bela krajina

Zemlje škoda, pešcev ne?

5.1.2018 | 10:15 | M. Bezek-Jakše

Foto: občina Črnomelj, arhiv

Foto: občina Črnomelj, arhiv

Črnomelj - Cesta proti Vojni vasi je zelo obremenjena, kar je razumljivo, saj vodi do črnomaljskega pokopališča, ki je največje v Beli krajini. Zato bi vsak pričakoval, da bo tudi varna. A ne le za voznike avtomobilov, ampak tudi ali pa predvsem za pešce. A temu očitno vsaj nekaj časa še ne bo tako.

V projektni dokumentaciji za ureditev prometne in komunalne infrastrukture v Vojni vasi je v dolžini 500 metrov seveda predvidena ne le obnova povsem dotrajanega vodovoda, dograditev kanalizacije in javne razsvetljave, obnova zgornjega ustroja ceste, odvodnjavanje in optično omrežje, ampak tudi povsem nov pločnik. A še enkrat se je pokazalo, da papir prenese vse. V realnem življenju pa je povsem drugače. Nekateri lastniki pač niso bili za to, da bi šel del njihove zemlje za razširitev ceste in gradnjo pločnika. Da ne bi ogrozili celotnega projekta, so bili na občini prisiljeni opustiti misel na delno širitev ceste proti Dolenji vasi, prav tako pa so morali črtati iz načrtov okrog 200 metrov pločnika.

Zagotovo bi bili pešci na poti do mestnega pokopališča najbolj varni na pločniku. A dokler ga ne bo ali pa bodo morda zanje našli kakšno drugo rešitev, jim v Črnomlju ne preostane drugega, kot da pešce pred avtomobili, ki jih na tej poti prav tako ne manjka, zavarujejo z umiritvijo prometa. Dve grbini naj bi preprečili voznikom, da bi vozili hitreje kot 30 km na uro. Ali bo to zares učinkovito, bo pokazal čas. A še vedno ostaja najbolj pereč problem: pešci na cesti.

Članek je bil objavljen v Dolenjskem listu, 28. decembra 2017.

‹ nazaj

Komentarji (21)

5.1.2018—   (3)   (3)   OceniJosip Broz 
Napaka!! Občina bi morala opustiti celi projekt in nameniti denar drugam,....., MOGOČE bi potem kdo kaj razmišljal....Če je tak problem, se odpovedat 1m pasu zemlje, tik ob cesti, ki je itak brezvredna, potem naj se denar nameni tam kjer so Ljudje bolj dovzetni za spremembe oz. kompromise ali pa kam drugam.
5.1.2018 5   (6)   (1)   Ocenipopendekl 
He, he naivci. Bližajo se volitve in župana ter svetnike bodo lažje izvolili živi na Lokvah, kjer so gradbena dela v polnem teku, kot pa mrtvi v Vojni vasi. Ne vem kaj vam tukaj ni jasno?
5.1.2018Ocenialfa 
ma res si dober
5.1.2018 1   (2)   (1)   OceniNe bo držalo 
"Da ne bi ogrozili celotnega projekta, so bili na občini prisiljeni...". Tole pa ne bo držalo. Če gre za javni interes, je po novi zakonodaji možna razlastitev po hitrem postopku (cca 6 mesecev). Tole bolj diši po tem, da bi občina tisti denar raje zapravila kje drugje, pa so se odločili za "...so prisiljeni itd itd...".
5.1.2018–3   (0)   (3)   Oceniabecedarij 
zakaj pa bi občina ,,zapravila,, denar za ta dva liliputanca C in C...saj gre za javni interes je menda povsem jasno...
5.1.2018 2   (2)   (0)   Ocenigogicarokica 
občina črnomelj zapravlja denar tam ki res ni potrebno,a se ta občina kaj kontrolira ali se samo meče denar skozi okno??kajti to ne pelje nikamor,nikamorr!!mojca dej semiško polono malo poglej in se uči prosim!
5.1.2018 3   (4)   (1)   Ocenigrof 
Zakaj komentirate če pa situacije ne poznate? Večji del lastnikov se strinja z projektom izgradnje pločnika ter vse ostale potrebne infrastrukture. Vse pa se zatakne na poti med pokojno lipo, ki jo je bilo potreba podret ker je ovirala promet in zdaj na tem mestu narediti cesto neprevozno saj je treba križišče lepo izpeljati z robniki tako, da se zapre dovozne poti na njive.. Pa to ni največji problem ampak so problem lastniki med lipo in pokopališče. Ker njihove CIPRESE rastejo praktično na cesti in ovirajo že sam pregled za voznike, da ne govorimo da pešcem onemogočajo, da se kamorkoli odmaknejo v primeru več vozil. In te lastnike zanima samo kdaj bo vodovod in pa optično omrežje zgrajeno, to da bi pa poskrbeli za varnost svojih otrok, ki pa vsak dan peš hodijo na pot v šolo in nazaj in pa seveda ostalih jim pa ni mar!!! Ker pa sami iz lastnih dvorišč ne morejo varno zapeljati na cesto zaradi prej omenjenih CIMPRES so pa zahtevali postavitev grbin »LEŽEČIH POLICAJEV«, ki naj bi pešcem zagotovili varnost, sicer pa še dobro da je med temi lastniki tudi policaj, ki zna kako se takšne zadeve rešuje! Je pa tudi res, da se bližajo volitve in na občini želijo čim več projektov izpeljati ne glede kakovosti projekta… Kdor se ne strinja z tem, da se gradi infrastruktura, ki je potrebna za širši družbeni pomen se ga naj razlasti!!!
6.1.2018Oceniabecedarij 
situacija veoma složena...dobrodošli komentarji...mogoče se najde rešitev...
6.1.2018 2   (2)   (0)   OceniVojincan 
Zalosti me, da se sirijo lazi o tem kdo noce dat parcele. Kot ze prej omenjeno je vecina sosedov za plocnik. Ponovit pa morem tudi komentar o tem, da bi obcina morala kar vzet, saj gre tukaj res za skupno dobro. Ocitno je v ozadju neka politika, ki je zaprta javnosti. In potem se ljudje cudijo zakaj mladi bezijo iz bele krajne. Zalostno :(
6.1.2018–1   (0)   (1)   Ocenipopendekl 
Ja Vojincan, žalostno je to, da občina ne zna niti vzet tistega, kar bi lahko, medtem ko se to drugje v obče zadovoljstvo opravi po kratkem postopku. Ostale občine imajo pripravljenih nekaj projektov in v občinski upravi nekoga zadolženega zgolj za financiranje teh iz državnih in evropskih sredstev. Če tega ne znaš je bolje, da zapreš štacuno in pozabiš še na tistih nekaj sto metrov pločnika spacanega v enem mandatu. Res bi vas Šokci lahko malo vzeli v uk.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava