novice

Volitve'18: Kandidature vložilo 25 strank

4.5.2018 | 11:30 | STA

Volitve'18: Kandidature vložilo 25 strank

Ljubljana - Kandidatne liste za junijske predčasne državnozborske volitve je do polnoči, ko se je iztekel rok, vložilo 25 strank oziroma list, od tega 22 v vseh osmih volilnih enotah. Kandidature sicer še niso potrjene, volilne komisije volilnih enot bodo njihovo zakonitost preverjale v prihodnjih dneh.

Kandidatne liste so v vseh volilnih enotah vložile vse parlamentarne stranke: SMC, SDS, DeSUS, SD, Levica, NSi in Stranka Alenke Bratušek. Prav tako v vseh enotah bodo volivce poskušale prepričati stranke Lista Marjana Šarca, Dobra država ter Andrej Čuš in Zeleni Slovenije. V državni zbor se bosta poskušali vrniti nekoč parlamentarni stranki SLS in SNS, ki imata kandidate prav tako v vseh volilnih enotah.

Na tokratnih volitvah se bosta za naklonjenost volivcev potegovali tudi dve skupni listi dveh strank: Kangler&Primc - Združena desnica ter koalicija Združena levica in Sloga. Obe listi sta kandidature vložili v vseh osmih volilnih enotah.

Med zunajparlamentarnimi strankami so kandidatne liste v vseh volilnih enotah vložile Solidarnost, Piratska stranka Slovenije, Stranka slovenskega naroda, Gospodarsko aktivna stranka in Zedinjena Slovenija. Na tokratnih volitvah bo sodelovalo tudi nekaj novih strank. V vseh volilnih enotah so kandidatne liste vložili Lista novinarja Bojana Požarja, GibanjeSkupajNaprej in Za zdravo družbo.

Socialistična partija Slovenije je liste vložila v vseh volilnih enotah z izjemo volilne enote Maribor, stranka ReSET v volilnih enotah Celje, Maribor in Ptuj, stranka Naprej Slovenija pa le v volilni enoti Kranj.

Kljub napovedim pa kandidatnih list niso vložili v strankah LDS, Novi Socialdemokrati in Davkoplačevalci se ne damo več. Bo pa predsednik te stranke Vili Kovačič kandidiral na listi Bojana Požarja, je razvidno iz Požarjeve objave na družbenem omrežju Twitter.

Kandidatne morajo prestati še postopek preizkusa zakonitosti. Tako bodo volilne komisije volilnih enot v naslednjih dneh vložene liste kandidatov pregledale in ugotovile, ali so določene v skladu z zakonom. Če liste izpolnjujejo vse zakonske pogoje, jih volilne komisije potrdijo, v nasprotnem primeru pa zavrnejo.

Volilne komisije posameznih volilnih enot pa morajo v skladu z rokovnikom DVK seznam potrjenih list kandidatov v volilni enoti po izžrebanem vrstnem redu sestaviti do 13. maja.

Seznam list kandidatov po volilnih enotah in sezname kandidatov, o katerih se glasuje v posameznih okrajih, bo DVK javno objavila do 18. maja.

Število vloženih kandidatnih list na tokratnih volitvah sicer ni rekordno, saj jih je enako število, torej 25, nastopilo na prvih državnozborskih volitvah leta 1992. Na vseh drugih volitvah je bilo število kandidatnih list nižje.

‹ nazaj

Komentarji (47)

4.5.2018 15 (19) (4)OceniGAS-Kobe 
GAS za vse nas! Gospodarno Aktivno Složno! Zahvala vsem podpornikom. Z vašo pomočjo bo GAS-gospodarsko aktivna stranka nastopila v vseh volilnih enotah.V VE Novo mesto ste nam podpisali skoraj 4 x več obrazcev podpore kot je zahtevano z zakonom. Hvala!
4.5.2018 14 (18) (4)OceniGAS-Kobe 
Prvi dan v vladi bomo znižali trošarine na gorivo za 8 centov. Sedaj vsi SLO državljani plačujemo več. SLO dobi ca.80 mio manj. Predstavniki globoke države pa si skupaj z naftnimi trgovci sosednjih držav polnijo žepe. Gospodarmo Aktivno Složno!
4.5.2018–4 (3) (7)OceniLDS 
Ma ti pod gasom, ne boš nartedil nič, ker ne boš izvoljen nikamor. Pa svoje komentarje limaj na svojo stran, ne po dolencu limat te svoje propagande in obljube, ki ne bi bile nikoli izpolnjene in tudi ne bodo ...
4.5.2018–3 (2) (5)OceniRotovec 
Za take ni prostora na Rorovžu, ker tu se zbira samo elita.
4.5.2018 16 (18) (2)OceniGAS-Kobe 
Enim se že hlače tresejo.GAS-a se bojijo do te mere, da so številni mediji objavili lažno novico, da je GAS vložil kandidaturo le v 7 enotah,kljub temu da so vsi podatki objavljeni na DVK in je evidentno, da je GAS vložil kandidature v vseh VE ponekod celo med prvimi.
4.5.2018 9 (10) (1)OceniURBAN 
Tako je! GAS bo pometel z okostnjaki zadnjih 20 let v MONM! Zato se strici in tete hobotniške tega bojijo.Narod bo prepoznal RESNICO! Laž bo po prstih dobila.Še je čas da se priključite državljanke in državljani, občanke in občani MONM, skupno proti nesposobnežem, barabam, lopovom in manipulatorjem...!
4.5.2018–1 (1) (2)OceniJan 
Ste eni tolk po GASom, da mešate parlamentarne in občinske volitve? Štiribrzinc, pogon na šmarnico?
4.5.2018 6 (6) (0)OceniURBAN 
GAS še ni ustrelil niti 10 % svojih metkov.:) Rafal bo na vrsti od septembra dalje, vmes so to le posemezni streli :):);:) Okostnjaki Novomeški na vrsti ste kmalu.
5.5.2018OceniKika 
Mediji so objavili podatke o vloženih listah se preden se je rok iztekel, tako da so zato imeli podatek o sedmih volilnih enotah. Zdaj ko imajo vse podatke, so jih objavili celovito. Sicer pa res glede na napisano, je potrebno malce umiriti strasti, pa spremeniti način komunikacije, ker se nihče ne bo streljal, ne tako in ne drugače. Ustrelite lahko le kakšnega kozla, v prenesenem pomenu torej kakšno ponesrečeno izjavo. Kot je že nekdo napisal, tu gre za parlamentarne in ne za lokalne volitve, tako da za MNOM energijo prihranite do takrat. Nisem ne za leve ne za desne, vsi smo ljudje, dihamo isti zrak in želimo zdravo in mirno živeti. Zato bom volila GibanjeSkupajNaprej, ki ima jasne cilje ter dober namen. Temelj države so državljani, in poskrbeti moramo, da ti temelji ostanejo zdravi. Le tako bomo lahko tudi to našo lepo malo državo ohranili v dobri kondiciji za prihodnje rodove.
5.5.2018 2 (2) (0)OceniNM 
Draga Kika kot je videti se dobro spoznaš v politični PR:) no, potem zastopiš, da tako kot zastopaš ti tvoje predstavnike,tudi ostali počasi odkrivajo svoje karte. Kar se tiče umiritve je sicer nasvet po mojem subjektivnem mnenju nepotreben, sveda upoštevajoč dejstvo, da je ob vsem tem streljanju Kozlov zadnje 4 leta v NM, stanje PRESENETLJIVO lepo "umirjeno":):) - tega obdobja je definitivno - konec. Pričakujem, da bo vsesplošno stanje med prebivalci MONM precej turbolentno ob dnevih in mesecih, ki so pred nami. Za kozle me pa ne skrbi, ustrelili se bodo sami, karkoli že to pomeni:)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava