dolenjska

FOTO: Deložacija v Narodnem domu

10.7.2018 | 11:35 | B. B., M. M.

Nekaj pred 12. uro je Sokolski dom zapustil tudi Šeremet. (Foto: M. M.)

Nekaj pred 12. uro je Sokolski dom zapustil tudi Šeremet. (Foto: M. M.)

V času prihoda varnostnikov in policistov je bil v Narodnem domu le Sebastjan Šeremet. (Foto: B. B.)

V času prihoda varnostnikov in policistov je bil v Narodnem domu le Sebastjan Šeremet. (Foto: B. B.)

Dostop do Narodnega  doma je bil okoli dve uri povsem onemogočen (Foto: B. B.)

Dostop do Narodnega  doma je bil okoli dve uri povsem onemogočen (Foto: B. B.)

Deložaciji prisostvuje tudi enota policistov (Foto: B. B.)

Deložaciji prisostvuje tudi enota policistov (Foto: B. B.)

Novo mesto - Okoli 10. ure so uslužbenci varnostne službe Sintal vstopili v Narodni dom na Sokolski cesti v Novem mestu. Malo za njimi so na prizorišče prišli še policisti, ki zdaj varujejo širše območje Narodnega doma, tu pa so še gasilci in komunalni delavci.

Uradnih informacij, kaj se dogaja, za zdaj ni, najverjetneje pa gre za deložacijo uporabnikov Narodnega doma, ki je bila predvidena že za 28. junij, a  je novomeška občina, ki zahteva izpraznitev stavbe, na dan predvidene deložacije od novomeškega okrajnega sodišča prejela sklep, da se izvršilni postopek zoper Društvo za kulturno osveščanje ustavi, ker je bilo to društvo izbrisano iz sodnega registra.

Po naših informacijah je bil v času prihoda varnostnikov in policistov v Narodnem domu le Sebastjan Šeremet, drugi uporabniki pa naj bi stavbo že pred tem zapustili. Dogajanje je za zdaj mirno in brez posebnosti.

V času, ko to poročamo, delo varnostnikov, policistov in drugih služb še poteka, prav tako pa čakamo tudi pojasnilo občine.

Kot nam je namreč povedala ena od uporabnic doma Sandra Bukovec, je deložacije, ki se odvija, nelegitimna. "Občina bi morala predhodno dobiti nov sklep sodišča, obvestila o nameravani deložaciji pa bi morala biti vsem uporabnikom vročena osebno."

Dodano ob 12. uri

Ob 11.45 je Šeremet v spremstvu policistov zapustil Narodni dom. Odpeljali so ga s policijsko marico. 

Delavci Komunale Novo mesto trenutno okoli stavbe postavljajo zaščitno gradbeno ograjo, ki naj bi preprečila morebitno novo vselitev. Umetniška dela uporabnikov doma in njihove potrebščine so ostale v Sokolskem domu.

Kot nam je povedal eden od uporabnikov Domen Šega, je bilo v Narodnem domu v zadnjem obdobju od 10 do 15 uporabnikov, obvestila o deložaciji pa osebno ni prejel nihče. "Ne zdi se mi prav, na kakšen način je bilo to izvedeno. Objekt je res v slabem stanju, ni pa se mi zdel tak, da bi kogarkoli ogrožal," je povedal.

Z MO Novo mesto so pred dnevi za Dolenjski list povedali, da je gradbeni inšpektor RS za okolje in prostor zaradi propadanja objekta prepovedal uporabo objekta in izvajanje vseh dejavnosti v njem. Ob tem so ponovili, da želijo Narodni dom prenoviti in ga nameniti »čim širšemu krogu občanov ter kulturnim in umetniškim ustvarjalcem. Številni se namreč spoprijemajo s pomanjkanjem ustreznih prostorov za svoje delovanje in prav je, da jim je Narodni dom kot občinski objekt na voljo za uporabo. Po izvedenih investicijah in zagotovitvi varnosti bo stavba v okviru zakonskih določil na voljo zainteresiranim ustvarjalcem.« opisanim načrtom dosedanji uporabniki Sokolskega doma ne verjamejo.

V letošnjem občinskem proračunu je sicer za nujna vzdrževalna dela na tem kulturnem spomeniku državnega pomena predvidenih 125.000 evrov, pogodba za prenovo strehe pa je podpisana.

Na današnji uradni odziv MO Novo mesto še čakamo.

Dodano ob 13.30:

Spodaj v celoti objavljamo odziv MO Novo mesto:

Mestna občina Novo mesto je pred dobrim tednom prejela odločbo gradbenega inšpektorja, po kateri smo kot lastniki objekta dolžni preprečiti uporabo in izvajanje vseh dejavnosti v Narodnem domu, dokler se ne izvedejo nujna vzdrževalna dela. Gradbeni inšpektor je namreč v postopku ugotovil, da je objekt nevarna gradnja. Glede na to, da je sodišče ustavilo izvršbo zaradi izbrisa Društva za kulturno osveščanje iz sodnega registra, smo policiji podali ovadbo, s katero smo želeli ugotoviti, kdo so nelegalni uporabniki našega objekta.

Vsa naša prizadevanja so usmerjena v cilj, da se ta, za Novo mesto simbolno zelo pomembna stavba, vrne v delovanje, ki bo namenjeno čim širšemu krogu občanov ter kulturnim in umetniškim ustvarjalcem. Številni se namreč soočajo s pomanjkanjem ustreznih prostorov za svoje delovanje in prav je, da jim je Narodni dom kot občinski objekt na voljo za uporabo. Pred tem je nujno poskrbeti za sanacijo. V letošnjem proračunu imamo za nujna vzdrževalna dela na objektu Narodnega doma predvidenih 125.000 evrov, pogodba za prenovo strehe je podpisana, prizadevali si bomo da gradbena dela stečejo čim prej.

‹ nazaj

Galerija (39)

narodni dom 01
narodni dom 02
narodni dom 03
narodni dom 04
narodni dom 05
narodni dom 07
narodni dom 08
narodni dom 09
narodni dom 10
narodni dom 11
narodni dom 12
narodni dom 13
sokolc-002
sokolc-005
sokolc-007
sokolc-009
sokolc-010
sokolc-012
sokolc-014
sokolc-016
sokolc-017
sokolc-022
sokolc-023
sokolc-024
sokolc-025
sokolc-031
sokolc-034
sokolc-037
sokolc-040
sokolc-041
sokolc-043
sokolc-044
sokolc-049
sokolc-050
sokolc-054
sokolc-055
sokolc-056
sokolc-057
sokolc-060

Komentarji (19)

10.7.2018 8 (16) (8)OceniJan 
Joj ej, koliko ste stari. Seba in podobni. Ne bi kakšno službo pa družino raje imeli, kot da se tle otroke še vedno igrate?
10.7.2018 10 (13) (3)OceniEn kr tak 
Kulturniki pejte v službo pa si kupite svoj prostor za ustvarjanje, ne pa na tujem bit pameten.
10.7.2018–1 (5) (6)Oceničlovek 
@enkrtak komentatorji SDS pejte delat in ne smetit portalov v času opravljanja službe.
10.7.2018–2 (0) (2)OceniDecorator75 
Kje je bla pa S.W.A.T enota lol.
10.7.2018 9 (10) (1)OceniEn kr tak 
@človek a zdaj smo pa davkoplačevalci, ki imamo službe manj vredni od lenuhov, ki se imenujejo umetniki? Sploh pa lahko podpiram stranko katero jaz hočem, in na tvojo veliko žalost to ni SDS. Jaz tudi tebi ne vsiljujem Srpetinška.
10.7.2018 7 (8) (1)Ocenibralec 
....kakšni umetniki so to ???? Naj plačajo in naj ustvarjajo...
10.7.2018–4 (4) (8)Oceničlovek 
@enkrtak medtem ko ti podpiraš stranko, ali sds ali katerokoli drugo, so ljudje v sokolcu 10 let podpirali stene prvega narodnega doma na slovenskem. In definiraj mi pojem davkoplačevalec, ajnštajn.
10.7.2018 13 (16) (3)OceniJan 
Deložacija iz Rotovža bo bolj odmevna Novembra. Po tej deložaciji bo šele občina bolj varna.
10.7.2018 1 (1) (0)Ocenilokalpatriot 
Kar drugim slabega želiš in narediš to sam dobiš, x 2 . Pravica včasih mogoče izgleda poražena, vendar se vedno vrne na VELIKA VRATA. Ni nedotaknejenih, ni najpamatnejših in ni najmočneših. Pravica vedno proide po svoje....in prav je tako. zakon Kozmosa je bistvo našega obstoja. G. Ošabni. Zapomni si to. Nihče ni izjema...
11.7.2018–6 (1) (7)Ocenistokesuženske !  
naj gremo delat! misliš naj gremo sužnja igrat.Ti kar in upam da dobiš za nedoločen čas naziv sužnja. je reku naj gremo delat ,da imajo službe .Pejt si pogledat v slovar kaj pomenislužba .Res se "veliko" ceniš.Keep up the good work !

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava