kronika

FOTO: Gasilci Mikca našli v sosednjem poslopju, bil je močno opečen

6.5.2018 | 14:30 | Foto in tekst: Janja Ambrožič

Hiša Mikčevih (na vrhu hriba) je nekoliko odmaknjena od ostalih zgradb v soseščini. Na prvi pogled je videti le uničeno ostrešje, a gasilci pravijo, da je ogenj močno poškodoval tudi notranjost.

Hiša Mikčevih (na vrhu hriba) je nekoliko odmaknjena od ostalih zgradb v soseščini. Na prvi pogled je videti le uničeno ostrešje, a gasilci pravijo, da je ogenj močno poškodoval tudi notranjost.

Sveti Vrh - Že zjutraj smo poročali o tem, da je sinoči zagorela stanovanjska hiša na Svetem Vrhu v Občini Mokronog-Trebelno in da sta se v požaru dve osebi poškodovali. Ko smo se danes mudili tam, so domači rekli, da izjav za medije ne bodo dajali.

Vodja intervencije Peter Železnik iz PGD Mokronog je za Dolenjski list povedal, da so jih o požaru obvestili iz centra za obveščanje, takrat so jih tudi opozorili, da naj bi ena oseba polila vnetljivo tekočino in tako zažgala stavbo.

"Ko smo prišli tja, je ostrešje že pregorelo, smo pa ugotovili, da je najverjetneje začelo goreti v spalnici," je pojasnil in dodal, da so takoj začeli z zunanjimi napadi in preiskovanjem notranjosti, saj so vedeli, da je ena oseba pogrešana.

"Zunaj je bila že ena poškodovana oseba, to je bila žena, za moža se pa ni vedelo, kje je, zato smo ga iskali. V hiši ga nismo našli, je pa bil v sosednji zgradbi, kjer je sicer tudi seno. Bil je močno opečen, a je k sreči kazal znake življenja in se je odzival," je še povedal Železnik in dodal, da so reševalci najprej odpeljali žensko, potem pa še moškega.

"Hiša je popolnoma uničena, a ker je nekoliko odmaknjena od drugih zgradb, okolica ni bila ogrožena," je še povedal vodja intervencije in dodal, da je posredovalo 23 gasilcev PGD Mokronog in sedem iz PGD Trebelno.

Vašani Svetega Vrha, s katerimi smo govorili, so bili šokirani, da se je to zgodilo v njihovi soseščini. Izvedeli smo, da gre za zakonca Mikec, oba naj bi bila stara okoli 65 let.

"Sicer živita sama, včeraj pa je bil pri njiju sin z družino. Cel dan so nekaj delali. Kdo bi si mislil, da se bo delovna akcija tako končala," je rekel eden od sosedov.

Alenka Drenik s PU Novo mesto je povedala, da preiskava še poteka, zato lahko več informacij z njihove strani pričakujemo v prihodnjih dneh.

Dodano ob 16.50

Na članek smo dobili komentar, v katerem je bralec opozoril: "Na urgenci v NM naj rajši povedo, zakaj niso za gospoda poslali posebnega prevoza in so domačini morali čakati, da se je rešilec, ki je medtem že peljal gospo na urgenco, vrnil. Prosim, da novinarji raziščete to in poiščete odgovorne. Pri tako hudih opeklinah šteje vsaka minuta!"

Nemudoma smo se obrnili tako na pristojne v Urgentnem centru Splošne bolnišnice Novo mesto, kot tudi na Zdravstveni dom Trebnje, saj je bilo iz poročila regijskega centra za obveščanje razvidno, da so poškodovana v bolnico prepeljali reševalci nujne medicinske pomoči iz Zdravstvenega doma Trebnje.

Predstojnik Urgentnega centra Splošne bolnišnice Novo mesto Bojan Kostić je v nekaj minutah poslal naslednji odgovor: "Nujni reševalni prevozi niso v pristojnosti Urgentnega centra SB Novo mesto. Nujne reševalne prevoze izvajajo zdravstveni domovi na svojem območju. Število nujnih vozil oziroma prehospitalnih enot je omejeno, ponavadi je to ena ekipa za določeno območje, ki v primeru, da je že na intervenciji, ne more istočasno prevzeti še ene urgence na terenu. Podobne težave se rešujejo s pomočjo prehospitalne enote iz sosedne regije, kadar je to možno oziroma če ta ni na intervenciji."

Pojasnil je še, da se bo z vzpostavitvijo dispečerskega centra v Ljubljani aktivacija in koordinacija prehospitalnih enot izvajala bolj učinkovito, je pa po njegovi oceni treba tudi okrepiti prehospitalne enote.

Dodano 7. maja ob 8.10

Mag. Vera Rozman, direktorica Zdravstvenega doma Trebnje konkretnega primera ni želela komentirati, ker ga, kot je zapisala, ne pozna. »Bi pa pojasnila organizacijo dela službe NMP. Zdravstveni dom Trebnje ima po Pravilniku o službi nujne medicinske pomoči organizirano eno ekipo z enim vozilom za 20.000 prebivalcev. V ZD Novem mestu pa imajo za 80.000 prebivalcev določeni dve ekipi, in sicer eno prehospitalno enoto in eno nujno reševalno vozilo.

Ko je trebanjska ekipa zasedena, preko centra za obveščanje o tem obvesti ekipo NMP Novo mesto, da je pripravljena za morebitno sočasno intervencijo. Seveda se pogosto zgodi, da so tudi njihove ekipe zasedene. Ekipa Trebnjega in ekipa Novega mesta sta v stalnem kontaktu. Ob sočasni intervenciji zdravnik opravi triažo in potem se ekipi dogovorita, kako nujna je intervencija in katera prosta ekipa bo prva prišla na teren. Če je npr. novomeška ekipa v Dolenjskih Toplicah, je velika verjetnost, da bo prej na razpolago ekipa Trebnjega. Zdravnik na podlagi informacij, ki jih dobi od klicočih, oceni, ali je možno, da pacient počaka na matično ekipo. Če ekipa Novega mesta odide na teren na področje Trebnjega, 80.000 prebivalcev ostane brez reševalnega vozila in zdravnika, kar je zelo veliko tveganje (denimo v primeru infarkta niti bolniki, ki so v neposredni bližini bolnice, nimajo nobene možnosti za preživetje).

Ekipe nujne medicinske pomoči morajo stalno tehtati, kateri primer je bolj nujen oziroma kako veliko tveganje je, če gredo na oddaljeni teren. Nikoli pa ne odklonijo pomoči. Iščejo najbolj optimalne rešitve za vseh 100.000 prebivalcev. Verjamem, da je za tistega, ki kliče NMP vsaka sekunda dolga in da je težko prenašati bolečine ter negotovost. Vendar moramo upoštevati, da so potrebe velike in da če čakanje ne poslabšuje stanja, mora žal kašen pacient tudi počakati. Kapacitete so določene s Pravilnikov o službi nujne medicinske pomoči in toliko ekip ZZZS tudi plača. Tudi če bi v sistem dodali nove ekipe, bi se še vedno kdaj pojavile sočasne intervencije, ko bi nekdo noral počakati. Nobena družba pa ni tako bogata, da bi si lahko privoščila eno ekipo na npr. 2000 prebivalcev.«

Prebivalcem priporoča, da v čim večji možni meri tudi nujne paciente pripeljejo do prve zdravstvene ustanove ali urgentnega centra. »S tem bodo ekipe na razpolago tistim, ki jih neobhodno potrebujejo,« je še dodala.

‹ nazaj

Komentarji (7)

6.5.2018 2 (2) (0)OceniMiha83 
Na urgenci v NM naj rajši povedo zakaj niso za gospoda poslali posebnega prevoza in so domačini morali čakati da se je rešilec, ki je medtem že peljal gospo na urgenco, vrnil? Prosim, da novinarji raziščete to in poiščete odgovorne. Pri tako hudih opeklinah šteje vsaka minuta!
6.5.2018OceniJanja Ambrožič 
Miha83, hvala za vaš komentar. Pristojnim sem že poslala vprašanje. Janja Ambrožič
6.5.2018 1 (1) (0)OceniBralka 
Odgovor zdravstvene ustanove navdaja s strahom ... a imajo samo eno reševalno vozilo? A ni bilo mogoče na pomoč poklicati še kater drug ZD? ma, pejte se solit ...
6.5.2018 3 (3) (0)OceniBralka1 
A postaja naš zdravstveni sistem samemu sebi namen? Še dober da gasilci nimajo takšnih težav in niso regijsko omejeni.
6.5.2018 3 (3) (0)Ocenijanko 
Hvala za vsak rešen primer urgenci v Novem mestu, velika graja pa za splošno slabo delo in govorim iz lastnih izkušenj. To je postala ambulanta za določene sloje naše družbe in mislim da vsi vemo katere.
10.5.2018 1 (1) (0)OceniJože Košir 
To pa drži kot piše. Urgenca je polna etničnih prebivalcev, bi človek pomislil, da jih več kot naših. Dvomim, da imajo toliko nujnih poškodb. Prosim, če se lahko tudi to malo razišče,
10.5.2018 3 (3) (0)OceniAnica 
Res je ciganov je na urgenci za cel kombi eden pride zaradi malenkosti z njim pa se pet drugih. Varnostnike nabavite da bo red

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava