posavje

Deset let od tragičnega Zadnjega spusta po Savi

3.7.2018 | 15:30 | M. Ž., A. K.

Prvi čoln z županom Jancem. (Foto: P. P., arhiv DL)

Prvi čoln z županom Jancem. (Foto: P. P., arhiv DL)

Drugi čoln s podžupanom Dobnikom. (Foto: P. P, arhiv DL)

Drugi čoln s podžupanom Dobnikom. (Foto: P. P, arhiv DL)

Številni, ki so se zbrali na kraju nesreče, so imeli med žrtvami prijatelje, sorodnike ali znance. (Foto: A. K., arhiv DL)

Številni, ki so se zbrali na kraju nesreče, so imeli med žrtvami prijatelje, sorodnike ali znance. (Foto: A. K., arhiv DL)

Blanca - Danes mineva deset let od tragične nesreče na prelivnih poljih hidroelektrarne Blanca, ki je bila usodna za 13 udeležencev spusta s kanuji po reki Savi. V spomin na nesrečo, ki je tedaj ohromila Posavje, se bodo pri spomeniku ob hidroelektrarni Blanca danes ob 17.30 zbrali svojci in znanci pokojnih ter predstavniki sevniške občine.

Spust, ki so ga organizatorji poimenovali Zadnji spust, se je začel s štirimi kanuji, a se je eden izmed njih prevrnil že na začetku poti, kjer pa se k sreči nihče ni poškodoval. Trije čolni so s potjo nadaljevali, dva pa sta nato zapeljala skoz prelivna polja nove hidroelektrarne Blanca, kjer ju je potegnilo v sifon, čeprav bi morali čolne po dogovoru prenesti na drugo stran jezu po kopnem.

V nesreči so življenje izgubili: tedanji sevniški župan Kristijan Janc, sevniški občinski svetnik in predsednik KS Boštanj Marjan Kogovšek, vodja tehnične službe v Infri Miran Ribič, nadzornik za tehnična dela v Infri Jani Zemljak, predsednik KS Studenec Mihael Metelko, Mitja Špilek iz Brežic, uslužbenka Infre Vojka Alif, predsednik ribiške družine Marok Sevnica in svetnik občine Mokronog-Trebelno Branko Safič, višja svetovalka splošne službe na sevniški občini in predsednica odbora za spremljanje gradnje HE Blanca Mateja Konajzler, predsednik KS Blanca Slavko Peklar, direktor Komunale Sevnica Bojan Lipovšek, sevniški podžupan Rudi Dobnik in pripadnik Slovenske vojske iz Krmelja Aleš Logar. Nesrečo je preživela le žena pokojnega sevniškega župana Ana Janc.

V petih dneh reševalne akcije je sodelovalo 1040 ljudi, od tega 198 pripadnikov specialne enote, 140 potapljačev, 16 raftarjev, 20 kajakašev, trije jamarji, 19 kinologov, 434 gasilcev, 196 policistov in kriminalistov, 96 pripadnikov Civilne zaščite in drugi.

‹ nazaj

Komentarji (7)

4.7.2018 4 (4) (0)Ocenikorli 
norci,pa še babe so zraven rinle
4.7.2018 3 (3) (0)Oceniroman 
Prisotnost alkohola v krvi so potem preverili?
4.7.2018 2 (2) (0)Ocenikorli 
niso imeli aparatov s tolikšno lestvico,pa še sama smetana je bla,čeprav so vsi hribci bolj pametni
5.7.2018OceniStane 
-kjer pa se k sreci ni nihce poskodoval-. Tile novinarji so vedno bolj bedni. Ce bi se nekdo ob prvi prevrnitvi colna poskodoval bi se stvar odvila drugace in bi bili se vsi zivi.
5.7.2018–2 (0) (2)Oceninina 
Ljudje sedaj ste vsi pametni,če bi bili oni pametni ne bi prišlo do te nesreče,zato pa malo kulture ne bo škodilo,ker po 10.letih ne pomaga nič,je pa hudo za svojce.
5.7.2018 3 (3) (0)Ocenikorli 
tle ni blo pameti ,ampak objestnost sevniških veljakov ,sicer pa občina funkcionira naprej tudi brez njih
9.7.2018OceniV spomin 
Reka si je vzela, kar ni njeno. A kar ni njeno, ni mogla vzeti. In to, kar je neskončno dragoceno, Je večno in nikdar ne more umreti.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava