namig za premik

God blaženega mučenca Alojzija Grozdeta - osrednja slovesnost, cerkev

27.5.2018 | 16:00

V nedeljo, 27. maja, na god blaženega mučenca Alojzija Grozdeta bo na Zaplazu potekala osrednja slovesnost. Ob 15. uri člani Župnijskih pastoralnih svetov novomeške škofije pripravljajo molitveno ura pred Najsvetejšim, ob 16. uri pa bo sledilo slovesno somaševanje, ki ga bo ob domačem škofu in duhovnikih vodil ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore.

Letošnje praznovanje bo tudi v znamenju dokončane obnove Kovačeve hiše na Gornjih Impoljah, kjer je Alojzij Grozde pri svoji materi bival v letih 1931 do 1935 in obiskoval šolo na bližnjem Studencu. Kasneje se je v Impolje vračal med šolskimi počitnicami iz Ljubljane. Občina Sevnica se je skupaj s škofijo in KUD Primož odločila za obnovo te stare kmečke hiše, v kateri bo urejena posebna Grozdetova spominska soba. V nedeljo, 27. maja, ob 13.30 bo novomeški škof msgr. Andrej Glavan blagoslovil obnovljeno Kovačevo hišo na Gornjih Impoljah in v njej Grozdetovo sobo, pripravljen bo tudi krajši kulturni program.

Hkrati bo v nedeljo v organizaciji TD Primož potekal tudi 3. tradicionalni pohod po Grozdetovi poti od Tržišča do Studenca, ki povezuje kraje Grozdetovega rojstva, otroštva in mladosti. Pohod se bo pričel s sv. mašo ob 8. uri v župnijski cerkvi Svete Trojice v Tržišču, kjer je bil bl. Alojzij krščen. Za pohodnike bo odhod avtobusa ob 7.10 s Studenca (Janc) in ob 7.30 iz Sevnice (železniška postaja). Popoldne bo poskrbljeno za avtobusni povratek iz Studenca. Prijavnine ni, vozovnica se plača na avtobusu.

‹ nazaj