Pridi zvečer na grad: Orkester slovenske filharmonije, ŠD pri OŠ Metlika

30.6.2018 | 21:00

Dirigent: Marko Hribernik

Spoštovani, 

tudi letošnje poletje smo v organizatorji mednarodnih poletnih kulturnih prireditev »Pridi zvečer na grad« pripravili raznolik program, na katerem bo vsakdo našel kaj za svojo dušo in srce.

Še posebej pa vas vabimo na prav poseben dogodek in sicer koncert Orkestra Slovenske filharmonije v soboto 30. junija 2018, ob 21. uri.

 Orkester Slovenske filharmonije se s svojimi predhodnicami Academio Philharmonicorum (1701), Filharmonično družbo (1794) ter prvo Slovensko filharmonijo (1908−1913) ponosno postavlja ob bok najstarejšim na svetu. Med številnimi uglednimi umetniki, ki so postali častni člani Slovenske filharmonije in njene predhodnice Filharmonične družbe, srečamo Josefa Haydna, Ludwiga van Beethovna, Niccolòja Paganinija, Johannesa Brahmsa, Carlosa Kleiberja, Uroša Kreka, Primoža Ramovša in številne druge. Svojo odličnost je orkester potrdil na številnih gostovanjih v evropskih kulturnih središčih in v Združenih državah Amerike ter na Japonskem, predstavil pa se je tudi na pomembnih mednarodnih festivalih (Dunajski slavnostni tedni, Maggio Musicale Fiorentino, Praška pomlad, Varšavska jesen, Dubrovniške poletne igre, Ravenski festival, MIDEM ...).

Med ostalim bomo slišali tudi koncertno suito »Kresnice« avtorja Tomaža Burkata, ki je nastala po nepozabni viži »Metliška črnina« njegovega očeta Henčka. Besedilo je spisal Toni Gašperič.

»Kresnice« so slavljenje Bele krajine, njenih prijaznih, plemenitih ljudi, plesa, pokrajine in seveda tudi vina – metliške črnine. In ravno letos mineva 50 let, kar je iz metliške Vinske kleti prišla prva steklenica tega našega znamenitega vina.