dolenjska

Vnovič o drugi plati Macedonijevega županovanja

3.7.2018 | 14:30 | M. Martinović

Alojz Kobe (GAS) in Srečko Vovko (SD)

Alojz Kobe (GAS) in Srečko Vovko (SD)

Mojca Špec Potočar (SMC)

Mojca Špec Potočar (SMC)

Novo mesto - Po majski novinarski konferenci 'Druga plat županovanja Gregorja Macedonija' so predstavniki SD, GAS, SNS in ZZD s pridruženo SMC danes sklicali še drugi del istoimenske novinarske konference, na kateri so ponovili nekatera vprašanja s prve in dodali nova. Pravijo, da v odzivih novomeškega župana konkretnih odgovorov niso dobili, danes pa so med drugim izpostavili še dve temi: ustanovitev podjetja Cero-DBk in prenovo Glavnega trga.

Prisotnost na novinarski konferenci so opravičili predstavniki SNS in Zveze za Dolenjsko (ZZD), vrsto vprašanj o delovanju Gregorja Macedonija oziroma aktualnemu občinskemu vodstvu pa so zastavili predsednik občinskega odbora SD Srečko Vovko, občinski svetnik GAS Alojz Kobe in občinska svetnica SMC Mojca Špec Potočar.

»Nikogar ničesar ne obtožujemo, želimo le jasne odgovore na naša vprašanja, ki jih izpostavljamo na novinarskih konferencah, in bomo to v bodoče še počeli,« je dejal Vovko in v priloženem gradivu ponovil nekatera vprašanja z majske konference: o številu zaposlenih v občinski upravi in Zavodu Novo mesto, poslovanju tega zavoda z oglaševalskim podjetjem Konvikt, občinskih stroških za promocijske, svetovalne in odvetniške storitve, črpanju evropskih sredstev, razlogih za javno-zasebno partnerstvo pri energetskih obnovah itd. »To zaenkrat ni nova lokalna koalicija, želimo si le, da se sliši naš glas in da župan jasno odgovori na dvome občanov,« je dodal Vovko. Kot enega takih dvomov je omenil projekt hidravličnih izboljšav: »Zakaj so francoske cevi zamenjali s cenejšimi ruskimi? Je 800.000 evrov vredno zdravje naših otrok in vseh nas? Naj župan jasno pojasni zadeve.«

Kobe je v nadaljevanju ponovil nekatera vprašanja, ki jih je zastavil tudi na zadnji občinski seji, in sicer glede ustanavljanja novega podjetja Cero-DBk. »Zakaj novo podjetje, če že imamo Komunalo in Cerod? V Ljubljani, kjer imajo desetkrat več smeti, to opravlja eno podjetje. In zakaj potrebujemo zunanje svetovalce, ko imamo dovolj kompetentnega kadra?« Povedal je tudi, da je zamisel o ustanovitvi ločenega podjetja, ki bi zgradilo obrat za mehansko in biološko obdelavo odpadkov, pri obdelavi pa sodelovali z ljubljanskim partnerjem, v nasprotju s sprejetimi stališči občinskega sveta, da celoten obrat samostojno zgradi Cerod. »Občinski svetniki o vsem tem nismo dobili jasnih obrazložitev, a bomo o tem odločali na naslednji seji. Zavedati pa se moramo, da takšne odločitve na koncu vsi občani drago plačujemo,« je menil predsednik občinskega odbora GAS.

Špec Potočarjeva je izpostavila projekt prenove mestnega jedra in nezadovoljstvo lastnikov hiš na Glavnem trgu. Povedala je, da jo zanima, na kakšnih strokovnih podlagah in prometnih študijah je župan septembra lani sklenil za promet zapreti središče mesta, kar je povzročilo prometni kolaps, nezadovoljstvo oz. izpad prometa trgovcev in obrtnikov. »Svetniki nismo bili seznanjeni z investicijsko dokumentacijo projekta in obstaja velika bojazen glede sofinanciranja prenove s strani Evropske unije. Kako je lahko občina podpisala pogodbo z izvajalci in začela z deli, če še nima odobrenega sofinanciranja?« je med drugim vprašala svetnica SMC.

Zastavljenih vprašanj je bilo še več, sicer pa je celotno gradivo z današnje nov. konference v spodnji priponki.

Z rotovža so medtem sporočili, da se bo župan na danes podane očitke odzval na jutrišnji novinarski konferenci.

‹ nazaj

Komentarji (24)

3.7.2018–11   (2)   (13)   OceniOptimist 
Volitve so pred vrati! So se pa našli tapravi, da kritizirajo župana. Totalni nesposobneži!
3.7.2018 21   (21)   (0)   Ocenitransparentno 
Zanimiva vprašanja! Gotovo bo župan, ki so ga polna usta transparetnosti vse lepo pojasnil: "ZAVOD NOVO MESTO 1. Koliko zaposlenih ima Zavod Novo mesto? 2. Kakšen je dolg podjetja Konvikt d.o.o. do zavoda in kako ga namerava iztirjati, da ne bo zastaral? 3. Kako je možno, da je lastnik podjetja Konvikt d.o.o., ki je dolžan Zavodu Nm hkrati postal direktor zavoda? 4. Kaj je z dolgom podjetja Konvikt d.o.o. do občine v višini preko 100.000 EUR? 5. Kdo so v letih 2016, 2017 in 2018 ponudniki oz. dobavitelji plakatnih mest (jumbo plakatov,…) za Zavod Novo mesto, na kakšen način so bili izbrani in kakšen znesek za plakatiranje je zavod namenil v letih 2016, 2017 in 2018? 6. Kaj je bil razlog, da je Robi Judež (Konvikt d.o.o.) opravljal nadzor nad polaganjem umetne trave in kakšne kompetence ima za to? Kako je bil izbran? Koliko je to stalo občino?"
3.7.2018 9   (9)   (0)   OceniMiki Miška 
Macedoni vas bo vse tožil ;). Kako si ga upate kritizirati? Saj veste, da tega ne smete. En človek. Ena navijaška skupina. Ena misel. Drugi so sovražniki, ki jih je treba ustrahovati in zasmehovati.
3.7.2018–4   (4)   (8)   OceniMiran 
Srečkotu in Kobetu je pa Macedoni srčna bolečina. Nesposobneža, ki nimata kaj druzga za počet, al kaj. Srečko, da ne bomo tvoje račune po gostilnah Don Bobi in Jakše preverjal, pa pri Reklamnem centru Bobič in nekaterih trgovinah z propagandnim materijalom preverjal. Zakaj si moral denar od zavarovanja vrnit občini? Povej na novinarski konferenci kaj o tem. Bučkoti. Obenem s takimi konferencami največ poveste o sebi. Morda se mi zdi Špecova še najbolj sposobna. Srečko, ti si bil pa, če se ne motim v nadzornem svetu Ceroda, ko se je najdražja in sporna pogodba za najem sortirnice podpisala. A se motim?
3.7.2018 13   (14)   (1)   Ocenitransparentno 
Zanimiva vprašanja! "MO Novo mesto ima kompetenten kader za vodenje investicij in je tudi večinska lastnica podjetja Cerod d.o.o., ki ima ravno tako potrebne resurse za vodenje investicij. Zakaj je potrebno novo podjetje za vodenje projekta? 2. Kaj bo z obstoječim podjetjem CEROD d.o.o., glede na to, da bo v bodoče dejavnost ravnanje z odpadki opravljalo drugo podjetje? 3. Na osnovi katerih podlag je bila sprejeta odločitev za ustanovitev novega podjetja (študija upravičenosti, cost-benefit analiza fizibiliti študija....)? 4. Obrazložitev in odlok sta v nasprotju glede financiranja dejavnosti. Kako bo dejansko financirano novo podjetje? 5. Koliko bo zaposlenih v novem podjetju in kakšni bodo dejanski stroški poslovanja? 6. Na osnovi česa je bila narejena ocena vrednosti nove investicije? 4 7. Ali se bo gradnja izvajala na osnovi že pridobljenega Okoljevarstvenega soglasja (dovoljenja) in gradbenega dovoljenja? 8. Zakaj je iz novega predloga izločena investicija v mehansko obdelavo odpadkov na Cerodu v znesku 1.141875,00 EUR in naj bi se namesto tega mehanska in delna biološka obdelava odpadkov izvajala v Ljubljani, na deponiji na Leskovcu pa naj bi izvajali le delno biološko obdelavo in deponiranje odpadkov iz cele Slovenije? 9. Ali je bil narejen kakšen razpis, kjer se je ugotovilo, da je Snaga d.o.o. najugodnejši ponudnik storitev? 10. Kakšno ceno trenutno plača občina za mehansko in biološko obdelavo odpadkov v Ljubljani? 11. Kakšno ceno plačuje Snaga d.o.o. za deponiranje odpadkov na Cerodu?
3.7.2018 9   (9)   (0)   Ocenitransparentno 
Kaj na to porečeta nadzorni odbor in pooblaščenec za transparentnost?
3.7.2018 13   (13)   (0)   OceniNovomeščan 
Jaz bi pozval g. Lubeja, ki je poln ust o transparentnosti, zato ga je Macedoni tudi imenoval kot pooblaščenca za transparentnost. Sedaj je pa tiho kot rit, ker ima sugurno kaksno korist. Sicer pa naj kriminalisti opravijo svoj posel, pa bosta tako župan in pooblasščenec za transparentnost morala odgovarjati, če ne prej na jesenskih volitvah. Tudi kakšen občinski svetnik bi moral biti delež podrobnejše obravnave. Važno, da poskrbijo za svoje riti, občane NM pa ko jih šljivi!
3.7.2018 9   (9)   (0)   Ocenidolenjc 
Kar naj toži, bomo tako lažje prišli do resnice. Sem prepričan, da bo še pestro, ko bodo kriminalisti zaključili.
3.7.2018–6   (3)   (9)   OceniUsmiljenje 
Joj, joj, joj, kakšna združba. se jim kolca po časih, ko se je dalo samo od besed živet in občino upravljat. Sedaj pa so časi, ko se dela in bi radi z besedami rušili. Bog se nas usmili, če se ti Srečkoti, Kobeti in Mojčike vrnejo.
4.7.2018 10   (10)   (0)   Ocenimiha 
Miran,Usmeljenje dajta vidva odgovorit na vprašanja, ki se nanašajo na vaju! Pustita sedaj Srečkota in Kobeta.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava