Telo lahko dobi črne pike, politične

12.10.2017 | 17:20

Direktor galerije Božidar Jakac Goran Milovanović (desno) je pred razstaviščem pozdravil udeležence razstave, za njim je spregovoril avtor Alem Korkut. (Foto: M. L.)

Alem Korkut - v okvirjih in zunaj okvirov (Foto: M. L.)

Razstava spodbuja pogovor. (Foto: M. L.)

Kostanjevica na Krki - V nekdanji samostanski cerkvi kostanjeviške Galerije Božidar Jakac je do 7. januarja 2018 na ogled nedavno odprta kiparska razstava Alema Korkuta z naslovom Telo/Corpus.

Eden najpomembnejših hrvaških kiparjev srednje generacije se tu predstavlja z dvanajstimi novimi kipi, razporejenimi v tri cerkvene ladje.

Razstavi, na katere odprtju je kiparja in njegovo delo predstavil direktor Galerije Božidar Jakac Goran Milovanović, daje pečat telo, kot nakazuje že naslov. Toda pojem telo, kot poudarja tudi avtor besedila v spremnem katalogu Mladen Lučić, kustos Muzeja sodobne umetnosti Istre v Pulju, Korkut tu ponudi v vseh pomenih in pogledih.

V čem Alem Korkut razstavi v kostanjeviški galeriji daje celo politični naboj, ki bo mogoče temu avtorju skulptur Karietida v Pazinu, Spomenik kolesu v Koprivnici ter spomenikov padlim borcem v hrvaški domovinski vojni v Šibeniku, Karlovcu in Koprivnici prinesel kakšno črno piko, torej grajo sodobnih družbenih elit? Odgovor o tem ponuja današnja tiskana izdaja Dolenjskega lista.

M. L.

Galerija

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava