Poleg gradbincev v mestnem jedru odslej (znova) tudi arheologi

9.10.2017 | 13:30

Poleg gradbincev v mestnem jedru odslej (znova) tudi arheologi
Poleg gradbincev v mestnem jedru odslej (znova) tudi arheologi

Novo mesto - V mestnem jedru so se po pripravi gradbišča minuli teden začela začela gradbena dela. Ta teden se izvajalcem gradbenih del pridružujejo tudi arheologi, ki bodo za izhodišče svojega dela uporabili ugotovitve sondiranja, opravljenega spomladi.

Poleg gradbincev v mestnem jedru odslej (znova) tudi arheologi

Kot so sporočili iz Mestne občine Novo mesto, so na večjem delu Glavnega trga odstranili asfaltni sloj parkirišč in granitne kocke na cestišču. Slednje se bodo delno porabile na drugih projektih, delno pa se bodo prodale prek javne dražbe. Po zagotovilih izvajalca naj bi se predvidoma sredi tega tedna začela tudi strojna dela na Pugljevi ulici.

Izvajalcem gradbenih del se bodo pridružili arheologi, ki bodo za izhodišče svojega dela uporabili ugotovitve sondiranja, opravljenega spomladi. Začeli bodo pred rotovžem.

Odstranitev oziroma menjava dreves do nadaljnjega preložena

Pri tem je Mestna občina Novo mesto kot investitorica na predlog projektantov sprejela odločitev, da se do nadaljnjega odloži po konservatorskem načrtu predvidena menjava štirih koprivovcev, v kolikor ne bo prišlo do novih okoliščin, ki bi zahtevale odstranitev. V tem primeru bodo zamenjana z drevesi, ki so predvidena v konservatorskem načrtu po arhitekturni in likovni rešitvi arhitekta Marjana Mušiča. Tako bodo gasilci danes pod nadzorom strokovnjaka iz območne enote Gozdnega gospodarstva opravili obrezovanje omenjenih dreves, kar naj bi do nadaljnjega zadostilo pogojem dela glede na predviden obseg, so še zapisali v sporočilu za javnost na MO Novo mesto.

S. G.

Komentarji (5)

9.10.2017 1   (1)   (0)   OceniDirty old town 
Kocke pa ne na dražbo dajat, bojo še uporabne kajne Aubiks?:)
9.10.2017 5   (5)   (0)   OceniŠtefan 
A se bo na tem trgu kaj delalo la ne ....? Je že cajt da bi se kaj začelo a ne? Glede kock pa tut mene zanima, kam gredo?
9.10.2017 3   (3)   (0)   Oceniobčan 
Mene pa zanima iz kakšnih materialov bo obnova, koliko bo ta material stal, kdo bo dobavljač , kdo je prodajalec , itd.itd. zelo me zanima materialna finančna konstrukcija vsega materiala ki se bo porabil ? To so zanimiva vprašanja na katera upam da dobimo natančne odgovore ob času osorej. V tem letu ki prihaja bomo terjali milion odgovorov:) Nato bomo ob koncu ocenjevali to " velebno obnovo" in njene naročnike ter podpornike .Leto bo ravno pravšnje pred nami za te reči. :)
9.10.2017 6   (6)   (0)   OceniRobert 
1. Še dobro, da bodo volitve čez eno leto, sicer bi rili po Glavnem trgu do leta 2030 (glede na brzino, ki jo imajo sedaj in ki je bila opazna na vele gradbišču pri NLB), 2. Ja, Glavni trg je potreben neke obnove, ampak to NI PRIORITETA. Če je Zoki to delal v LJ, je to delal, ko so bile OBVOZNICE ZGRAJENE. Kaj pa v NM? Zastoji brez konca iz vseh smeri od 6.30 dalje, vsi pa lepo v koloni tiho kot riti, glavno , da bomo imeli nove kocke in drevesa. 3. Cena cca 7 mio EUR za žličkarje in kocke, a od tega se ne da kaj bolje živeti . Fantje na oblasti živijo v nekem svojem svetu, težko verjamem, da se ne bi dalo tega denarja bolje porabiti. Pred leti se ni dalo najti pol toliko denarja za večnamensko dvoranico. ADIJO PAMET.
9.10.2017OceniChe Guevara 
Štefan kocke so lepo kvadratne, težo imajo tud tapravo, gravitacija deluje ko šus, še potisna moč pa bo :):) gredo pa tam proti tisti stolpnici v centru gl.trga. na 2 štuk. lepš ne more bit. lahko gredo vse v to smer. kar jih je.Še premal jih bo.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava