gospodarstvo

Adria Mobil: Komaj dohajajo naročila

1.5.2018 | 14:05 | Boris Blaić

Foto: spletna stran Adrie Mobil

Foto: spletna stran Adrie Mobil

Novo mesto - Skupina Adria Mobil je tudi lani poslovala zelo uspešno. Ustvarila je skoraj 417 milijonov evrov prihodkov, kar je 17 odst. več kot leta 2016, in imela pri tem 38,5 milijona evrov čistega dobička, ki je za 37 odst. višji od predlanskega.

Rast, sploh na področju prodaje avtodomov, bi bila lahko še višja, če ne bi Adria zaradi premajhnih tehničnih zmogljivosti celo leto poslovala v zelo zaostrenih razmerah. Zaradi omejenih kapacitet se je njen delež na trgu avtodomov celo nekoliko zmanjšal (znašal je 5,6 odst.), medtem ko se je tržni delež na trgu prikolic nekoliko okrepil in znaša 6,6 odst. Kot je v poslovnem poročilu za leto 2017 zapisala generalna direktorica družbe Sonja Gole, je strateški cilj Adrie Mobil preseči 7-odst. delež na evropskem trgu počitniških vozil.

»Adrijini načrti so ambiciozni, a realni ter v skladu z rastjo celotnega evropskega trga počitniških vozil, ki sicer v zadnjih dveh letih in pol beleži visoke stopnje rasti,« pravi Goletova in dodaja, da njihova poglavitna naloga zdaj postaja obvladovanje hitre rasti s ciljem zagotavljanja kakovostne oskrbe kupcev.

Ker analize trga kažejo, da se bo trend naraščanja naročil še stopnjeval, so v Adrii že lani nabavili nov CNC-rezkar, s katerim jim je uspelo dvigniti storilnost proizvodnje karoserijskih elementov, da pa bi se izognili nadaljnjemu zastajanju in ozkim grlom v tem delu proizvodnje, so sprejeli tudi odločitev o gradnji dodatne linije karoserijskih elementov, ki bo predvidoma končana letos.

Od večjih naložb velja omeniti še klimatsko komoro, ki jo je Adria Mobil uredila lani, namenjena pa je preizkusom energetske učinkovitosti njenih produktov v najbolj ekstremnih temperaturnih razmerah (od –40 do +60 stopinj Celzija).

V skupini je bilo ob koncu lanskega leta sicer zaposlenih 1.721 oseb, kar je sto več kot ob koncu leta 2016, januarja pa so na osrednji lokaciji v Novem mestu, kjer v proizvodnji dela okoli 650 delavcev, uvedli še popoldansko izmeno.

‹ nazaj

Komentarji (8)

2.5.2018OceniJanez 
Naj nabavijo se klimatsko komoro za celotno proizvodnjo. Naj uredijo hlajenje. Prihaja poketje,da ne bo spet v proizvodnji savna.
2.5.2018 1 (1) (0)OceniŽiga 
Janez, Predvidevam da niste del zaposlenih dokler pišete take izjave. Naj vas podučim da proizvodnja JE klimatizirana in v njej dovolj hladne, pitne vode, ki je brezpogojno dostopna vsem delavcem. Nesmiselno je trositi ne verodostojne izjave :)
2.5.2018OceniJože Cvelbar 
Kakšne so plače?
2.5.2018—   (1) (1)Ocenikoščak 
Plače so minimalne, dela se 9 ur med tednom ( določeni imajo dve izmene), tudi 12 ur + vse sobote so delavne tako da vročina v proizvodnji je še najmanjši problem ;)
2.5.2018 1 (2) (1)Oceninovomeščanka 
Bravo Žiga za tvoj komentar Gos.Janezu.Gos.koščak tudi jaz sem zaposlena že 18 let v Adriji in če so naročila je treba delat dodatno eno uro plus ena dodatna sobota,ker so plačane nadure.Zdaj ko prihajajo veliko novih delovcev v proizvodnjo samo jamrajo.Mi starejši delavci smo morali tudi velikokrat delati po 9urnik in 12urnik pa se nismo pritoževali.
2.5.2018—   (1) (1)Ocenikoščak 
seveda jamrajo saj jim je delo ki ga bodo opravljali opisano čisto drugače kot imajo to navedeno v pogodbi. Meni ni problem delati uro več med tednom samo vsako soboto v mesecu pa ne ker imam družino in ostalo delo ( v maju delamo vse 4 sobote) pa se mi ne bo pri plači poznalo čisto nič ( 700 eur ) kakor koli obrnem.
2.5.2018OceniGosenica biba 
Bravo g. Ziga. G. Janez klima je, tako da ne vidim problema. Se popolnoma strinjam, da delavnik ni cisto vsakemu pisan na kozo. Zaposlena sem kratek cas v Adrii, ni mi zal. Zal mi je samo to, da delamo vse sobote, ja tudibsama.imam dva otroka, ki me potrebujeta. Place bi bile lahko visje, nadure se poznajo malo, a vseeno. Hvala bogu da imamo sluzbe, da si lahko vsaj osnovne stvari privoscimo. Za luksuz bo pa treba upostevati: kamen na kamen palaca, dinar na dinar pogaca.
2.5.2018Oceni2207rambo 
Koščak ne bluzi in ne lupaj gluposti prosim😴

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava