dolenjska

Minister Židan obiskal kmete v Suhi krajini

13.4.2018 | 11:25 | Besedilo in fotografije: R. N.

Žužemberški župan Franc Škufca, državna sekretarska na kmetijskem ministrstvu Tanja Strniša in kmetijski minister Dejan Židan 

Žužemberški župan Franc Škufca, državna sekretarska na kmetijskem ministrstvu Tanja Strniša in kmetijski minister Dejan Židan 

Posveta so se udeležili številni lastniki kmetij.

Posveta so se udeležili številni lastniki kmetij.

Minister Židan obiskal kmete v Suhi krajini

Žužemberk - Zaradi kraških značilnosti je na območju Suhe krajine kmetovanje težko, kajti teren je razgiban, povrhu vsega pa imajo kmetje parcele v številnih kosih, je dejala državna sekretarka na kmetijskem ministrstvu Tanja Strniša, ki se je včeraj v Žužemberku skupaj z ministrom Dejanom Židanom udeležila posveta o trenutnem stanju kmetijstva, na katerega so prišli tudi lastniki kmetij s tega območja.

»Kmetije v Suhi krajini niso zaokrožene, zato bi bilo treba naredit komasacije, zaokroževanje in menjave zemljišč. S tem bi bila paša lažja in bolj ekonomična,« je poudarila Strnišatova. Dejala je, da si želijo, da bi kmetijstvo tukaj ostalo vsaj v takšnem obsegu, kot je sedaj, da ne bo prišlo do nadaljnjega zaraščanja območja. Po njenih besedah so kmetijske dejavnosti v Suhi krajini raznolike, zagotovo pa je živinoreja prva panoga.

Na posvetu so izpostavili predvsem problematiko tamkajšnjih kmetovalcev in se dotaknili trenutnega stanja. »Zadnji dve leti sta za slovensko kmetijstvo težki, ker se naravne nesreče vrstijo leto za letom. Ukrepamo tako, da zagotavljamo likvidnost z zelo hitrimi izplačili in izjemno dobro črpamo evropski denar,« je dejal Židan in dodal, da država z različnimi ukrepi spodbuja kmetijstvo. »Pomagamo s plačili za območja z omejenimi možnostmi za kmetovanje ali tako imenovanimi OMD plačili. To pomeni, da kmetom, ki kmetujejo na takšnih območjih, del dodatnih stroškov refundiramo. Za lansko leto smo plačila OMD izplačali že v lanskem letu,« je med drugim pojasnil minister in predstavil tudi prihodnje usmeritve nove kmetijske politike. »Pogovori o novi kmetijski politiki že potekajo. Ena glavnih usmeritev slovenske države je, da imamo dodatna financiranja za področja, kjer se težko kmetuje. Takšnih področij pa je v Sloveniji 75 odstotkov.« 

»Počaščeni smo, da sta našo občino, kjer je kmetijstvo oteženo, obiskala minister in državna sekretarka. Tako smo lahko iz prve roke slišali, kaj je bilo na področju kmetijstva doslej narejenega in kakšne so usmeritve za naprej. To je predvsem za takšen način kmetovanja, kot ga imamo v občini Žužemberk, zelo pomembno,« je povedal župan Franc Škufca.

Pred posvetom sta minister in državna sekretarka obiskala tudi kmetijo mladega prevzemnika Milana Kelšina.

‹ nazaj

Galerija (14)

IMG_0608
IMG_0617
IMG_0619
IMG_0621
IMG_0628
IMG_0629
IMG_0630
IMG_0635
IMG_0636
IMG_0640
IMG_0641
IMG_0643
IMG_0644
IMG_0648

Komentarji (22)

13.4.2018 7   (7)   (0)   OceniSonce 
V času službe dela volilno kampanjo za svojo stranko in sekretarko Strnišo. Kdo je plačal za to? Ministrstvo za kmetijstvo ali SD?
13.4.2018 4   (4)   (0)   Ocenisanjamm 
A to so bili ti izbranci, ki so jih vabili, pa super "pošten" župan Škufca. Ta pravi so se našli skupaj.
13.4.2018 2   (2)   (0)   Ocenia kdo ve 
zakaj je bila stvar zaprta?
13.4.2018 8   (8)   (0)   Ocenisinka 
A ta Strnišetova se zdaj nekaj začela kazat, ko so pa uničevali Gozdno na Dolenjskem pa kje je bila...tiho kot miš. Ta samo za sebe zna delat, bog se pazi, če bo to izvoljena...
13.4.2018 6   (6)   (0)   Oceniblef 
Židan zdaj kritizira in opozarja na vse, kar je narobe, hkrati pa je bil član vlade skoraj 4 leta, še prej tudi pri Pahorju in Bratuškovi. Rezultati?
14.4.2018 1   (1)   (0)   OceniTeran 
Vse , da bi bli pri koritu ,nazalost pa vse dobro uničujejo
14.4.2018 1   (1)   (0)   Ocenitrotelj vse sliši 
Sem nekaj slišal, da jim je ROVO z pritožbo zablokiral nadaljnjo pridobitev dokumentacije za izgradnjo regionalnega gasilskega poligona v kamnolomu ali pridobitev EU sredstev in apeliral na nepravilnosti pri izgradnji Suhokranjskega vodovoda, to pomeni, da se občina lahko obriše pod nosom zaradi nepravilnega ravnanja z odpadki ali ostane brez uporabnega dovoljenja, ki je pogoj za končno izplačilo EU sredstev...
14.4.2018OceniSpraševalec 
Ne vem kaj sploh bo v tistem opustelem kamnolomu Klek, pravijo, da gre tam skozi cesta, ja glede Suhokranjskega vodovoda pa se govori, da so visoko zabredli, požrešnost je tista, ki sama izdaja napake.
15.4.2018OceniAleš 
Trotelj vse sliši, lahko poveš kdo ali kaj je ta ROVO, ki ga omenjaš. Spraševalec, zanimive informacije imaš. Lahko poveš, zakaj so zabredli pri vodovodu?
15.4.2018 3   (3)   (0)   Ocenikako je s tem 
Iz Žužemberka so šli nato na predvolilni izlet še v Šentjernej in Šmarjeto. Sta gospod Židan in gospa Strniša te stroške poravnala iz lastnega žepa?

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava