dolenjska

Po dveh letih nič več »belih lis«?

11.7.2018 | 10:15 | M. M.

ilustrativna slika (Foto: arhiv DL)

ilustrativna slika (Foto: arhiv DL)

Novo mesto - Na včerajšnji novinarski konferenci na rotovžu so predstavili načrt, s katerim bo območje Mestne občine Novo mesto v dveh letih v celoti pokrito s širokopasovnim omrežjem elektronskih komunikacij naslednje generacije (s hitrostjo vsaj 100 Mb/s). Na predelih, kjer ni obstoječih širokopasovnih priključkov oziroma tržnega interesa za njihovo gradnjo, bodo to omogočili preko projekta RuNe. Občina pri tem sodeluje kot partner in zagotavlja služnost ter uporabo javnih površin in infrastrukture, so sporočili z rotovža.

Kot so zapisali v sporočilu za javnost, je v 53 naseljih z gostejšo poselitvijo interes za širitev širokopasovnega omrežja izrazil komercialni ponudnik (Telekom), pri katerem lahko občani preverijo možnosti za priključitev, omenjeni ponudnik pa je zavezan, da širitev omrežja izpelje v treh letih od izkazanega interesa.

Za ostala področja, tako imenovane »bele lise«, kjer ni obstoječih širokopasovnih priključkov naslednje generacije oz. ni tržnega interesa za njihovo gradnjo s strani komercialnih ponudnikov, pa bo širitev omrežja omogočena preko zasebne iniciative RuNe. V sklopu te iniciative, ki se financira z zasebnimi evropskimi sredstvi, že poteka zbiranje informacij o interesu za širitev omrežja po posameznih krajevnih skupnostih. Na podlagi zbranih informacij bodo jeseni izvedli projektiranje in nato prešli v izvedbo del, pri tem pa bodo občani plačali le priklop na posamezen objekt (okoli 150 evrov).

Skupaj naj bi šlo za približno 3200 priključkov, za 1600 na podeželju in v primestju ter za približno podobno število priključkov na bolj poseljenem in tržno zanimivejšem območju, je navedla STA. Po podatkih novomeške občinske uprave bodo prve informativne sestanke z občani sicer pripravili že poleti.

»Cilj projekta RuNe je zagotovitev širokopasovne povezave v primestnih predelih, kar je nov pomemben korak na poti do boljše kakovosti življenja občanov novomeške občine in nadaljevanje uresničevanja vizije pametnega razvoja občine,« so še navedli.

‹ nazaj

Komentarji (2)

12.7.2018 1   (1)   (0)   OceniMačoMačoMan 
Namesto belih lis so samo še črne pike. Te obljube o kojekakvih hitrih povezavah se obnavljajo vsako kandidaturo, od njih pa čisto nič. Streljaj iz novega mesta imajo le toliko, da dela gsm, vsake 4 leta pa dobijo nove obljube kako bo super in fajn.
12.7.2018Ocenimiha 
Dobro je to... Velik korak v napredku.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava