bela krajina

Črnomaljska občina lahko računa na državno pomoč

12.6.2018 | 10:00 | M. Ž., STA

Foto: M. B.-J.

Foto: M. B.-J.

Črnomelj - Škoda, ki jo je v Občini Črnomelj v petek povzročilo močno neurje s točo, bi lahko po zadnji oceni občinskega vodstva presegla 10 milijonov evrov. Ocene se spreminjajo, saj pri prvih grobih in okvirnih ocenah škode niso upoštevali posledic, ki jih je toča povzročila proizvodnji podjetij, gospodarski infrastrukturi in kmetijstvu, je poročala STA

Črnomaljska županja Mojca Čemas Stjepanovič je danes pojasnila, da sicer večine ocen gospodarske škode še niso dobili in jih pričakujejo do drevišnje izredne občinske seje, na katero so povabili tudi predstavnike gasilcev in civilne zaščite, ki bodo podali svoja poročila.

Sicer pa črnomaljsko gospodarstvo, predvsem podjetja v poslovni coni Tris Kanižarica, po njenih besedah nimajo le škode na strehah, temveč je kot pest debela toča ponekod poškodovala tudi njihovo infrastrukturo, na prostem hranjene izdelke in začasno zaustavila njihovo proizvodnjo.

Kot primer je navedla družbo Adria Dom, kjer naj bi vsa škoda presegla dva milijona evrov, s tem da celotne cenitve tam še niso opravili. Toča je namreč v Adria Domu poškodovala streho podjetja, nekaj notranje stavbne infrastrukture, sočno elektrarno in že izdelane mobilne hiške na prostem. Okrnila je tudi tamkajšnjo proizvodnjo.

Toča je prizadela tudi črnomaljsko poslovno cono s podjetji Akrapovič, Polycom in Livar ter celo vrsto manjših podjetij in trgovin. V vseh podjetjih je sicer proizvodnja že vnovič stekla, nekatera pa so jo morala prilagoditi stanju in sanaciji.

Med drugim je toča v vsej občini poškodovala več kot 700 zasebnih stavb, številna vozila na prostem, objekte kulturne dediščine, javne zavode, izobraževalne in varstvene ustanove, policijsko postajo, kulturni dom, zdravstveni dom, ponekod je povsem uničila poljščine in oklestila sadovnjake ter vinograde.

Neurje je prizadelo tudi stanovanjske in večstanovanjske objekte, oceni celotne škode pa morajo prišteti tudi stroške čiščenja in odvažanja odpadkov, je še povedala Čemas Stjepanovičeva.

Glede na višino škode, po poročanju STA, občina lahko računa na državno pomoč. Državno pomoč je sicer ob ogledu poškodovanega črnomaljskega otroškega vrtca Čardak v soboto obljubil tudi predsednik vlade, ki opravlja tekoče posle, Miro Cerar. Povedal je, da bo treba v primeru tega vrtca in Osnovne šole Loka takoj ukrepati, saj otroci ne smejo ostati brez varstva in šole.

Kot predvideva zakonodaja, državna komisija za ocenjevanje škode pripravi končno oceno škode na kmetijskih pridelkih in končno oceno stvarne škode ter ju pošlje vladi. Ta ju potrdi, če škoda presega 0,3 promila prihodkov državnega proračuna, ter ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano naloži pripravo programa odprave posledic škode. Letošnji državni proračun predvideva približno 10 milijard evrov prihodkov, trenutna okvirna ocena škode v Občini Črnomelj pa glede na to vsoto presega kriterij za dodelitev državne pomoči.

‹ nazaj

Komentarji (3)

12.6.2018Ocenianina 
Še niso poslali odločb pomoči o lanski suši
12.6.2018Ocenibralec 
Nič čudnega "anina" tako sposobnih uradnikov kot so v Črnomaljski občini je malo. Če je treba kaj zakomplicirat pa .... V Revozu,....itd so delovna mesta kjer nimaš časa kompilcirat. Tam ti je dovoljeno samo delat.
14.6.2018 3 (3) (0)OceniTrgovci 
Takoj po toči kličem trgovske centre , ki so v bližini,če bi kaj imeli od 4 tipov strešnikov.Ker ni bilo pravih informacij v soboto zgodaj zjutraj pridem v en visoko opevan najbljižji trgovski center z gradbenim materialom v rdečih majicah kot manekeni.Ja Tondach, to bo treba počakat vsaj teden dni, pa še to ,če bo vsaj za en šleper .Že od prej nisem imel kaj dobrega mnenja , Če bi bil Bivši Gradaški Pavle vsaj en teden tam šel , bi jih polovico ostalo z istim prometom, Že v petek bi poslal vsaj ene par ljudi na teren ,da si ogledajo katere tipe in vrste strešnikov so poškodovani in neka ocenjena količina , 3 ure po toči bi prispel že vsaj prvi kombi , uro kasneje že kakšen tovornjak, twer še kakih par ur šleper ali ,2, 3,....( imaš občutek ,da so ponosni , če manj prodajo ) Kličem v ME oh in sploh center, pa pridi plačat prej, pa ko bo bo, Kot v stari Yugi, da nimajo par sto €, naj raje zaprejo.Dobim kontakt enega prvat na senčni strani Gorjancev, čez 1 uro sem že peljal prvo furo domov, drugo furo v nedeljo ob 8.uri zjutraj. V ponedeljek zjutraj pridem v SEMIČ, AGRI fantje zrihtajo model v treh urah na dom ,ki se ga prej desetletje ni dalo dobit v visoko opevanih gradbenih centrih.Šokci so zakon

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava