dolenjska

V nedeljo Jane's walk po Trdinovi ulici

4.5.2018 | 18:10 | I. Vidmar

Jane's Walk (Foto: I. V./arhiv DL)

Jane's Walk (Foto: I. V./arhiv DL)

Novo mesto - Društvo arhitektov Dolenjske in Društvo krajinskih arhitektov bosta v nedeljo ob 16. uri v Novem mestu pripravila že tradicionalni sprehod Jane's walk, ki bo tokrat potekal po Trdinovi ulici, ulici, ki ime po tem z Novim mestom tako zelo povezanim pisateljem ni dobila naključno, saj jo je prav po tej ulici z Glavnega trga in prek takrat novega Kandijskega mosta pogosto mahnil na njemu tako ljube Gorjance med Podgorce, s katerimi se je tako rad družil.

Marsikatero hišo pa tudi grmski grad in kapelo božjega groba je opazoval v svojem času tudi Janez Trdina in nekateri od teh objektov se niso kaj veliko spremenili, le da so nekoliko starejši in bolj zanemarjeni, spet drugi so že zdavnaj spremenili svojo tedanjo podobo ali pa jih ni več.

Zborno mesto je tokrat na makadamskem parkirišču v Kandiji, kjer si do udeleženci ogledali objekte in vrt gostilne in nekdanjega hotela Kandija oziroma Windischerja, kot so mu po nekdanjih lastnikih rekli meščani. Ob Osnovni šoli Grm se bodo pogovorili o izkušnjah z njihovim Pešbusom, ki je zgleden primer uveljavljanja trajnostne mobilnosti, ogledali pa si bodo tudi spremenjeno podobo šolske stavbe po njeni energetski prenovi. Na poti do božjega groba bo priložnost za ogled stare soseske z starimi vilami pa nekaterimi novogradnjami in prenovljenimi stavbami.

Po ogledu prenovljene evangelijske cerkve in bližnje domačije, ki je tudi spomenik kulturne dediščine, se bo sprehod zaključil na območju gradu Grm, kjer bo pogovor tekel o problematiki rabe in prenove gradu, parka ob gradu in nekdanjih vrtov.

Kot pravijo organizatorji, so urbani sprehodi Jane’s Walk približno uro in pol dolgi vodeni sprehodi po mestnih četrtih, ki ozaveščajo o pomenu pešačenja po vsakdanjih opravkih in poudarjajo učinek, ki ga imajo lahko pešci na urejanje mestnega prostora. Namenjeni so povezovanju prebivalcev s sosedi in sosesko in spodbujanju pripadnosti območju bivanja. Obenem sprehodi odpirajo priložnost za pogovor o težavah, s katerimi se stanovalci dnevno soočajo, ter omogočajo oblikovanje pobud, kako soseske narediti privlačnejše in prijetnejše za življenje. Jane's walk se imenuje po pisateljici in urbani aktivistki Jane Jacobs. Prve tovrstne sprehode so pripravili leto po njeni smrti leta 2007 v Torontu v Kanadi, urbani aktivisti pa jih zdaj že po vsem svetu pripravijo prvi konec tedna v maju.

‹ nazaj

Komentarji (14)

5.5.2018 6 (7) (1)OceniDržavnoproračunski aktivisti 
Namesto da se hvalijo se lahko ti mestni arhitekti vsi skrijejo, kakšno sramoto so iz mesta naredili.
5.5.2018 5 (5) (0)OceniNM 
Če lahko rečemo da pred temi tako im. "strokovnjaki arhiteki" niso veliko postorili po mestnem jedru kot takem, lahko tudi zatrdimo da so ti današnji mesto popolnoma zdeformirali, zablokirali in naredili kaos ter neprepoznavnost urbane sredine VSAKEMU TUJCU ki se te dni potika tukaj okoli. verjetno ni nič jasno .. Kakšna diletantska nestrokovnost in pomanjkanje pameti!
5.5.2018 4 (5) (1)Oceniopazovalec 
Glede na trenutno stanje mesta in prometni kaos, res ni razloga za neko zadovoljstvo. Če bo ostalo pri tem, da bo mestno jedro v celoti zaprto za promet, zadovoljstva pri večini tudi pozneje ne bo. Žal. Upajmo, da bo prevladal razum in ne kaprici vplivnih posameznikov.
5.5.2018 2 (3) (1)Ocenidolenjc123 
predhodnika sta v komentarjih zelo kritična. Vprašanje je ali sta kritična upravičeno ali neupravičeno? Meni se tudi postavi vprašanje zakaj se arhitekti sprehajajo naokrog kot šolarčki. Ko bi vsaj vzeli s saboj kake šolarčke in jim poljudno kaj razlagali o arhitekturi. Kot sta komentirala predhodnika, namesto da bi ti arhitekti nekaj postavili, se infantilno sprehajajo kot šolarčki. Pa niso infantilni samo ti trije gospodje arhitekti na sliki, večina njihove generacije je pridaničev. Potem pa imajo celo pogum pridigati svojim otrokom kakšna zanič x,y generacija so.
5.5.2018 2 (2) (0)OceniMIha 
Nova občinska postava bo odprla mestno jedro zopet za promet! In poskrbela da se prometni kolaps v Nm ter okolici zmanjša. Naslednja poteza morajo biti obvoznice in tranzit skozi vpadnice v mesto. Glancanje cest in brušenje granitnih kock ni prioriteta prometnega sistema NM! Storjeno bo tisto kar občani pričakujejo, da bi moralo biti storjeno...torej večinoma kontra od tega kar se sedaj počne! In to ne iz kaprica, temveč iz potrebe in skrbi za razvoj našega kraja, ter zadovoljstva vseh občanov MONM !!!
5.5.2018 2 (2) (0)Ocenijože 
Miha to si sicer dobro povedal, vendar mislim da bodo z Glavnim trgom pohitrili in ga končali do novih volitev. Kocke bodo pa tako položene da ne bodo dopuščale kakšne večje obremeitve, kot je naprimer teža avtomobila, kaj šele kombija ali tovornjaka. Temu primerno bo zadeva ostala takšan kot je ali pa bodo morali ponovno razkopavati kocke zaradi ojačitve podlage.
5.5.2018—   (1) (1)Ocenisanjač 
Ker obvoznic še nekaj časa ne bomo videli in ker le-te ne bodo rešile problema z notranjim transportom po mestu, podajam nekaj predlogov za izboljšanje pretočnosti prometa v samem mestu. Novomeški Glavni trg je eden izmed največjih trgov v Sloveniji zato mislim, da je zadosti prostora tako za cesto kot za korzo. Levi del trga se uporabi za pločnik in cesto, to vse skupaj zavzame 4 metrov širine za promet. Glede na to, da ne bi bilo več parkirnih mest, se vsa ostala površina lahko uporabi za korzo. osebno bi med cesto dodal še zeleni pas, ki bi ločil cesto od sprehajališča. To se da še vedno realizirati glede na to, da je trg kompletno razrit. Brez te ceste mesto nima perspektive. Mesto nujno rabi vsaj to cesto. Dodatno bi se dalo pretočnost še spremeniti s spremembo križišč v rondoje. Vsa tri zaporedna križišča (oba pri šmihelskem mostu ter tistega pri NLB) bi se spremenilo v rondoje. Prostora za to spremembo je zadosti - rondoji bi lahko imeli normalne radije. Tako kot je sedaj je slabo zamišljeno. Kombinacija rondoja in križišča ne gre skupaj. Na ta način bi se pretočnost rešila vsaj od Šmihela do Bršlina.
5.5.2018 5 (5) (0)OceniŠala-bajzer 
S veliko težavo se bo urejalo trenutni promet, ker nobeden od arhitektov ne pozna drugega kakor kocke in kanalete. Spomeničarji pa tako delajo samo sami zase. V nm manjka intelekta, raznorazni študentje pa to niso.
5.5.2018 5 (5) (0)OceniNM 
šala bajzer +10 , sanjač, jože - podpišem se pod vaša besedila. natanko tako je kot pišete.Trenutno Stanje namreč. Porazno, katastrofalno. Opcije v takem stanju - vsesplošni prometni in drugačen potop NM. Žalostno in hkrati maloumno delovanje s pozicije moči tistih, ki odločajo..
5.5.2018–4 (2) (6)OceniJan 
Prav je da je Glavni trg zaprt. Zaprti bi bilo potrebno še Rozmanovo do Novega trga, Florjanov trg in Sokolsko ulico. Ter del Šmihelske od interne bolnice do parkirišča glavne bolnice. Komur se ne da it peš ali s kolesom, naj uporabi javnk prevoz. V kolonah avtov redkl vidiš več kot eno osebo v vozilu. Podgursko razkošje.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava