gospodarstvo

Zaradi prenosa Adrie Mobil v kazenskem postopku

11.7.2018 | 12:00 | B. Blaić

Sonja Gole (Foto: B. B.)

Sonja Gole (Foto: B. B.)

Novo mesto, Ljubljana - Portal Siol.net poroča, da na ljubljanskem okrožnem sodišču vodijo sodno preiskavo zoper tri nekdanje menedžerje ACH, med katerimi naj bi bila tudi generalna direktorica novomeške Adrie Mobil Sonja Gole. V kazenskem postopku naj bi bila še Branko Šibakovski in Vera Mihatovič.

Na ljubljanskem okrožnem sodišču so za Siol potrdili, da vodijo sodno preiskavo zoper tri fizične in eno pravno osebo, osumljene zlorabe položaja ali zaupanja in pomoči pri tem kaznivem dejanju. Sporen naj bi bil prenos 66-odst. lastniškega deleža Adrie Mobil z družbe ACH na družbo Protej konec leta 2013. Posel so pol leta pozneje sicer razveljavili in Adrio Mobil vrnili pod okrilje ACH.

Spomnimo, skupščina ACH, družbo je takrat vodila Goletova, je 30. decembra 2013 sprejela sklep o izplačilu 21,7 milijona evrov dividend, delničarji Adrie Mobil, ki je bila takrat v skoraj 87-odst. lasti ACH, pa so isti dan sklenili, da ta novomeška družba izplača 27 milijonov dividend. Ker ACH, ki je bil takrat v 90-odst. lasti Proteja, denarja za dividende ni imel, so te svojemu največjemu lastniku poplačali s 66-odst. deležem Adrie Mobil, skupščina te novomeške družbe pa je sprejela sklep, da dividende v višini 27 milijonov evrov poplača z izdajo 10-letnih obveznic.

Kot poroča Siol, je ACH 66-odst. delež Adrie Mobil ovrednotila prenizko, s čimer naj bi prišlo do oškodovanja družbe, ob tem pa naj bi ACH svoje delničarje postavil tudi v neenak položaj, saj je dividende v obliki 66-odst. deleža Adrie Mobil dobil le Protej, preostalih 405 solastnikov ACH pa ne.

‹ nazaj

Komentarji (3)

11.7.2018 4 (4) (0)Ocenidelko 
Haha, čestitke vodstvu in delavcem Adrie Mobil za uspešnost v poslovanju, samo pri pri lastninjenju bi pa kar tako bolj po domače..... In sodniki, naj bo kazen sorazmerna, tako da v prihodnje tudi ostali nebi slučajno roke polagali v marmelado.
11.7.2018–2 (2) (4)Ocenikar eden 
Ko,likokrat že? najmanj desetkrat ene in iste obtožbe. Dokazanega pa nič. Dajte dragi gospodje ne bodite "fovš" ženski, ki je že neštetokrat dokazala, da je boljša od vas "mačotov".
12.7.2018 2 (2) (0)OceniMačoMan 
Zgleda da se saga s temi direktorji in direktoricami vsakih par let ponovi. Že ko je MONM prodajala adrijo je bila oškodovana za 1M€, sodnica pa ni hotela vložiti tožbe, češ da je premalo dokazov črno na belem. Sedaj pa se zgodi isto, pa nikome ništa. Kot da imamo sodstvo samo za to da ponoči mirno spimo, efekta pa 0

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava