obvestila

Odprtje razstave Človek : Stroj, Lamutov likovni salon Kostanjevica na Krki

29.6.2018 | 19:00

Kostanjevica na Krki - - v petek, 29. junija 2018, ob 19.00 bomo v Lamutovem likovnem salonu odprli razstavo Človek : Stroj. Na razstavi bodo predstavljena umetniška dela petih avtorjev, Metoda Frlica, Tomaža Furlana, Sanela Jahić, Aleksija Kobala in Antonia Živkoviča.

Na otvoritvi bo razstavo predstavila kustosinja razstave, Barbara Sterle Vurnik iz Loškega muzeja Škofja Loka. Razstava bo na ogled do 16. septembra 2018.

Človek : Stroj

Metod Frlic, Tomaž Furlan, Sanela Jahić, Aleksij Kobal, Antonio Živkovič

Kustosinja razstave: Barbara Sterle Vurnik

Lokacija: Galerija Božidar Jakac – Lamutov likovni salon

Odprtje razstave: petek, 29. junij 2018, ob 19. uri

Trajanje razstave: 30. junij – 16. september 2018

Na otvoritvi bo razstavo predstavila kustosinja razstave Barbara Sterle Vurnik iz Loškega muzeja Škofja Loka.

O RAZSTAVI:

Umetniška dela petih avtorjev se ukvarjajo z raziskovanjem dinamičnega razmerja med človekom in strojem in znotraj tega z vprašanji o vlogi in pomenu dela ter delavca v sodobni družbi. Na različne načine se dotikajo zlasti polja industrije, kjer se je to razmerje v preteklosti najbolj definiralo.

Omenjena tema je v preteklosti že zaznamovala marsikatero obdobje umetnosti – zlasti čas zgodovinskih avantgard. Danes je ponovno v ospredju zanimanja mnogih avtorjev. Svet je namreč v svojem tehnološkem razvoju vse bolj napredoval, z novimi, razvitimi oblikami strojev postaja vse bolj robotiziran in digitaliziran. Hkrati je zaznamovan tudi s posledicami nedavne globalne gospodarske krize.

Porajajo se mnoga stara in nova vprašanja ter dileme, ki jih razpirajo skozi svoja umetniška dela tudi avtorji na razstavi. Razmišljajo o pasteh in prednostih napredka. O krizi vrednot družbe, ki v imenu razvoja vse bolj hlepi po hitrem dobičku in kapitalu ter izkorišča in siromaši delavca. Sprašujejo se o posledicah dejstva, da stroj ni več le človekov pripomoček pri delu, ampak postaja vse bolj nadomestek, izum, ki iz delovnega procesa izrinja njegovega stvaritelja, kar ogroža zaslužek človeka in s tem njegovo preživetje. Spregovorijo pa tudi o uspešnih zgodbah »sodelovanja« med človekom in strojem ter o pomenu ohranjanja spomina na pretekle dosežke tehnološkega razvoja, ki jim danes rečemo industrijska dediščina.

Razstava se pridružuje interdisciplinarnemu projektu gorenjskih muzejev z naslovom Naše tovarne, naš ponos – industrijska dediščina Gorenjske, ki je posvečen zgodovini lokalne industrijske dediščine na Gorenjskem.

Kustosinja razstave je Barbara Sterle Vurnik. Razstavo so pripravili v Loškem muzeju škofja Loka, kjer je bila v razstavišču Galerija na Gradu na ogled v jeseni 2017. V Lamutovem likovnem salonu, enoti Galerije Božidar Jakac v Kostanjevici na Krki bo gostovala med 30. junijem in 16. septembrom.

‹ nazaj