CI Zalog Loke Cerarju poslala odprto pismo

14.2.2018 | 13:00

CI Zalog Loke Cerarju poslala odprto pismo

Zalog - Civilna iniciativa Zalog Loke je na predsednika vlade Mira Cerarja naslovila odprto pismo z zahtevo po ukrepanju zaradi zavlačevanja sanacije požarišča v obratu za obdelavo odpadkov podjetja Ekosistemi. Kot ugotavljajo, je od uničujočega požara in posledično tudi ekološkega onesnaženja minilo že pol leta, napovedana sanacija, ki bi morala biti biti že opravljena, pa še ni zaključena.

»Kljub apelu Agenciji RS za okolje (ARSO) z dne 30. avgusta lani, da je potrebno zaradi preprečevanja nadaljnjega onesnaženja podzemne vode v vodnjakih, reke Krke in tal, nujno preprečiti iztekanje izcednih voda iz obrata in urediti kanalizacijsko omrežje ter kljub našem opozorilu z dne 20. septembra lani in nato še urgiranju z dne 2. novembra lani pri pristojnih državnih organih in pri županu Občine Straža, se onesnaževanje nadaljuje,« je v pismu opozoril Franc Plut iz civilne iniciative.

V obratu se še vedno nahajajo odpadki izpostavljeni dežju in strupene izcedne vode še vedno iztekajo iz območja obrata ter pronicajo v podtalnico. »Skratka, od požara naprej se na terenu ni spremenilo kaj dosti. Razlog za dodatno zaskrbljenost in dvom v nepristranskost postopka je tudi potrditev ministrice za okolje in prostor, da osebno pozna predstavnika Ekosistemov in da ministrstvo sodeluje s tem podjetjem, ne ve pa, kdaj bo sanacija požarišča zaključena. Pomembno dejstvo je tudi, da zaradi situacije ni mogoče izključiti stečaja poslovnega subjekta, kar pomeni, da bi se potem vsi stroški sanacije prevalili na ramena davkoplačevalcev,« so zapisali v odprtem pismu.

Zato se sprašujejo, ali je res mogoče, da državi ni mar za zdravje ljudi in čisto okolje in ali je res mogoče, da je zavlačevanje postopka sanacije le posledica neurejene zakonodaje?

Predsednika vlade pozivajo, da izpolni obljubo, ki jo je dal predstavniku civilne iniciative ob obisku požarišča obrata Ekosistemi v Zalogu. »Obljubili ste, da boste odgovorili na naše vprašanje in se opredelili do naših zahtev. Tega odgovora do danes nismo prejeli. Poleg tega, zaradi urgentne situacije na terenu zahtevamo, da nemudoma preko pristojnih služb preprečite nadaljnje onesnaženja podzemne vode v vodnjakih, reke Krke in tal zaradi padavinskega izpiranja še vedno nedovoljeno odloženih odpadkov v obratu Ekosistemi ter da se sanacija pogorišča obrata Ekosistemi nemudoma realizira,« je v imenu civilne iniciative pozval Plut.

Pismo so poslali tudi predsedniku države Borutu Pahorju, predsedniku državnega zbora Milanu Brglezu, straškemu županu Dušanu Krštincu, vsem predstavnikom poslanskih skupin v državnem zboru, Policijski upravi Novo mesto, Okrožnemu državnemu tožilstvu v Novem mestu in varuhinji človekovih pravic.

Odprto pismo v celoti je v priponki.

M. Ž.

Komentarji (6)

14.2.2018–1   (0)   (1)   OceniEkolog Janez 
Bo treba pač g. Plut zagrabiti in na pomlad počistiti v obliki čistilne akcije, vi in Krštinc kateri obvladate zadevo boste pa vodili akcijo. Kot sami veste Ekosistemi že pred požarom sploh niso obstajali, tisti, ki so dejansko krivi pa se vam za hrbtom smejijo. Pa se nič ne motim !!!!!
14.2.2018OceniAleš Plut 
"Ekolog Janez", na podlagi petih klicajev sklepam, da poznate tiste, ki se bojda smejijo za našim hrbtom. Torej, predstavite se z imenom in priimkom, pa z besedo na dan! Ali se pač raje skrivate, ker ste morda v nečedne posle vključeni tudi vi? Ekolog zagotovo niste, ker se iz pravih ekologov delate norce, namesto da bi nam pomagali. Kakšna je vaša umazana igra?
14.2.2018Ocenijagoda 
Dejstvo je, da se v naših "državnih službah" obrne najmanj leto dni, da se kaj premakne. Ne bom rekla iz mize na mizo, mogoče iz pisarne v pisarno. In dejstvo je, da za take stvari nihče ne odgovarja, ker v naših "državnih službah" nihče ni odgovoren za nič niti ne nosi posledic. Zato se to lahko tako dela, pa četudi se civilna iniciativa zilijonkrat postavi na glavo. Smo se zbrali in v Brezju in na seji, kjer so bili sprejeti sklepi, pa nič. Ker ni treba. Ker bo nekdo enako plačan, če bo kaj naredil, to je poslal kakšen sklep naprej, ali pa če ga ne bo. Nihče ga ne bo vprašal po tem od nadrejenih. Bo pa Plut težil...pa naj Plut teži, kaj nam pa more. Tovrstno obnašanje "državnih služb" je totalna ignoranca in posmeh vsem davkoplačevalcem. Vi ste izvoljeni od ljudstva, dobili ste mandat-pooblastilo od nas, da ukrepate in odločate v našem imenu. Pa ne. V našem ne. Delate samo za svoje interese. In če vam že ni nič mar za vaše zdravje...otroke imate, vnuke? Ti bodo verjetno tudi še kaj "pridelali"? A se ne bi v njihovem imenu borili za človeka-vredno-okolje? Oz. če že ne borili, ker ja, veliko je takih, ki jim "dol visi" a ne bi vsaj nehali polen metat tistim, ki pa še imajo voljo, da se borijo tudi za vas, vaše otroke, vnuke? Jaz res ne vem, zakaj je treba vsakega, ki želi kaj narediti, popljuvati, videti neke imaginarne interese pa to...jaz lahko Plutovim, pa tistim, ki stojijo za njimi, rečem samo hvala. Lahko bi še kdo to uvidel.
15.2.2018OceniMartin Žan 
Ne vem tega g. Aleš Pluta moti, če ima nekdo drugačno mišljenje kot on a se ne sklicujemo skupaj z vami na današnji čas demokracije kjer so mnenja lahko različna. Jaz sem osebno mnenja, da ste CI poleg dobrega dela naredili, tudi nekaj škode za katero se verjetno sploh ne zavedate. Sploh so bila sporna v omenjenem nepreverjena dejstva o onesnaževanju, o lastništvu, o pravilnem ravnanju z odpadki. To veste, da je po ZVO-ju za odpadke dolžan poskrbeti lastnik parcele, ne pa tisti, ki tam onesnažuje z odpadki. Imam občutek, da s svojimi nastopi cel svet "učite pameti", mislim, da še nekdo nekaj ve, tudi mi ostali ljudje.
15.2.2018OceniTone 
Res ne vem, kje ti vidijo onesnaževanje, ko grem mimo vidim pokrito plastiko, dragi tovariši, plastika ni topljiva in ne proizvaja izcedne vode. To bi prej rekel za opeko, ki je na kupu kot odpadek a je to naravni material, ki verjetno ne povzroča škode. Zato dam Martinu prav, da pri vsemu malo pretiravate ali iščete pozornost javnosti. Da vam gre res za okolje bi pokazali to pokazali v Novolesu kjer sem nekje prebral, da tam svinjajo po dolgem in počes ! Da je to res, sem zadnjič videl, ko sem šel k enemu od podjetnikov. Tam zgleda, da je vsak za sebe gospodar, cona pa taka kot, da bi bomba padla na to cono.
15.2.2018Ocenierik 
Tone bluziš. Plastika prej ko slej razpade in glede da je tisto področje tam na pol močvirnato bo tista plastika prej ko slej prišla v podtalnico. Sicer je pa največji problem s tem odlagališčem v tem, da obstaja nevarnost za ponoven požar.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava