Martinovanje v kulturnem domu, za kaj več bo potrebno tudi narediti več

12.11.2017 | 09:40

Črnomelj - Po tistem, ko so v Črnomlju konec minulega tedna že šestindvajsetič ocenili 377 vzorcev mladih vin, je bila včeraj zvečer v tukajšnjem kulturnem domu še prireditev Martinovanje v Beli krajini oz. tisto, kar je od nje ostalo.

Na njej so podelili priznanja za mlada vina, od katerih jih je bilo kar 92 zlatih in 4 velika zlata. Šampiona si je za belokranjca PTP prislužila družina Zore iz Črnomlja, za metliško črnino PTP Klet Konda iz Sadinje vasi, naziv šampiona Martinovanja pa je prejel sivi pinot pozne trgatve družine Hoznar iz Ručetne vasi, ki je postala tudi vinar Martinovanja.

Kot je v nagovoru dejala kraljica metliške črnine Katarina Plut, je problem številnih belokranjskih vinogradnikov, da znajo pridelati odlična vina, a jih ne znajo prodati. Črnomaljska županja Mojca Čemas Stjepanovič, ki je uradno odprla prireditev, je med drugim omenila, da so »nekateri morda razočarani, ker prireditev ni pod velikim šotorom ali v mestnem jedru v takšnem obsegu kot minula leta. Pa vendar Martinovanje je… s strokovnim ocenjevanjem letnika, pokušino vin, slavnostno podelitvijo priznanj, kulturnim programom…«.

Mojca Breznik, predsednica Društva vinogradnikov Črnomelj, ki je pripravilo prireditev, je priznala, da je bilo pred letošnjim Martinovanjem v Beli krajini veliko negodovanja. »A društvo je prostovoljno in od 200 članov jih je aktivnih le desetina in takšno Martinovanje, kot je bilo nekdaj, je za društvo prevelik zalogaj,« je bila odkrita.

Doc. dr. Mojmir Wondra, vodja ocenjevanja, pri katerem je sodelovalo še 19 degustatorjev, pa je pohvalil letošnjo vinsko letino. Dejal, je, da tako dobra vina kot v Črnomlju sreča le redkokje. Oksidacijo in bekser, ki so ju zaznali pri nekaterih vzorcih, pa je pri mladih vinih še mogoče pravočasno odpraviti. Omenil je, da je kulturni dom za podeljevanje vinskih priznanj na kulturnem nivoju zelo primeren prostor, za kaj več pa bodo morali vsi vinogradniki narediti skupaj kaj več.

Mlado vino je blagoslovil črnomaljski kaplan Roman Ivanetič. V kulturnem programu sta na podelitvi priznanj nastopili tamburaška skupina Vodomec in Godba na pihala Črnomelj.

Besedilo in fotografije: M. Bezek-Jakše

Galerija

Komentarji (17)

13.11.2017 1   (1)   (0)   Oceniobčan 
Tipična društvena prireditev - internega značaja. Obiskovalcev toliko kot na občnem zboru vsako leto. Še dobro, da je bila Godba tako številčna. Upam da se bo županja in vodstvo društva prenehalo hvaliti da je Martinovanje v Beli krajini, ker to še Martinovanje v Črnomlju ni. To je interna prireditev za člane društva in prejemnike priznanj. Da o nazivu in slovesu druga največja prireditev v Občini Črnomelj ne govorimo več. Trud se izkazal in poplačal - koliko so aktivni člani vložili v prizadevanja v prireditev - takšna je tudi bila. Švoh - brez duše in daleč o tega kar smo imeli 25 let.
13.11.2017 6   (6)   (0)   OceniObčanka 
Kakšen odnos imajo do kmeta, vinogradnika , vinaraja najbolj odgovorni v naši občini sedijo tle v prvi vrsti in se krohotajo
13.11.2017 3   (3)   (0)   Ocenibolš bi blo 
Da je blagoslovil mlado vino kaplan pri nedeljski maši , prve vrste tam nebi blo.
13.11.2017 2   (2)   (0)   Oceničebelica maja 
Kakšno dobro predstavo na odru bi vsaj naredili , če je ze bilo Martinovanje brez kozarcev, Naprimer dokumentarec Martinovanje za ljudi nekoč in danes bolj za elito
13.11.2017 2   (2)   (0)   Ocenibinca 
Polomija.
13.11.2017Ocenijanko 
še dekoracija na sodu od blagoslovljenega vina je iz leta 2015 joj joj joj
13.11.2017 1   (1)   (0)   Ocenibudno oko 
Bravo novinarki MBJ ki je zadevo predstavila tako kot je bila in ni olepševala zadevo kot so to storili na eni drugi medijski spletni strani. Tudi naslov članka je bistven in zadetek v polno. ''Je bila včeraj zvečer v tukajšnjem kulturnem domu še prireditev Martinovanje v Beli krajini oz. tisto, kar je od nje ostalo.''
13.11.2017 2   (2)   (0)   Ocenivida 
Škoda, da gre v našem mestu toliko tega samo navzdol.
13.11.2017 3   (3)   (0)   OceniTomaž 
Pa me res zanima če se kdo od odgovornih - vodstvo društva, županja - zavedajo, kako slaba prireditev je bila. Morda mislite, da je uspela?
13.11.2017 2   (2)   (0)   Ocenikar je res je res 
V preteklih letih je za društvom vinogradnikov "stala"občina z svojimi službami in pomagala naredit "tapravo fešto", saj so se predhodniki županje zavedali pomena in promocije BK, ki jo je prineslo dobro obiskano in kvalitetno pripravljeno martinovanje. Res škoda, da je šlo vse cugrunt.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava