, saj se nam je po zdravi pameti zdelo, da take norosti, da bi se našel nekdo, ki bo šel to drevje žagat, ne obstaja ... Ampak saj v resnici ne moremo biti presenečeni - saj je macedoni požagal že veliko drevja po mestu (Straška cesta, pokopališče Šmihel, tržnica, ob kandijskem mostu, ...). Pa saj imamo denarja in lahko v kratkih ciklih sdaimo in nato požagamo, pa spet posadimo, pa spet požagamo ... Noro ...

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava