FOTO: Predsednik Pahor v Brezju in Žabjaku

5.2.2018 | 12:45

Otroke Pikapolonice je predsednik Borut Pahor povabil na obisk predsedniške palače. (Foto: M. M.)

Po Macedonijevih besedah so župani že oblikovali skupne pobude, ki jih bodo danes predstavili Pahorju. (Foto: M. M.)

Razmere so najslabše v Žabjaku. (Foto: M. M.)

Novo mesto - Največje novomeško romsko naselje Brezje-Žabjak je dopoldne obiskal predsednik države Borut Pahor. V družbi župana MO Novo mesto Gregorja Macedonija, Izidorja Jerale, Francija Keka in romskega občinskega svetnika Duška Smajeka ter direktorja Urada za narodnosti Stanka Baluha se je v slabi uri sprehodil najprej skozi Brezje, kjer deluje tudi romski vrtec Pikapolonica, nato se je ustavil še v Žabjaku. Ob tem je pozdravil nekaj prebivalcev naselja, ki so bili z obiskom zadovoljni.

»Prav je, da pride in vidi, v kakšnem blatu živimo. Občina nam že dolgo obljublja pesek, pa nič od tega,« je po rokovanju z njim povedala Sanda Brajdič, ki z osemčlansko družino živi v eni od barak v Brezju. Naselje ima sicer več zgrajenih hiš in je bolje urejeno kot Žabjak, a Romi so vseeno potožili nad razmerami, ki so v zimskem času še bolj nevzdržne. Macedoni, Jerala in Kek so Pahorju predstavili, kako se s težavami sooča mestna občina in kako vrsta ukrepov na terenu nima vidnejših učinkov, saj se še vedno soočajo s slabo izobrazbo, visoko brezposelnostjo, slabimi bivanjskimi razmerami itd.

Pahor je otroke iz vrtca povabil na obisk predsedniške palače, nato je odhitel še na srečanje s predstavniki krajevne skupnosti Bučna vas. Danes se bo sestal še s predstavniki Zveze Romov za Dolenjsko in zatem še z župani regije, ki so že oblikovali skupne pobude zanj.

M. Martinović

Galerija

Komentarji (10)

5.2.2018 4   (4)   (0)   Oceniopazovalec 
Občina jim ne da peska, kupijo naj si ga pa ga bodo imeli tako kot drugi državljani.
5.2.2018 4   (4)   (0)   Ocenixxx 
Kam so pa audije, bmw-je poskril, vidim da so pred hišam sam kombiji. :)
5.2.2018 3   (3)   (0)   OceniLakirani čevlji 
Predsednik se je pozabil pozanimati glede terenskih razmer v Žabjaku. V salonarjih se tam ne sprehaja. Se zna pa vsaj župan obleči za na teren. Sicer pa je prav, da bi vsi iz Ljubljane za nekaj časa prišli v Žabjak. Bi spremenili mnenje.
5.2.2018OceniBralec 
Prvo bi morali Baluha zamenjat, potem pa postavit pametne ljudi, da bi to stvar uredili na vrhu!
8.2.2018Ocenicikicake 
Točno tako bi morali storiti kot je povedal v komentarju Bralec: Prvo bi morali Baluha zamenjat, potem pa postaviti pametne ljudi, da bi to stvar uredili na vrhu.
9.2.2018Oceniso potožili nad razmerami: 
Vedno so krivi drugi!
11.2.2018Oceniferdo 
Zakaj take socijalne razlike med romi ?
11.2.2018Ocenikuku lele 
zadeva gre v pravo smer...neromi se ne znajdejo več...
12.2.2018OceniRešitev problema 
Ponudite roko otrokom in poglejte jih v oči. Naj vam bo Pahor vzgled.
15.2.2018Ocenitone39 
vKitajski,so omejili otroke,ce jih ne mores prezivljati.slovenija pa nagraduje.Politiki ,pa napihujejo problem,namesto,da bi resevali.

Komentiraj prispevek