kultura

Novo mesto bo poleti na gradu Grm

22.6.2018 | 19:40 | I. Vidmar

Direktor založbe Goga Mitja Ličen, urednica Jelka Ciglenečki in glavna organizatorica prireditev pod okriljem Goge Vesna Kelbl Canavan. (Foto: I. Vidmar)

Direktor založbe Goga Mitja Ličen, urednica Jelka Ciglenečki in glavna organizatorica prireditev pod okriljem Goge Vesna Kelbl Canavan. (Foto: I. Vidmar)

Novo mesto - V novomeški založbi Goga so na dopoldanski novinarski konferenci predstavili letošnji festival uličnega gledališča Rudi Potepuški, ki ga zaradi prenove Glavnega trga selijo na grad Grm, novosti iz literarne zbirke Goga, prireditve letošnjega festivala Novomeški poletni večeri in literarni festival kratke zgodbe Novo mesto short.

Letošnji festival Rudi Potepuški bo raztegnjen na tri dni. Začel se bo v četrtek, 5. julija, ob 18. uri s pohodno cirkuško predstavo Sledi mi, ulično predstavo Čreda in gibalno predstavo Zmajevo Zrcalo. Petkovo dogajanje se bo začelo z dopoldanskimi in popoldanskimi cirkuškimi delavnicami, na katerih se bodo sodelujoči, predvsem otroci, učili preproste cirkuške trike, akrobatske položaje in različne druge neumnosti, je povedala vodja programa Vesna Kelbl Canavan, pozno popoldne pa se bodo novomeški otroci lahko spopadli z zelenimi oziroma ekološkimi igrali.

Po treh uličnih predstavah Želvja pravda, Pandemia in Šah-mat se bo petkov program končal s klovnovskim kabarejem Za crknt. V soboto ob enajstih bo na sporedu gledališka predstava Planet od plastike zadet Maje Gal Štromar in Mirjane Šajinović, tako dopoldne kot tudi popoldne pa bodo na gradu Grm potekale cirkuške delavnice Cirkokrog.

Novomeški poletni večeri bodo letos zaradi znanega vzroka dobili podnaslov - Poletje na gradu Grm. Razen dveh bodo vsi dogodki ob četrtkih. Začelo se bo 12. julija s koncertom PoPmlad novomeškega pevskega zbora Pomlad, ki se poleg klasičnega zborovskega repertoarja ukvarja tudi z bolj lahkotno glasbo, med drugim tudi z izborom najbolj priljubljenih skladb zlate dobe slovenske popevke, ki so ga za zbor priredili zborovodkinja Alenka Podpečan in nekateri vrhunski novomeški glasbeniki, ki bodo zbor tudi spremljali.

V nadaljevanju programa so na sporedu zanimivi pogovorni večeri, na katerih bodo med drugimi nastopili Svetlana Slapšak, Ksenija Horvat, Milan Kučan, Milena Zupančič, Tadej Golob in Vinko Möderndorfer, 11. avgusta bo imel na gradu Grm koncert Rudi Bučar z Istrabendom, Luka Piletič bo pripravil dobrodelno dražbo knjig, 23. avgusta pa se bo Poletje na gradu Grm zaključilo z veliko zabavo za 20. rojstni dan založbe Goga, na kateri bodo gostje tako nagrajeni Gogini avtorji kot tudi tisti pisatelji in pesniki, ki so pri Gogi izdali svoj prvenec.

Čudovita novost letošnjih Novomeških poletnih večerov je tudi tako imenovani hišni bend, ki ga bo za zaključek vsake posamezne prireditve posebej s svojimi glasbenimi prijatelji sestavila mlada novomeška jazz pevka Ana Čop.

Letošnji  tretji festival kratke zgodbe, ki so ga pri založbi Goga, čeprav je namenjen slovenskim avtorjem in zgodbam v slovenskem jeziku, poimenovali angleško Novo mesto short, bo v Novem mestu 30. avgusta in 1. septembra, pred tem pa že 11. julija na Vodnikovi domačiji v Ljubljani. Poleg razglasitve nagrajenca bo eden od vrhuncev festivala pripovedovalski večer z naslovom Umori na Balkanu, kjer bodo krvavo stran Alp predstavljali Tadej Golob, Boris Dežulović, Ervin Hladnik Milharčič in Svetlana Slapšak, čemur bo sledil koncert skupine Katalena.

Novosti iz Gogine knjižne zbirke - pesniško zbirko Esada Babačića Odrezani od neba, zbirko kratkih zgodb Mihe Mazzinija Pohlep, roman Mirta Komelja Medsočje, izjemno delo francoskega pisatelja Veliborja Čolića Sarajevski omnibus in roman Svetlane Slapšak o življenju beograjskih žensk v času balkanskih vojn Istomesečniki - je predstavila urednica Jelka Ciglenečki.

Direktor založbe Goga je predstavil še projekt Reading Balkans, v okviru katerega bodo v Novem mestu v pisateljski rezidenci po en mesec ustvarjali uveljavljeni literati iz balkanskih držav, ki pišejo o času tranzicije v svojih deželah. Namen projekta je popularizacija balkanskih avtorjev v širši Evropi. Trenutni gost Gogine pisateljske rezidence je bolgarski pisatelj Peter Denčev, pred njim pa sta v Novem mestu ustvarjala bosanski pesnik, pisatelj in novinar Ahmed Burić in makedonski pisatelj, pesnik, pisec dramskih besedil, prevajalec in glasbenik Davor Stojanovski.

‹ nazaj

Komentarji (21)

22.6.2018 1 (3) (2)OceniJan 
Lepo . koliko bo pa stalo to makedonsko DNŠ poletje na Gradu Grm? Koliko je Gogica dobila za ta projekt, ter kakšna bo številčnost obiska tega projekta in odmevnost lokalno in mogoče "globalno"?:)
22.6.2018OceniOrganika 
Goga je prejela 28.500€ za ta projekt
23.6.2018OceniJan 
@organika , hvala :) Koliko je pa prejel Lokalpatriot za celoletno delovanje v javnem raspisu, mislim uradno ?
23.6.2018OceniOrganika 
Lokalpatriot, od Mestne občine Novo mesto je v obdobju 15.6.2017 do 15.6.2018 prejel 42738€, v obdobju od 13.10.2014 do 15.6.2018 244797€
23.6.2018 1 (1) (0)Ocenimladinec 
Bolj kot omenjeni zneski mi je zanimivo, kako Jan zna vprašat ta prava vprašanja in kako zna nato Organika to pravilno odgovorit. Točno ima odgovore na vprašanja a ne? Zelo zanimivo. No Organika-Jan od kog pa tebi te informacije. Mi bi pa radi videli kakšne dokumente na to temo, ali morda misliš da ti moramo verjeti na besedo??
23.6.2018OceniOrganika 
Informacije so javnega značaja. Če ne verjameš podatkom, pa pojdi do kakšnega računovodstva pa ti bodo naredili izpisek za par fičnikov.
23.6.2018OceniJan 
Organika a grem lahko tud pogledat na AJPES za obdobje od 2014-2018 za Gogico in Patriotka? Pa tiste druge tud ?Lahko tud vidim specifikacijo vseh prejetih sredstev ?2014-2018?
23.6.2018OceniJan 
Organika hvala, lepo si me nasmejala.Boš jeseni vse bolj podrobno napisala še enkrat, brez skrbi - tako, da bodo mladinec in ostali zadovoljni....ne sme bit nobenega dvoma, veš? Lp, knjigovodstvo je čudena reč, bolj kot računaš manjše so številke:)
24.6.2018OceniOrganika 
Poglej še za situlo. Zelo "zanimive" številke okoli novega leta in podobnih velementhnih dogodkov. Potem pa župan izjavlja da ni denarja za ognjemet. Če se tako dela ga res ni:)
24.6.2018OceniOrganika 
Dodatno so "uddeleženi" občinskega denarja raznorazni drpd-ji ipd. Ne vedno neposredno, imajo pa zastonj prostore in raznorazne usluge. Zanimiva so posebej raznorazna svetovanja ki jih najemajo zdravstvene ustanove...

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava