Gradnja pločnika že nekaj mesecev stoji

10.3.2018 | 20:20

Gradnja pločnika in vodovoda med Seli in Podturnom se je ustavila zaradi nerešenih lastniških razmerij. (Foto: B. B.)

Gradnja pločnika in vodovoda med Seli in Podturnom se je ustavila zaradi nerešenih lastniških razmerij. (Foto: B. B.)

Dolenjske Toplice - Gradnja pločnika med Seli in Podturnom, ki ga je topliška občina začela graditi septembra lani, že nekaj mesecev stoji. Vzrok ni vreme, ampak nerešena lastniška razmerja.

Občina se je pridobivanja zemljišč za pločnik lotila s ciljem, da bi lastniki zemljišč, ki imajo veliko zemlje in tangirajo na traso pločnika, do 50 m2 stavbnega ali do 150 m2 kmetijskega zemljišča odstopili brezplačno, drugo pa bi odkupili po ceni, ki jo določi sodno zapriseženi cenilec. A občini je v tej nameri uspelo le delno. Kot nam je povedal direktor topliške občinske uprave Rado Javornik, se jim s štirimi lastniki parcel o prenosu oz. odkupu zemljišč še ni uspelo dogovoriti.

Hkrati z gradnjo pločnika so se ustavila tudi dela na trasi suhokranjskega vodovoda, ki poteka v istem koridorju kot pločnik. »Dela so se ustavila v celoti, saj je za izrabo možnosti, da občina zgradi pločnik ob sočasni gradnji vodovoda, treba pridobiti zemljišča za pločnik,« pojasnjuje Javornik.

Direktor sicer zagotavlja, da je pridobivanje zemljišč za pločnik v zaključni fazi. »Občina rešuje vsak primer posebej. Zahteve lastnikov so različne, menimo pa, da bo dogovor možen v roku, ki nam omogoča gradnjo vodovoda v roku,« pravi Javornik.

Rok za dokončanje suhokranjskega vodovoda se bo sicer iztekel avgusta letos. Kot poudarja Javornik, pa ta projekt ne bo ogrožen niti v primeru, če se občini z lastniki manjkajočih zemljišč za pločnik ne bo uspelo dogovoriti. Občina ima namreč po njegovih besedah za gradnjo vodovoda pridobljene vse potrebne služnosti, tako da bi v skrajnem primeru zgradili le vodovod, pločnika pa ne.

Pločnik med Seli in Podturnom in pripadajočo infrastrukturo (inštalacijo javne razsvetljave, del meteorne kanalizacije in kanalizacijske cevi za bodočo poselitev Novih Sel) občina sicer gradi v partnerstvu z direkcijo za ceste, ki bo za pol metra razširila in preplastila še cesto med Seli in Podturnom, ob kateri bo občina postavila tudi obojestransko avtobusno postajališče. Celotna naložba v pločnik, infrastrukturo in cesto je ocenjena na okoli 780.00 evrov, od česar bo večino prispevala direkcija. Delež občine bi v primeru izvedbe projekta znašal okoli 80 tisočakov, država pa bi ob tem uredila še most in prepust v Podturnu.

Članek je bil objavljen 8. marca v Dolenjskem listu.

Boris Blaić

Komentarji (4)

11.3.2018 1   (2)   (1)   Ocenitopličan 
Čeprav razumem, bi radi imeli pločnik med dvema krajema. Očitno je preveč denarja v tej državi, pa se še vedno jamra. Gradnja pločnika na regionalni cesti je nedopustna, to ne delajo nikjer in prav čudaško izgleda. V bistvu se to sploh ne potrebujete pa še predrago je. Če bi šel kdo kdaj v tujino bi videl, kako se to rešuje v razvitih civilizacijah. Pločnike delajo samo v naseljih. Opažam pa neumnostii, ki se dogajajo pri nas pri izgradnji novih ali rekonstrukciji obstoječih cest. Ni mi namreč jasno, zakaj se ne naredi na vsaki strani ceste še en meterski (ali 1,5) pas posut s peskom. To bi moralo biti vsepovsod ob vsaki cesti in prav pride tako za pešče kot za pokvarjena vozila. Tu smo pa spet edini poleg balkanskih dežel ki tega nimamo. Na tak način brez robnikov in asfaltiranja bi prišli ceneje skozi, zaradi tega bi lahko naredili bistveno več površin, poleg tega pa bi bile uporabne še zakaj drugega ne samo za peščce. Pri nas p'a ali pločnik sredi hoste al pa škarpa do srede ceste ...
11.3.2018 1   (1)   (0)   OceniGustl 
Tocno tako. V Precni so unicili lepo grivo in naredili plocnik, ki ne vodi nikamor. In to dolgega skoraj kilometer. Skarpa je narejena susmarsko. Potem je se enih 20 kandelabrov, ki bodo svetili razsvetljevale okoliske travnike in njive.
12.3.2018OceniFranc 
Stvari stojijo takole: v bruselj moramo vsako leto nakazati recimo milijardo. Vlada vzame milijardo evrov kredita. Ki bi jih lahko pametno porabili za razvoj. Vendar bruselj ne pusti pomagati gospodarstvu. Torej gre denar na razpolago bruseljskim birokratom. Ti nam za razne komunalne projekte nakaze nazaj. Zaenkrat se nekaj doda. Vendar ti euri so vsi privezani. Morajo se vrniti v nemcijo avstrijo.... Nekaj pustijo da pokradejo politiki in lokalni veljaki. Kot nagrado za poslusnost in kleceplazenje. Ostali denar se porabi za nakup materiala in strojev v nemciji, italiji,avstriji. Placamo se delavce,ki so vsi iz kosova in tako poskrbimo da evropi ni potrebno placevati pomoci kosovu. Na koncu volk sit in koza cela. Nemska industrija cveti, mi jim nimamo s cim konkurirati ker nismo zgradili novih tovarn in smo pustili propasti vso industrijo. Imamo pa zabetonirane njive in travnike in kup zavaljenih obcinskih uradnikov.
19.3.2018OceniUrsa 
Sem rekla da đe dolgo ne bo pločnika,

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava