bela krajina

Najbolj nevarna je Vinogradniška cesta

7.3.2018 | 15:30 | Besedilo in fotografije: M. Bezek-Jakše

Najbolj nevarna je Vinogradniška cesta
Najbolj nevarna je Vinogradniška cesta
Najbolj nevarna je Vinogradniška cesta

Metlika - Tako kot so obljubili pred letom dni, so v mestni skupnosti Metlika pripravili zbor krajanov, ki se ga je udeležilo kar precej ljudi. Ti so imeli kar veliko predlogov, idej, a tudi kritik o tem, kaj bi bilo potrebno narediti oz. kaj ni bilo narejeno tako, kot bi želeli. Na pobude in vprašanja krajanov sta odgovarjala predsednik mestne skupnosti Anton Bezenšek in metliški župan Darko Zevnik.

Kot je povedal Bezenšek, so v lanskem letu v mestni skupnosti dokončali obnovo mostu in stopnic, ki povezujejo CBE z Mestnim trgom. Obnovili so stopnice od hotela do Ganglove ulice, oporni zid pri Glasbeni šoli, del makadamske Ceste Marjana Kozine in skupaj z občino pa pot do Kaburja, V Križevski vasi so sanirali podhod pod železniško progo pri Cajnarju, marsikaj so postorili na mestnem pokopališču pri sv. Roku. Denar so namenili tudi za vzdrževanje poljskih poti, zamenjali so potratne svetilke v nekaterih mestnih ulicah, s tem delom pa bodo nadaljevali tudi v prihodnje.

Bezenšek je priznal, da vsega tega ne bi bilo mogoče narediti brez sodelovanja in pomoči metliške občine. Letos so že temeljito popravili pot od Črnomaljske ceste do Križevske vasi, lotili so se rekonstrukcije opornega zidu pri konzumu, izdali pa so tudi drugo številko glasila Mestnik. Sicer načrtujejo še ureditev Ulice pod brezami in Ulice pod gabri v Bočki, postavili bodo varovalno ograjo na stopnicah pri hotel, obnovili stopnice od ulice Na Požeg proti Navratilovi poti in proti Strmi poti, uredili prostor za raztros pepela na pokopališču in postavili klopi po parkih.

Župan je dodal, da bodo očistili Mestni breg in uredil sprehajalno pot pod starim mestnim jedrom. V starem mestnem jedru bodo uredili kanalizacijo, veliko pa bodo vložili tudi v ureditev industrijsko-poslovnih con v mestu. V naslednjih letih jih čaka še ureditev kanalizacije po mestu in ulic, ki niso primerno urejene. Občina je sprožila tudi postopke za pridobitev Kambičevih zemljišč ob Trdinovi poti, ki so od lanskega decembra v državni lasti. Po županovih besedah bodo najprej uredili obvoznico za osnovno šolo, ko pa bodo imeli projekte za športna igrišča, bo država brezplačno prenesla na občino še ostala zemljišča.

Krajani so pripomnili, da se staro mestno jedro prepočasi ureja. Slišati je bilo tudi pripombe, da bi morali dodatno zarisati nekaj prehodov za pešce, postaviti javno razsvetljavo, urediti nekatere pločnike in ceste, kolesarske steze. Precej pripomb je bilo glede parkiranja, saj mnogi, ki se vozijo v službo v druge kraje, pustijo svoje avtomobile na javnih parkiriščih in s tem onemogočajo parkiranje občasnim obiskovalcem bližnjih trgovin, ustanov, zavodov. Še najbolj problematično je parkiranje pri Zdravstvenem domu, saj zmanjka parkirišč za paciente. Veliko pripomb je bilo tudi na gnečo, ki jo zlasti ob koncu tedna in pred prazniki v mestu povzročajo vozila, ki so namenjena proti mednarodnemu mejnemu prehodu.

Očitno pa je največji problem v mestu državna Vinogradniška cesta, ki je zelo prometna, a dokaj ozka in brez pločnika, zato pa zelo nevarna. Meščani se bojijo, da bo moralo priti do hude nesreče, da bodo odgovorni rešili problem, na katerega ljudje opozarjajo že vrsto let. V minulih dneh, ko je bilo veliko snega, pa so bili pešci s Hriba, proti kateremu iz mesta vodi Vinogradniška cesta, tako rekoč odrezani od mesta, saj hoja po njej sploh ni bila varna.

‹ nazaj

Galerija (8)

IMG_0550_1_1
IMG_0551_2_1
IMG_0553_3_1
IMG_0554_4_1
IMG_0555_5_1
IMG_0556_6_1
IMG_0557_7_1
IMG_0558_8_1

Komentarji (7)

8.3.2018OceniKar precej 
pomembna novica.
8.3.2018OceniRifle 
Neke mučke z imenovanjem direktorja v Metliškem domu starejših in ravnatelja v Črnomaljski srednji šoli pa časopisje nič ne poroča
9.3.2018 1 (1) (0)OceniCassius clay 
Pozorno sem gledal slike,pod 40 let nobenega,razprava nepomembna,20 let Metliki ropali za lastno rit
12.3.2018 3 (4) (1)OceniEkonomski begunec 
Odraščal sem v Metliki, še vedno jo imam rad, še vedno se v njo z družino občasno vračam na obisk, ampak vsakič, ko gledam te frise in poslušam njihovo gobcanje (in laganje ter manipuliranje), mi postaja vse bolj slabo. Dobro se počutim zgolj zaradi tega, ker sem se pred 15 leti odselil. Škoda vsakega leta življenja v tem kraju. Zato je moj nasvet vsem mladim: "Študirajte in spokajte kufre ter ČIM PREJ si poženite nove korenine tam, kjer Vas bodo cenili in tudi ustrezno plačali, ne pa pri teh parazitih in idiotih ter njihovem podmladku. Rojstni kraj ima vsak človek rad, ampak življenje je vredno bistveno več od tega! Šele ko več let živiš zunaj, to spoznaš in ceniš."
13.3.2018 1 (2) (1)Ocenijanaa 
Če bi vsi spokali kufre se tisti, ki so odšli iz Metlike ne bi imeli kam vračat. Rojstni kraj, to je sedaj že vprašanje, ker se Metličani več ali manj že več kot 60 let rojevajo v Novem mestu. Najlažje je kritizirati "izza brda" ostanite tukaj in "muko mučite z nami" Pa brez zamere.
13.3.2018 1 (1) (0)OceniPa brez zamere 
vi si kar volite razne zevnike, pa renatke ... in "muko mučite sami z njimi". Pa brez zamere.
18.3.2018 1 (1) (0)OceniDijaspora 
Kaj bluzite, mesto in občina izumira, v industrijski coni so gostilne in trovine. Stari del je mesto duhov, nedolgo nazaj je bil položen asfalt sedaj je že cel zrezan. Vinogradniška je in bo problem dokler se ne naredi cesta v sklopu 3 razvojne osi. Ja tisiti ki hodijo na šiht so problem. Najboljše da pustijo službe da bodo gospoda lahko parkirala...

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava