Na novomeški urgenci rešujejo gnečo zaradi ne nujnih bolnikov

2.10.2017 | 12:30

Na novomeški urgenci rešujejo gnečo zaradi ne nujnih bolnikov

Novo mesto - Po letu dni in pol delovanja Urgentnega centra Splošne bolnišnice Novo mesto je jasno, da mnogi urgentno službo zlorabljajo. Naval bolnikov, ki dnevno prihaja tja, a vsi še zdaleč niso urgentni primeri, je neznosen.

Center, v katerem so sprva načrtovali sprejem 44 tisoč obiskovalcev letno, je že prvo leto imel 64 tisoč bolnikov, trend pa še narašča. Če bo šlo tako naprej, bo letos številka presegla 70 tisoč. Vsak dan obravnavajo dvesto ljudi.

Na današnji novinarski konferenci: Milena Kramar Zupan, Bojan Kostić in Milivoj Piletič.

Na današnji novinarski konferenci: Milena Kramar Zupan, Bojan Kostić in Milivoj Piletič.

»Naši kadrovski in prostorski resursi so več kot zasedeni in ne smemo dopustiti, da bi na račun tistih, ki neupravičeno izkoriščajo urgentne centre nastradali tisti, ki takšno hitro pomoč res potrebujejo,« meni direktorica Splošne bolnišnice Novo mesto, doc. dr. Milena Kramar Zupan. Pove, da delujejo s podvojeno kapaciteto, veliko je težav in slabe volje, kadri so preobremenjeni, nemalo pa je tudi dodatnih stroškov, ki bolnišnici, ki je lani iz velikih minusov nekako le zlezla na zeleno vejo, znova povzročajo finančne izgube. Lani je ta izguba znašala preko enega milijona evrov.

Kramar Zupanova je na današnji novinarski konferenci skupaj s strokovnim direktorjem bolnišnice prim. Milivojem Piletičem, dr. med. in predstojnikom Urgentnega centra Bojanom Kostićem, dr. med., zato poudarila, da tako ne bo šlo več naprej in da je urgenca resnično namenjena le življenjsko ogroženim in urgentnim bolnikom, kamor pa ne sodijo bolniki s kroničnimi boleznimi, pri katerih poslabšana stanja pogosto niso takšna, da bi bil potreben urgentni pregled, ter bolniki z akutnimi boleznimi.

Bojan Kostić, predstojnik UC.

Bojan Kostić, predstojnik UC.

»Te težave lahko in bi že morali vsakodnevno razreševati njihovi osebni izbrani zdravniki oz. pediatri, ne pa da delajo gnečo in stroške v urgentnem centru. Nenazadnje so zato morda ogroženi tisti pacienti, ki pridejo zaradi resnih zadev,« je povedal predstojnik UC Bojan Kostić.

TUDI ZARAČUNAVANJE PREGLEDOV

Da bi se kaj spremenilo in da bi naval bolnikov v urgentni center ustavili, je bolnišnica uvedla spremembe. Od 1. oktobra naprej dežurna služba, razen prehospitalne enote, ne bo več delovala pod okriljem zdravstvenega doma, ampak bolnišnice. Na vratih urgentnega centra jasno piše, da je ta le za nujna obolenja oz. za primere življenjske ogroženosti, za ostale stvari pa naj bolniki v dopoldanskem oz. popoldanskem času iščejo usluge osebnega zdravnika ali pediatra. Seveda bo ponoči med 20. uro in 7. uro ter ob vikendih še vedno na voljo dežurna služba. »Splošnemu zdravniku zdaj dajemo vlogo vratarja, da ocenijo, kdaj svojega bolnika napotijo naprej,« poudarja Piletić.

Direktorica SB Novo mesto je z veseljem povedala, da imajo v bolnišnici pomembno pridobitev - katetrski laboratorij, ki je izrednega pomena za vso regijo. Nepogrešljiv je za zdravljenje srčno-žilnih bolezni, kjer je umrljivost velika. Bolniki po srčnem infarktu imajo v bolnišnicah s tem laboratorijem trikrat večjo možnost preživetja. Novomeška bolnišnica je sedaj po 1.200 bolnikov letno za te preglede morala pošiljati drugam, kar je po mnenju Kramar Zupanove za 4. največjo bolnišnico v Sloveniji nedopustno. Investicija je stala okrog dva milijona evrov, polovico je prispevala država. Petkove otvoritve katetrskega laboratorija se bo udeležil tudi predsednik Vlade RS Miro Cerar.

Na urgenci bodo po novem pacientom, ki niso nujni primeri, storitve začeli tudi zaračunavati, kar se do sedaj ni dogajalo.

Milena Kramar Zupan, direktorica SB Novo mesto.

Milena Kramar Zupan, direktorica SB Novo mesto.

»Še vedno bo delovala triaža, kar pomeni razvrstitev pacientov po nujnosti obravnave in še vedno bomo vsakogar pregledali. A zdravnik bo vnaprej vsakomur, ki ne bo urgenten primer, to povedal in mu nato zaračunal zdravniški pregled ter ga napotil k svojemu osebnemu zdravniku. Menimo, da bo tudi to pomagalo pri vpeljavi reda, ki je nujen,« pravi direktorica SB Novo mesto, ki poudarja, da bo to res skrajni ukrep in da ne gre za pobiranje denarja ali kakšno kratenje človekovih pravic, »le ljudi bi radi navadili na red in da ne prihaja več do zlorab. Ne zagovarjamo lažne solidarnosti.«

Direktorica je poudarila še specifiko novomeške bolnišnice, ki kot četrta največja regijska bolnišnica, po površini dela pa celo največja, saj pokriva ves JV del Slovenije, skratka Dolenjsko in Belo krajino. Kar 25 odstotkov bolnikov pa prihaja iz drugih regij. To so npr. pacienti iz Ivančne Gorice in Kočevja, ki sicer sodijo v ljubljansko regijo, a ker so na ljubljanski urgenci mnogo daljše čakalne vrste, pridejo na Dolenjsko. Pogosti pa so tudi pacienti iz Posavja, saj brežiški urgentni center dela bolj okrnjeno, pove direktorica.

Več o problematiki v četrtkovem Dolenjskem listu.

Besedilo in foto: L. Markelj

Galerija

Komentarji (23)

2.10.2017 4   (4)   (0)   Ocenito je to 
Za take, ki niso nujni, izajte položnico,
2.10.2017OceniNi 
Ni dovolj župnikov. To je problem. Pa premala kapelica. Potem je pa gužva ...
3.10.2017–1   (1)   (2)   Oceniobčan 
Definirajte "življenjsko" ogrožen in kaj je to nujno obolenje?? Na urgenco pride človek, z poškodbami el. toka, pa mu na naredite vseh preiskat, še celo to se sliši med sestrami in zdravnico, kaj je sploh treba naredit...... Zelo strokovne so tele urgence, ki tudi najbolj znajo zdravit samo z lekadoli. Najbolje, da zaklenejo vrata, pa jih pri njihovem "delu" ne bo nihče motil.
3.10.2017 1   (1)   (0)   OceniVedno slabše 
Res je, da nekateri urgenco obiščejo že zaradi pokašljevanja, toda ali so ti res v večini ?? Prav je, da se o nujnosti odloči v triažnem postopku in prav je, da se na ne nujnost in posledice pacienta opozori pred nadaljevanjem preiskav. Vseeno pa obstaja vprašanje, kaj bo v primeru, ko bo pacient spoznan kot ne nujen primer, bo pa po zavrnitvi podlegel bolezni ?? Tožbe so neizogibne ! Sicer pa menim, da bi moralo o namerah SB Novo mesto kaj povedati tudi pristojno ministrstvo! Mimo vlade najbrž tudi Kramar-Zupanova ne more. Ali pač??
3.10.2017 1   (1)   (0)   OceniMalo pameti prosim 
Tudi če oseba ne rabi nujne pomoči bi morala biti ustrezno pregledana. Zaposleni so tam za nudenje zdravstvene oskrbe in ne zaradi pobiranja plač. Kdo bo odločal kaj je nujno in kaj ni ? Kar poljubno, odvisno od tega v kako slabem finančnem stanju je bolnica ? Kriteriji niso javni in niso določeni.
3.10.2017OceniPepi 
Tudi tebi, predno pišeš komentar, ne bi škodilo vsaj malo premisleka in pameti. Članek je treba vsaj pazljivo prebrat, predno se odločiš, da komentiraš.
3.10.2017OceniTomaž 
Nujno ali ne nujno - človek obišče zdravnika, ker potrebuje pomoč, se vam ne zdi? Ali morda mislite, da pride k zdravniku, ker mu je dolgčas in potrebuje klepet. Jao, jao, kam smo prišli ... Vsi bi bili radi zdravi, a žal mora človek kdaj obiskati tudi zdravnika, o tem, kakšen je odnos do bolnika, sploh do starejšega, pa kdaj drugič - vsekakor bi bil potreben tudi kakšen zdravniški bonton.
3.10.2017OceniPodgurc iz mejsta 
Kuga se menite itak da je nujnu, taku da naši pacienti iz MONM ne morjo urgentnu na pregled. Ne morjo norci tuk cajta pejzd. dejlat pu belem svejti novmejstnm , taki pametni normalni pa urgenco zasejdate. Djte prostor tm abčinarjem kj ne vidite da je kriza ? Nujno abravnavo nucajo urgentnu! Ne jm plc jemat! Jebeemu mast!
4.10.2017 5   (5)   (0)   Oceninmščan 
Bil parkrat na urgenci kot taksist ne kot koristnih uslug. V čakalnicah ni bilo nobene gužve nikjer, ampak sem tam bil vse skupaj 5 ur, pa šli na koncu domov z lekadoli. Že ob prihodu bili deležni nesramnega obnašanja na sprejemu, kjer smo mi krivi, da jim sistem ne dela in da bomo samoplačniki zaradi neplačanega zavarovanja, čeprav je na kartici vse ok. Svojega dela ne obvladajo oz. ne dela sistem, pa je kriv pacient. Imajo nek monitoring čakalnih vrst, vendar gor po vseh tolmačenjih, ki so tam, "sebe" nismo našli. Čakali dolgo, pa na koncu ne veš kaj čakaš, saj v ordinaciji ni nikogar, oni pa so notri zaprti. Mislim, da ta "urgenca" si ta naziv niti ne zasluži in je bolj namenjena sami sebi, kot pa dejansko pomoči potrebnim. Če je nekdo bolan in hodi v službo, si svojega zdravnika v dopoldanskem času ne more privoščiti. A bo zato čakal en teden, da pride na vrsto tisti dan, ko dela popoldan. Torej moraš biti bolan en teden, saj ti je po njihovo pot na urgenco zaman, ker bo triaža presodila, da nisi primeren za njih in te bodo odpravili z lekadolom. Tako pomoč dobiš že v lekarni, ne rabiš imet bele halje. Pa tudi mislim, da bi se tole z plačevanjem marsikaj kršilo, pa si v vodstvu malo umišljajo, kako še komu kaj zaračunat. Sedenje v praznih ambulantah in nedelo tudi stane.... Glede na razne prigode znancev me je minilo, da bi moral kdaj koristiti usluge "urgence", ki to na žalost ni.
4.10.2017 2   (2)   (0)   Ocenilujz 
Ukinit javno zdravstvo, nam pa možnost da razpolagamo z težko zasluženim denarjem. Tukaj pa ko potrebuješ zdravljenje te odslovijo ker imajo gužvo. Do zdravljenja pa pridejo ljudje ki niso prispevali nič v zdravstveno blagajno. Stokrat slabše kot Sovjetskih časih, banda!

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava