dolenjska

FOTO: Slovenski zajtrk, a z ajdovimi žganci in belo kavo, v domu starejših

17.11.2017 | 15:00 | M. Ž.

V roki v roki so kuhali stanovalci in zaposleni v domu starejših občanov, prostovoljci Gimnazije in zaposleni na NIJZ. (Foto: M. Ž.)

V roki v roki so kuhali stanovalci in zaposleni v domu starejših občanov, prostovoljci Gimnazije in zaposleni na NIJZ. (Foto: M. Ž.)

FOTO: Slovenski zajtrk, a z ajdovimi žganci in belo kavo, v domu starejših
Slovenski zajtrk

Slovenski zajtrk

FOTO: Slovenski zajtrk, a z ajdovimi žganci in belo kavo, v domu starejših

Novo mesto - Danes po vsej Sloveniji poteka Dan slovenske hrane in slovenski tradicionalni zajtrk, pri katerem kot partner sodeluje tudi Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ). Dan na NIJZ vidijo tudi kot izziv in priložnost medgeneracijskega sodelovanja in prenosa znanj ter izkušenj starejše generacije na mlajšo, zato so se letos osredotočili na povezovanje otrok in mladostnikov z generacijo v tretjem življenjskem obdobju.

Tako so se na novomeški območni enoti povezali z Domom starejših občanov Novo mesto in zraven povabili še dijake prostovoljce novomeškega Gimnazije. Skupaj s skupino stanovalcev doma so pripravili tradicionalni slovenski zajtrk, ki so ga ti izbrali sami – ajdove žgance z belo kavo s posnetim mlekom in sadjem. Seveda je bil sestavljen iz sezonskih in živil lokalnega porekla, sicer pa so ta zajtrk danes jedli vsi stanovalci.

Poleg otrok in mladine so tudi starejši odrasli ranljiva skupina prebivalcev, ki ji moramo namenjati več pozornosti, je ob tem poudarila Brigita Zupančič Tisovec iz novomeške enote NIJZ in dodala, da tam, kjer se lahko združi znanje, moč, energija generacij, različnih sektorjev in institucij, prihaja do sinergij, ki lažje in učinkoviteje pripeljejo do ciljev, ki si jih želimo doseči. Sledijo pa ciljem iz nacionalnega programa o prehrani in telesni dejavnosti za zdravje 2015-2020, ki ima za strateški cilj povečati delež prebivalcev, ki se prehranjuje uravnoteženo, izključuje pretirani sladka in slana industrijska živila, vsakodnevno uživa dovolj zelenjave in sadja, se redno prehranjuje in vsakodnevno zajtrkuje.

Okusne ajdove žgance, zabeljeni so bili tradicionalno z ocvirki ali pa z bolj zdravo različico z jajčnim cvrtjem, je poskusil tudi novomeški župan Gregor Macedoni.

‹ nazaj

Galerija (29)

slovenski zajtrk dso01, slovenski_zajtrk_dso01
slovenski zajtrk dso03, slovenski_zajtrk_dso03
slovenski zajtrk dso04, slovenski_zajtrk_dso04
slovenski zajtrk dso05, slovenski_zajtrk_dso05
slovenski zajtrk dso06, slovenski_zajtrk_dso06
slovenski zajtrk dso07, slovenski_zajtrk_dso07
slovenski zajtrk dso11, slovenski_zajtrk_dso11
slovenski zajtrk dso13, slovenski_zajtrk_dso13
slovenski zajtrk dso14, slovenski_zajtrk_dso14
slovenski zajtrk dso15, slovenski_zajtrk_dso15
slovenski zajtrk dso16, slovenski_zajtrk_dso16
slovenski zajtrk dso19, slovenski_zajtrk_dso19
slovenski zajtrk dso20, slovenski_zajtrk_dso20
slovenski zajtrk dso21, slovenski_zajtrk_dso21
slovenski zajtrk dso22, slovenski_zajtrk_dso22
slovenski zajtrk dso23, slovenski_zajtrk_dso23
slovenski zajtrk dso25, slovenski_zajtrk_dso25
slovenski zajtrk dso26, slovenski_zajtrk_dso26
slovenski zajtrk dso27, slovenski_zajtrk_dso27
slovenski zajtrk dso32, slovenski_zajtrk_dso32
slovenski zajtrk dso37, slovenski_zajtrk_dso37
slovenski zajtrk dso38, slovenski_zajtrk_dso38
slovenski zajtrk dso39, slovenski_zajtrk_dso39
slovenski zajtrk dso41, slovenski_zajtrk_dso41
slovenski zajtrk dso42, slovenski_zajtrk_dso42
slovenski zajtrk dso43, slovenski_zajtrk_dso43
slovenski zajtrk dso46, slovenski_zajtrk_dso46
slovenski zajtrk dso47, slovenski_zajtrk_dso47
slovenski zajtrk dso49, slovenski_zajtrk_dso49

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava