dolenjska

Kako ločujejo odpadke stanovalci ul. Slavka Gruma?

24.5.2018 | 10:00 | M. M., Foto: Komunala Novo mesto

Kako ločujejo odpadke stanovalci ul. Slavka Gruma?
Kako ločujejo odpadke stanovalci ul. Slavka Gruma?

Novo mesto - Poročali smo o nedavni akciji trebanjskega komunalnega podjetja, ki je na Sokolski ulici na Mirni skupaj z medobčinskim inšpektoratom in redarstvom za Mirnsko in Temenško dolino prvič izvedlo akcijo, s katero so na skupnih zbiralnicah pri večstanovanjskih objektih pregledali, kako dosledni so ljudje pri ločevanju odpadkov. Podobno akcijo je včeraj popoldne novomeška komunala izvedla na Ulici Slavka Gruma v Novem mestu.

»V podjetju si prizadevamo izboljšati ločevanje odpadkov, ki jih zbiramo na območju osmih občin. V mesecu maju smo pričeli z akcijo pregleda vsebine zabojnikov za odpadke. Akcijo pregleda pravilnega ločevanja bomo izvedli v posameznih naseljih v vseh občinah ob prisotnosti medobčinskega inšpektorata,« so ob tem sporočili iz Komunale Novo mesto in nadaljevali, da je akcija predvsem namenjena ozaveščanju pravilnosti ločevanja odpadkov vseh občanov, »pri čemer bomo ocenili pravilnost ločevanja odpadkov in vam podali dodatne informacije o ločevanju odpadkov«

In kakšne so včerajšnje ugotovitve? Pri pregledu zabojnikov za ostanek odpadkov (mešani komunalni odpadki) – zelen pokrov na Ulici Slavka Gruma so ugotovili, da je ta vseboval okoli 85 odst. nepravilno odloženih odpadkov oz. surovin, ki jih je mogoče izločiti kot embalažo: šlo je za kartonsko embalažo mleka, sokov in omak, plastične vrečke, plastenke pijač, jogurtov, čistil in ostalo plastično embalažo, konzerve, pločevinke … Med mešanimi odpadki so torej našli veliko takih, ki so primerni za nadaljnjo obdelavo, zato sodijo med embalažo.

»Pomembno pri teh odpadkih je, da je embalaža brez vsebine, torej brez ostankov hrane in tekočin. Embalaže ni nujno potrebno oprati, je pa to priporočljivo že zaradi preprečitve smradu,« so še opozorili iz komunale.

Med mešanimi odpadki so našli tudi bananine, jabolčne, krompirjeve olupke, ostanke zelenjave ipd., ki seveda sodijo v zabojnik za biološke odpadke ali kompostnik.

Tovrstno spremljanje in izvajanje kontrol bodo nadaljevali, so še opozorili, in sicer na območju MO Novo mesto, občin Mirna Peč, Žužemberk, Straža, Dolenjske in Šmarješke Toplice, Škocjan in Šentjernej.

‹ nazaj

Galerija (4)

Kako ločujejo odpadke stanovalci ul. Slavka Gruma?
Kako ločujejo odpadke stanovalci ul. Slavka Gruma?
Kako ločujejo odpadke stanovalci ul. Slavka Gruma?
Kako ločujejo odpadke stanovalci ul. Slavka Gruma?

Komentarji (16)

24.5.2018 5 (7) (2)OceniMeščan 
Dajte raje bolj redno odvažat odpadke sedaj ko bo poletje da ne bo smrdelo tako kakor v kakšni bukarešti namesto da izvajate take akcije.
24.5.2018 2 (4) (2)OceniMojc 
Komunala placujemo tako drago poloznice pa naj vam se sortiramo odpadke haha poiscite si delavce pa naj locujejo za placo. Mi bomo pa poloznice vseeno placali. Druge nam ni....eni bido pa vsah plaçano dobilu za locevanje.
24.5.2018 6 (7) (1)OceniJan 
Kdor nima toliko kulture in ekoloske osvescnosti, da niti osnovnih odpadko ne locuje naj placa kazen. Se prenizke so. Ali naj jih pa v stanovanju trajno hrani.
24.5.2018 2 (3) (1)Ocenivaščan 
Meščan še kako potrebne so tele akcije, odpadki se pa odvažajo redno, tako da je težava zaradi tistih, ki mečejo bio v kontejnerje za preostanek odpadkov ter embalažo, pojdi kdaj mimo ekol. otokov pa boš videl kaj se nahaja v smrdlj. vrečah!!!
24.5.2018Oceninn 
Sej se ve kdo stanuje na slavki
24.5.2018 2 (2) (0)Oceniopazovalec 
ŽALOSTNO.. Eni se res nikoli ne bodo naučili ločevanja odpadkov. Pa ravno v naj kritičnem delu ulice S.G. so se spravili premetavat te smeti .Saj je ravno v tem okolju včasih po videnem še bolj kritično-... plačali za to malomarnost pa bodo tisti ki vestno ločujejo te odpadke in teh ni malo .. je pa res da so včasih tam tudi kosovni odpadki po več kot 14 dnevih nametani kot bil tam divjal tornado) ..Ni pa računati da bi bil kak mesec bil obračunan kaj cenejši odvoz pa čeravno v poletnih dneh ljudi ni doma tudi po 14-20 dni zaradi dopustov.. Zato se pa marsikdo vpraša če gre na CERODU vse po PS !? ( pravilniku o ločevanju)...eni se lepo zavedajo da imajo tu škarje in platno .. uporabniki pa to krepko občutimo po denarnici..SMETI SO POSTALE VELIK IN DONOSEN BIZNIS in naši občinski VELJAKI rabijo zelo veliko dinarčkov da bodo nafilali svoje vedno prazne blagajne..
24.5.2018–1 (0) (1)OceniTakole 
Opazovalec, kosovni odpaki tam nimajo kaj početi. Vsak jih lahko kadarkoli brezplačno odda na Cikavi. Je pa res, da se je do Cikave treba pripeljati. Kar je strahotno zapleten in neizvedljiv logistični projekt. Hkrati pa ni nikakršnih težav pri vožnji v Qlandijo. Morda bi bilo celo potrebno poprositi soseda, da kaj odpelje s prikolico in mu častiti pivo. Ampak tudi tega je enim škoda. Nekateri zaradi letnih dopustov poleti res oddajo manjj smeti, jih pa zato oddajo veliko več med prazniki. P zato menda ne plačujejo takrat nič več? Kaj počno s smetmi na Cerodu pa ni tema razprave pri ugotavljanju ali je nekdo prašič, ali urejen človek.
25.5.2018 5 (5) (0)OceniUpokojenka 
Neznosen smrad in roji muh se širijo iz smetnjaka za bio odpadke. Vsaj enkrat na leto bi jih Komunala morala oprati na svoje stroške. Nekateri ne odpremo zabojnika, ker nam gre na bruhanje od ostankov, ki so že leta prilepljeni na stene in so hrana za črve. Zanima me, če Komunala kdaj opere smetnjake in popravi odlomljene pokrove? Po moji izkušnji NE! Predlagam, da vsem gospodinjstvom razdelijo razgradljive vrečke za zbiranje prehrambenih odpadkov. Bodo že zmogli, saj so odpadki dobičkanosen biznis!
25.5.2018 2 (2) (0)OceniPegasys 
Da ne boste posploševali in kritizirali »vrsto« stanovalcev v naselju, tudi Slovenci živimo tukaj. Že večkrat smo se z upravnikom dogovorili in izvedli sestanek s Komunalo, da nam že enkrat z dovoljenjem Občine uredijo zaklenjen otok, vednar očitno niamjo interesa, ne na Komunali, ne na Občini. Želimo si, da nestanovalci ne bodo imeli dostopa do zabojnikov - pred 3 dnevi na lastne oči videno, se pripelje nekdo tuj in vleče ven iz avta ogromno črno vrečo in jo vrže v zabojnik za plastiko. Kaj je bilo notri, si lahko samo mislimo…in takih primerov je kar veliko. Glede tujcev, ki živijo v najemniških stanovanjih pa menim, da bi država morala imeti urejeno socializacijo tudi na tem področju, ne pa da jih moramo sosedje poučevati o načinu razvrščanja odpadkov.
25.5.2018OceniSlavko 
Na celi slavki je en slovenac

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava