gospodarstvo

Ob odprtju v Brestanici Pahor pozval k razmisleku o jedrski prihodnosti

21.5.2018 | 20:45 | B. B.

Delovanje in pomen brestaniške eketrarne sta po svečanem odprtju novega plinskega bloka predsedniku Borutu Pahorju predstavila direktor TEB Tomislav Malgaj (levo) in direktor Gen energije Martin Novšak. (Foto: B. B.)

Delovanje in pomen brestaniške eketrarne sta po svečanem odprtju novega plinskega bloka predsedniku Borutu Pahorju predstavila direktor TEB Tomislav Malgaj (levo) in direktor Gen energije Martin Novšak. (Foto: B. B.)

Brestanica - V Termoelektrarni Brestanica (TEB) so svečano odprli nov plinski blok (PB 7), s katerim so končali prvi del razvojnega projekta zamenjave treh najstarejših plinskih blokov (PB 1-3).

Nov plinski blok, za katerega je tehnološko opremo dobavi Siemens, so začeli graditi aprila 2016, za naložbo v skupni vrednosti nekaj manj kot 35 milijonov evrov so namenili 70 odstotkov lastnega denarja in razliko pokrili s posojili.

Nov plinski blok ima 53 MW razpoložljive moči, tako da imajo v TEB trenutno na voljo 350 MW moči. PB 6 je s polletnim poskusnim obratovanjem pričel konec marca, v stavbi, kjer stojita turbina in generator šestega plinskega agregata, pa sta že pripravljena tudi prostor in infrastruktura za sedmi plinski agregat. Z njim bi nadomestili moč treh agregatov iz sredine sedemdesetih let, ki sicer še delujejo, a so pri koncu svoje tehnične življenjske dobe. Odločitev o gradnji sedmega bloka bo lastnik TEB, to je Gen energija, predvidoma sprejel do konca letošnjega leta.

S tehnološko nadgradnjo bo TEB obdržala in utrdila vlogo pomembnega ponudnika sistemskih storitev, to je predvsem zagotavljanje terciarne rezerve ob izpadih proizvodnih enot ali drugih motenj v nacionalnem energetskem sistemu in možnosti zagona NEK brez zunanjega napajanja.

Slavnostni govornik na odprtju je bil predsednik republike Borut Pahor, ki med drugim pozval k razpravi o energetski strategiji države in k strnitvi moči za zagotovitev dolgoročne oskrbe z električno energijo. "Z odgovorom na vprašanje o rabi jedrske energije v prihodnosti ne smemo več dolgo odlašati," je poudaril.

Direktor Gen Energije Martin Novšak je ob tem povedal, da so energetiki na gradnjo drugega bloka jedrske elektrarne Krško pripravljeni že danes, želijo pa so večje podpore politike.

‹ nazaj

Galerija (15)

termoelektrarna brestanica 01
termoelektrarna brestanica 02
termoelektrarna brestanica 03
termoelektrarna brestanica 04
termoelektrarna brestanica 05
termoelektrarna brestanica 06
termoelektrarna brestanica 07
termoelektrarna brestanica 08
termoelektrarna brestanica 09
termoelektrarna brestanica 10
termoelektrarna brestanica 11
termoelektrarna brestanica 12
termoelektrarna brestanica 13
termoelektrarna brestanica 14
termoelektrarna brestanica 15

Komentarji (3)

23.5.2018Ocenivse se vidi 
Predsedniku so dokazali, kaj se da narediti brez politike, kot jo je vodil on za TEŠ 6!
24.5.2018Ocenidolenjc123 
potem so pa Predsedniku ti pomembni elektro možje rekli, daj še malo povej o drugem bloku, navduši ljudi za to super idejo, haha kakšni amaterji. Tito je bil res car za Pahorja, za jedrsko je tudi on postavil temeljni kamen in JE je otrok tistih časov ko smo bili malo bolj pomembna država. Cenovno bi si lahko privoščili kako rusko JE, kar pa se ne bo zgodilo. Zgodilo se bo to da bo obstoječa delala maksimalno kolikor se bo še dalo in potem od leta cca 2040 naprej bomo brez jedrske energije. Žalostno da novinarji nimajo o čem poročat in potem tre baba lan.
24.5.2018 3 (3) (0)Ocenimaksimov 
Zato pa je še vedno tako v Sloveniji, ko se očitne lopovščine prekrivajo in mečejo pod preprogo! S takimi politiki kot je predsednik se lahko samo selfamo, repenčimo, nastavljamo, razkazujemo in širokoustimo! Žal!

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava