FOTO: V spomin na reševanje zavezniških letalcev in ujetnikov

2.10.2017 | 08:25

FOTO: V spomin na reševanje zavezniških letalcev in ujetnikov
FOTO: V spomin na reševanje zavezniških letalcev in ujetnikov
FOTO: V spomin na reševanje zavezniških letalcev in ujetnikov

Otok - Včeraj je bila na Otoku pri Metliki prireditev Vranov let, na kateri so se spomnili osvoboditve zavezniških vojnih ujetnikov. Hkrati pa je predsednik vlade dr. Miro Cerar, ki je bil slavnostni govornik, odprl razstavo z naslovom Ponovno rojeni: Slovenski partizani in reševanje zavezniških letalcev med drugo svetovno vojno.

Številne prisotne so pozdravili metliški župan Darko Zevnik, veleposlanica Velike Britanije in Severne Irske v Sloveniji Sophie Honey in veleposlanik ZDA v naši državi Brent Hartley. Veleposlanika sta se zahvalila pogumnim Belokranjcem in Slovencem, ki so reševali življenja zavezniških letalcev in vojnih ujetnikov. Slovenci so jih rešili kar 812. Dr. Miro Cerar je poudaril pomen zavezništva in naše države v njem. Prav letos mineva 20 let od sodelovanja Slovenije v mednarodnih misijah.

Osrednjo pozornost so namenili otvoritvi razstave Ponovno rojeni, katere avtorja sta dr. Blaž Torkar in Zvezdan Marković. Razstava povzema pestro medvojno dogajanje na slovenskem nebu in odstira človeške usode mladih letalcev in pogumnih Slovencev, ki so sodelovali pri reševanju zaveznikov, dopolnjuje pa jo spremljevalna publikacija. Predsednik društva Vranov let Eduard Vedernjak pa je predstavil reševanje in osvoboditev zavezniških vojnih ujetnikov iz nemškega taborišča v Mariboru ter Mednarodno spominsko pot zavezništva, ki povezuje kraje, skozi katere so rešene ujetnike prepeljali v svobodo.

V bogatem kulturnem programu so na prireditvi, ki jo je povezovala Mirjana Bahorič, sodelovali oktet Janževo, Kvartet trobil iz Metlike, pevski zbor Društva upokojencev Metlika, harmonikar Adam Dedič iz Glasbene šole Črnomelj, recitator Simon Bajuk ter recitatorki Kaja Kralj in Eva Drakulič.

Besedilo in fotografije: M. Bezek-Jakše

Galerija

Komentarji (106)

2.10.2017–2   (1)   (3)   OceniŽlindra 
A "tabelih" na čelu z Jonšatom pa ni bilo zdraven??
2.10.2017–2   (0)   (2)   OceniMohnič 
Podpirajmo odcepitev Katalonije, Istre,Dolenjske..OTcepimo se že enkrat od Lublane. Dost je izkoriščanja žabarjev. Prej Beograd, sedaj pa Lublana. Takoj na referendum. Volišče v NM bo v župnišču Šmihelj. Pridružimo se Vatikanu!
2.10.2017–2   (1)   (3)   Oceniabecedarij 
Tito je bil velik...vse ostalo je jeba....
2.10.2017 3   (3)   (0)   Ocenipink panter 
Kolko to stane tak razkošen miting in pogostitev, sami starcki , nič mladih
2.10.2017 1   (1)   (0)   Ocenišofer 
gle bil je i cerar? ste kaj protestirali da vam napravi normalnu cestu ili ste ga samo fino počastili? e moji belokranjci
2.10.2017 1   (1)   (0)   Ocenituristični 
tudi obiskovalci po veliki večini niso belokrajnci imajo se dnevnice in malco , da pridejo, ne pa prespijo tako da nimajo naši turistični delavci nič od tega , komunala jim pripravi mize na davkoplačevaske stroške
2.10.2017—   (1)   (1)   Oceniabecedarij 
Tito je velik, vse ostalo je jeba....
2.10.2017–1   (1)   (2)   OceniPozitivna energija 
TITO je car
4.10.2017 1   (1)   (0)   Oceniaseve10 
Negativni komentari o tem dogodku so od ljudi ki nevedo kaj je humanost,prijateljstvo.Ta spomenik na otoku je mednarodni spomenik humanosti nam Belokranjcem na karerega smo ponosni.
4.10.2017Oceniabecedarij 
Tito je vodil vojsko zmagovito...slovenski narod mu je globoko hvaležen, da nas je rešil domobranskega jarma....naj živi večno v naši srcih

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava